• Novinky

          • Ďakujeme...

            Vedúca zdravotníckeho krúžku, Mgr. Monika Haníková, sa chce srdečne poďakovať členom záchranárského tímu z oktávy – Katke Lechmanovej (dlhoročnej kapitánke), Jakubovi Mitrovi, Klaudii Haníkovej, Nike Sekerákovej, Janke Schmidtovej a ďalším, ktorí počas svojho osemročného pôsobenia na tomto gymnáziu mnohokrát úspešne reprezentovali túto školu na súťažiach organizovaných SČK. Nech sa vám darí aj po opustení brán tejto školy a nech vedomosti a praktické zručnosti o prvej pomoci, ktoré ste tu získali, nemusíte nikdy v realite uplatniť, ale ak taká situácia nastane, nech budete schopní  vždy a za každých okolností prvú pomoc poskytnúť každému človeku, ktorý to bude potrebovať.

            Viac vo Fotoalbume ...

          • Letecká záchranná služba Košice

            Záchrana ľudského života sa ráta často na minúty, a preto aj na tejto škole už dlhoročne fungujú záchranárske hliadky Družstiev prvej pomoci. Aby sme videli, ako to prebieha aj v realite, išli sme sa dňa 9.5.2012 pozrieť do Strediska vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Košiciach – Krištof 4. Čas, ktorí študenti zdravotníckeho krúžku, ale aj ďalší, ktorí sa o túto problematiku zaujímajú, strávili na tomto stredisku, určite nebol zbytočne premárnený. Toľko zaujímavých a praktických vecí, ktoré sa dozvedeli takpovediac priamo z prvej ruky, t.j. od záchranárov LZS sa nedočítajú v žiadnej literatúre. 

            Viac vo Fotoalbume ...

          • Exkurzia Londýn (s návštevou Paríža)

            The World is a book, and those who do not travel read only a page.
            Saint Augustine

            Svet je jedna kniha a tí, čo necestujú, stále čítajú len jednu stranu.

             
            A my, čo sme sa chceli dostať za tú prvú, sme sa vybrali do sveta. Stačil na to entuziazmus mladého učiteľa, vreckové od rodičov, plný kufor všetkého, čo sme (ne)potrebovali, batoh dobrej nálady a vydali sme sa....Kam? Do ďalekej zeme zvanej LONDÝN a PARÍŽ. Výlet, ktorý prinútil mládež vstať o tretej nad ránom, musí stáť za to, a to aj stál. 
            Prechádzka po kameňmi vystlanej pláži v prístave Dover, prehliadka majestátnej katedrály v Canterbury, neskorý obed Fish and Chips v parku - boli okamihy prvého dňa našej exkurzie. 
            Prvé anglické ráno neveštilo nič dobré. Búrka v noci, rozvlnená Temža a dáždik...a k tomu optimistické správy z domu o teplotných rekordoch. Ale... načo sme si kúpili slnečné okuliare? Aby sme prinútili slnko usmiať sa na Londýn a dopriať nám fantastickú prehliadku pamiatok - Westminster Palace, Westminster Abbey, Buckingham Palace s výmenou stráže, ktorú sme stihli na poslednú chvíľu. Po ozajstnom pikniku v St. James parku sme sa riadne posilnení vydali smerom na Picadilly a napokon sme na Traffalgarskom námestí boli svedkami ozajstnej prvomájovej demonštrácie. S prázdnym bruchom, zato plní dojmov sme sa vrátili do All Hallows Leisure Parku, kde sme sa snažili načerpať sily na ďalší deň. 
            Prírodovedné a vedecko-technické múzeum nám učarovali svojou atmosférou a nahlas sme závideli anglickým žiačikom, ktorí si nacupitali do oboch múzeí na hodiny. Napokon sme sa vydali na London Eye užívať si pohľad zhora, tých pár ustráchaných dušičiek razom vyliečil nádherný pohľad na centrum Londýna a nedokázali sme pochopiť, ako pomaly sa to obrovskú koleso krúti zvonka, keď vnútri kapsulí mám to tak rýchlo ubehlo.
            Atrakcia tretieho dňa - nákupy na Oxford Street ( nepatrí sa prísť domov bez suvenírov) a návšteva Madam Toussaud. Vidieť svoje idoly v životnej veľkosti, dotknúť sa ich, nevadí, že sú len z vosku....póza pre fotografa so širokým úsmevom. Ktovie, jedného dňa tu niekto príde kvôli nám a bude  túžiť dotýkať sa našej voskovej krásy.
            Napriek množstvu nepreskúmaných výslní a zákutí starého dobrého Londýna sme sa vybrali smerom na kontinent. Krôčik bližšie k domu sľuboval viac slniečka a túžbu tisícov turistov -  Eiffelovu vežu. Ale prvý pohľad zhora na nádherný večerný Paríž nám umožnil Montmartre so skvostnou bazilikou Svätého Srdca a davom turistov  a miestnych obyvateľov oddychujúcich na jej obrovskom schodisku.
            A je to tu, nasadáme do autobusu s jedinou túžbou v srdci -  dostať sa na Eiffelovku. Dvojica akčných učiteľov stepuje pod jej železnou konštrukciou od skorého rána, aby sme si splnili tento sen. Optimizmus nás neopúšťa a o desiatej si už vychutnávame výhľad z vrchu veže. Radosť v tvári,slzy dojatia...milión záberov a cesta dolu. Zvyšok dňa si vyplníme pod Víťazným oblúkom, prechádzkou po Champs Elyseé až k Námestiu Svornosti a plavbou po Seine. Ešte raz si z inej perspektívy prezrieme krásy tohto veľkomesta a nastupujeme do autobusu na cestu domov. Tešíme sa na domov, na to, ako sa v najbližších dňoch budeme neustále vracať k miestam, ktoré sme navštívili, ako nám fotografie privolajú nedávne dojmy a pocity. 

            Bodka na záver: V mene dozorkonajúcich učiteľov sa chcem poďakovať všetkým našim žiakom za slušné správanie, dochvílnosť a vzornú reprezentáciu svojej školy  počas celej exkurzie. 

            Zvečnené nezabudnuteľné chvíle a spomienky vo Fotoalbume.

          • V RUSKOM SLOVE MÁME TÝCH NAJLEPŠÍCH

            V Košiciach sa 25. 4. 2012 konalo celoslovenské kolo súťaže RUSKÉ  SLOVO. O tom, že v tejto  súťaži patríme k špičke, presvedčili študentky našej školy už v krajskom kole, kde si suverénne vybojovali postup na celoslovenské kolo.  A celoslovenské kolo pre nás znamenalo víťazné ťaženie. Iveta  IHNÁTKOVÁ (2. A)  sa stala celoslovenskou víťazkou  II. kategórii v prednese prózyTÍMEA BURČÍKOVÁ  (kvarta OGY)  vyspievala v I. kategórii – sólový spev  2. miesto.  Pritom RUSKÉ SLOVO každoročne zaznamenáva  rastúci záujem zo strany  škôl  a  žiakov. Veď v tomto roku sa do súťaže zapojilo 134 súťažiacich. O to  viac sme hrdí na umiestnenia našich študentiek!

            Ivka a Timka,  srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s Vami!

            Diplom_IVETA.pdf

            Diplom_TIMEA.pdf

             

          • Stretnutie s pracovníkom konzulárneho oddelenia

            25. apríla sme po druhýkrát využili príležitosť, ktorú školám ponúka Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických a privítali sme ich zástupcu pána Nathana Ringgera. Vo svojej prednáške nám predstavil možnosti pre študentov pracovať v USA počas prázdnin a v následnej diskusii sme sa porozprávali o tradíciách v USA a o rozdieloch v školskom systéme Slovenska a USA. Príjemné vystupovanie a ochota podeliť sa o svoje názory boli pre nás veľkým prínosom.  Foto vo fotoalbume ...

             

          • Triedne schôdze

            Triedne schôdze:

            Príma     23.4.2012   15:00

            Sekunda    18.4.2012   15:00 -17:00 (individuálne)

            Kvarta    18.4.2012   15:00

            Kvinta  19.4.2012   od 14:00 (individuálne)

            Sexta   23.4.2012   15:30

            Septima  23.4.2012   od 14:00 (individuálne)

            Oktáva  19.4.2012 15:30

            1.A  19.4.2012   15.00

            2.A 24.4.2012 od 14:30 (individuálne)

            3.A individuálne

            3.B  19.4.2012   15.30

            4.A  už sa konalo

          • A opäť máme krajského víťaza !

            Dňa  3. apríla 2012  sa uskutočnilo krajské kolo 4.  ročníka Dejepisnej olympiády (DO). Rasťo Fiťma  (kvinta OGY) potvrdil úlohu favorita a vo veľmi silnej a vyrovnanej kategórii A vybojoval 1. miesto a titul krajského víťaza DO študentov stredných škôl

            Súťažiaci študenti v kategórii A a B okrem písomného testu z dejepisného učiva museli vypracovať  odbornú prácu, ktorú obhajovali  pred odbornou porotou, čo Rasťo veľmi fundovane a s prehľadom zvládol.  Aj napriek tomu, že Rasťo bol najmladším súťažiacim  v kategórii A, zhostil sa úlohy nováčika v kategórii študentov stredných škôl na výbornú a bravúrne zvládol všetky časti olympiády.

            Rasťo Fiťma sa  ako krajský víťaz   v dňoch 4. – 6.  5.  2012 zúčastní celoslovenského kola DO v Bratislave.

            Srdečne gratulujeme a držíme palce v celoslovenskom kole!

          • Ekoprojekt „Karpatská ekologická škola mladých“

            V dňoch 29. – 30. 03. 2012 sa v MsKS v Michalovciach pod záštitou Obvodného úradu životného prostredia Michalovce a Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti uskutočnili XVI. Okresné dni vody pri príležitosti Svetového dňa vody. Na konferencii odznelo množstvo odborných prednášok a referátov z oblasti agroekológie, hydrológie, z oblasti správy povodí vodných tokov vo Východoslovenskej nížine, správy vodných stavieb a pod.

            Za naše gymnázium sa na konferencii zúčastnil Mgr. Martin Timko, ktorý účastníkom prezentoval ekoprojekt s názvom „Karpatská ekologická škola mladých“. Gymnázium Sobrance bolo vybraté do projektu cezhraničnej spolupráce medzi strednými školami z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Slovenska.

            V prípade schválenia projektu bude zostavený tím študentov a profesorov, ktorí budú vyškolení pre prácu s profesionálnymi prístrojmi na meranie kvality našich vodných nádrží a vodných tokov. Výsledky meraní budú vyhodnocované v mobilnom laboratóriu, budú prebiehať tvorivé workshopy a výmena informácií medzi partnerskými školami na Slovensku, ako aj v Maďarsku, na Ukrajine, respektíve v Rumunsku.

            Podrobnejšie informácie  o projekte  získate Clanok_Zbornik_ekoskola.pdf

          • ZEMPLÍNSKE HRADY – SÚČASŤ NÁŠHO DEDIČSTVA

            V takomto duchu sa dňa 21. 03. 2012 niesla beseda s mladým nadšencom, zakladateľom občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta, milovníkom histórie Patrikom Cimprichom.  Študentom III. A, III. B a septimy predstavil vznik, zámery a hlavné aktivity združenia, priblížil doterajší stav  záchranných prác pri obnove hradu nad dedinou Vinné. Asi najviac zarezonovala ukážka dobových, mimochodom ručne zhotovených, kostýmov, obuvi a pomôcok, ktoré si študenti mohli aj vyskúšať.

            Že ste o takomto združení ani nechyrovali?  Chcete vedieť viac alebo chcete združeniu pomôcť?

            Môžete, každú pomoc ocenia :  http://www.zemplinske-hrady.sk/

          • OKRESNÉ KOLO HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA 2012

            V MsKS v Sobranciach sa 22. 03. 2012 zišli najlepší recitátori z okresu Sobrance v I., II., a III. kategórii v prednese poézie a prózy.  Naša škola mala svoje zastúpenie v II. kategórii, reprezentovali nás víťazi školského kola - Michaela Kotorová (prednes poézie) a Michal Hlivák (prednes prózy).

            Zabojovali poriadne a obaja v silnej konkurencii vybojovali výborné 2. miesto.

            Srdečne blahoželáme !

        • OZNÁMENIE
          • OZNÁMENIE

            Dňa 13. marca 2012 (utorok)

            bude prebiehať riadne vyučovanie pre triedy:  KVARTA, SEXTA, I.A, II.A

            Trieda III.B bude písať psychologické testy.

            Triedy PRÍMA, SEKUNDA, KVINTA, III.A majú voľno.

             

            Dňa 14. marca 2012 (streda)

            udelil riaditeľ školy voľno pre všetky triedy

            z organizačných dôvodov.

             

            Dňa 15. marca 2012 (štvrtok)

            bude prebiehať riadne vyučovanie pre všetky triedy.

             

            Pedagogický zbor a žiaci školy prajú maturantom veľa šťastia a úspešné zvládnutie písomných maturitných skúšok.

             

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje