• Novinky

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

            Modrý vták leta  nad nami  si plachtí.

            My práve  napíname   prázdninové plachty.

            Máme kyticu ruží

            a sme iba na skok od školských dvier.

            Končí sa  škola.

            Je tu čas prázdnin, je tu čas hier.

            Dnes, 28. júna, prišiel čas, keď sa kolotoč školského roka 2023/2024 zastaví – pravdepodobne všetci chceme vystúpiť, aby sa nám náhodou nezakrútila hlava. Množstvo nových vedomostí, zručností, skúseností a zážitkov treba spracovať a uložiť ich na naše hard-disky. A  na to potrebujeme čas, čas prázdninový. Koľko si z týchto poznatkov odnesieme, to sa dozvieme pri odovzdávaní vysvedčení, ktoré budú dôkazom, že sme v školskom kolotoči nesedeli len tak.

            Fotografie nájdete vo fotoalbume.

            Ocenenie-studentov-2024.pdf

             

        • V príme je vždy príma - aj na príma výlete
          • V príme je vždy príma - aj na príma výlete

            Každý správny východniar tiahne na Bratislavu. A ani my, prímani, sme to pravidlo neporušili. Nasadli do vlaku a hurá na západ! Za vidinou perfektného prvého gymnaziálneho výletu do hlavného mesta. "Pani profesorka, mne ukazuje, že som spravila 12000 krokov!" Veru, prešli sme pešky všetko, čo stálo za to. Vyliezli sme na Slavín a obdivovali výhľad na Bratislavu kúpajúcu sa v 35 stupňovom  teple. Ďalšou zastávkou bol Prezidentský palác, Hlavné námestie, Hviezdoslavovo námestie a historická budova SND. Samozrejme, medzi tým sme stihli aj "Mekáč" a Martinus.  V piatok sa ťažšie vstávalo, ale raňajky v Grasalkovičovej záhrade nás posilnili a vybrali sme sa dobyť hrad. Aby sme si zarobili body, ktoré sme stratili nočnými dobrodružstvami, museli sme odpovedať na zvedavé otázky našich profesoriek. Ale dali sme to na pána, spoznali sme Cyrila, Metoda, Svätopluka, cyriliku i hlaholiku. Počas návštevy v Auréliu, zábavnom centre vedy, sme vyskúšali rôzne exponáty a znovu sme zbierali bodíky. A nazbierali sme ich dosť na to, aby sme zvyšok výletu strávili v Jump aréne na Nivách. Ak sa niekto nádejal, že budeme zmorení a odkväcneme už na stanici, riadne sa zmýlil, ani hodinové meškanie vlaku nás nezlomilo. Ale, koniec hrdinstva, ráno sme sa už nevedeli dočkať príchodu domov. Samozrejme, nechýbala otázka: "A na budúci rok pôjdeme do Prahy?" 

          • Deň úsmevu 2024

            Dňa 20.06.2024 sa na našej škole a v meste Sobrance, uskutočnila finančná zbierka Deň úsmevu 2024, ktorej poslaním je pomôcť deťom a rodinám v núdzi. Do tejto zbierky sa ako dobrovoľníci zapojili žiaci z 1.A triedy: Viktória Hricová, Katarína Rusnáková a Ivan Medviď, ktorí chodili po meste a zbierali peniažky pre tých, ktorí to potrebujú. Spolu sa nám podarilo vyzbierať  215,50 eur.  

            Sociálna nerovnosť a chudoba majú vplyv na mnohé rodiny. Rodiny s finančnými problémami čelia mnohým výzvam a obmedzeniam, ktoré ovplyvňujú ich vzdelávanie a životný rozvoj. Mnoho detí trápi nedostatok základných životných potrieb a kvalitného vzdelávania kvôli nedostatku finančných prostriedkov v ich rodinách.

            Sme radi, že sme mohli byť súčasťou pomoci a ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k zlepšeniu tejto situácie a pomohli deťom a rodinám v núdzi.

          • Oznam

            V dňoch 25. - 27. 6. 2024 bude prebiehať  vyučovanie v rámci triednických hodín a vyučovanie sa končí 4. vyučovacou hodinou.

          • ENGLISHSTAR 2024

            ENGLISHSTAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožňuje žiakom zábavnou formou porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl a iných štátov, predviesť svoje schopnosti a zručnosti v anglickom jazyku a zároveň získať uznanie. Aj tento školský rok sa do tejto súťaže zapojili žiaci prímy až kvarty, ktorí sa nedali zahanbiť. V súťaži dosiahli vysoké percento úspešnosti a obstáli tak aj v medzinárodnej konkurencii. Kvalitná a trpezlivá práca učiteľov anglického jazyka prináša dlho očakávané ovocie úspechu aj pre naše gymnázium.

            Všetkým zapojeným žiakom srdečne gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

            Výsledková listina ENGLISHSTAR 2024:

            eduresized_ENGLISHSTAR_2024.png

          • CVČ oceňovanie

            V Centre voľného času Zvonček v Sobranciach sa dňa 07. 06. 2024 konala Slávnostná akadémia, počas ktorej boli ocenení žiaci základných škôl sobranského regiónu. Reprezentanti v rôznych predmetových súťažiach a olympiádach si na ocenení prevzali diplomy a vecné ceny. Aj naša škola mala na akadémii početné zastúpenie tých, ktorí sa počas školského roka venovali nielen svojim obľúbeným predmetom, ale aj športovým aktivitám.

            Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy! Poďakovanie patrí aj pedagógom, ktorí žiakov viedli.

            Ocenení žiaci Gymnázia v Sobranciach

            Ján Sklár, MO kat. Z7 - 2. miesto, PYT. kat. P7 – 1. miesto

            Tadeáš Mižák, MO kat. Z9 - 1. miesto

            Peter Vaško, MO kat. Z9 – 3. miesto, GEO kat. E – 1. miesto

            Timea Slivková, GEO kat. E – 3. miesto

            Lukáš Krkoška, DO kat. F – 1. miesto

            Laura Fedorová, BIO kat. E bot. -3. miesto

            Super florbal pohár žiakov – 1.miesto

            Super florbal pohár žiačok - 3. miesto

            Cezpoľný beh žiakov- 3. miesto

            Atletika jednotlivci: 1 000m Byra Alex -1. miesto

            Beh 4x60m: Lukáč, Byra, Varga, Berko -2. miesto

            4x60m: Janiková, Stanová, Tušiková, Lehocká – 3. miesto

            Vybíjaná: 3. miesto

            Diana Mondoková – Slávik Slovenska – 3. miesto, 3. kat.

            Soňa Kudláčová – Šaliansky Maťko – 1. miesto, 3. kat.

          • #Erasmus+: Tour de Valencia

            Čo by ste povedali na návštevu mesta, kde sú nádherné historické pamiatky a z diel modernej architektúry ostanete v úžase? Na návštevu mesta, kde slnko svieti 300 dní v roku s priemernou teplotou 19° C? Aj napriek tejto skvelej štatistike, prišli sme práve v období, keď pršalo po šiestich mesiacoch sucha.

            Našu „Tour de Valencia“ sme začali historickou časťou mesta, kde sme mali možnosť vidieť interiér radnice mesta, vstupnú bránu mesta Torres de Serranos, katedrálu vo Valencii z roku 1238 a s ňou spojenú vyhliadkovú vežu El Miguelete, z ktorej sme videli Valenciu ako na dlani. Nielen futbalisti sa potešili návšteve štadióna Mestalla.

            Jednou z najznámejších turistických atrakcií Valencie je futuristický komplex, ktorého názov po španielsky „Ciutat de les Arts i les Ciències“ sa v turistických sprievodcoch uvádza pod názvom „City of Arts and Sciences“ čiže „Mesto umení a vied.“  Zo širokej ponuky tohto areálu sme sa rozhodli pre Hemisfèric, ktorý ponúka najnovšie IMAX a 3D filmy a spoznávali sme tajomstvá podmorského života v oceanáriu Oceanogràfic. 

            Na bicykloch, ale aj po vlastných sme prešli časť parku Jardin del Turia, ktorý je jedným z najväčších mestských parkov v Španielsku, jeho  rozľahlé záhrady sú vybudované na bývalom koryte rieky Turia, jeho najväčšou atrakciou v tomto parku je Gulliverov park.

          • ŠKOLSKÝ VÝLET PRAHA

            Triedy 1.A a Kvarta sa v dňoch od 3.6.2024 do 6.6.2024 zúčastnili školského výletu v Prahe.

            4 dňová akcia plná zábavy nám priniesla zážitky plné spomienok.

            Navštívili sme ZOO, kde každé jedno zviera bolo niečím výnimočné a krásne. Veľký zážitok bola aj cestá lanovkou, kde sme mali nádherný výhľad na celú zoologickú záhradu.

            Nechýbala ani plavba loďou po Vltave, Pražský orloj, Pražský hrad, Václavské a Staromestské námestie.

            No najviac zo všetkého sa nám páčil výhľad z Karlovho mosta. Krásna panoráma pri pohľade na Prahu ostane navždy spomienkou v našich očiach.

            Ako dozor samozrejme nechýbali naši skvelí triedni profesori Mgr. Eľko a Mgr. Bodnár, ktorým za tento výlet z celého srdca ĎAKUJEME!

            1.A a Kvarta

          • Spoľahlivý partner = dlhoročná spolupráca

            Nevidíme sa naposledy.  Neraz zazneli tieto slová, keď sme sa ocitli na konci mobility alebo projektu. A naposledy to nebolo ani dnes, keď sme sa dvom poľským kolegom poďakovali za ich  síce krátke, ale zato efektívne dvojdňové stretnutie v našom gymnáziu. Beáta a Pawel z Licea  Ogolnoksztalcace im Biskupa Leona Wetmanskiego w Sierpcu sú súčasťou našej erasmáckej cesty za vzdelávaním a spoznávaním od roku 2018, keď sme začali spolupracovať na prvom projekte. Odvtedy sme stálymi a spoľahlivými partnermi pri mobilitách žiakov a učiteľov a teraz sa zhostili funkcie pozvaných expertov, aby sa s nami podelili o svoje pedagogické zručnosti a skúsenosti. Absolvovali sme prednášku o poľskom vzdelávacom systéme, o systéme jedinečného  hodnotenia žiakov v ich lýceu a o histórii a kultúre Poľska ich mesta Sierpc. Výmena skúsenosti prebehla na praktickej úrovni, pripravili si otvorené hodiny pre našich učiteľov, aby nám v praxi odprezentovali moderné trendy vo vyučovaní a využívanie rôznych AI nástrojov. Mali sme možnosť pozorovať, ako „gamification“ napomáha nielen pri učení, ale primerané využívanie technológií blízkych žiakom napomáha motivácii, súťaživosti a túžbe po úspechu.  Dlhoročné priateľstvo a spolupráca medzi našimi školami dneškom isto nekončí. Už teraz sme si dohodli ďalšiu spoluprácu, na ktorú sa môžeme len tešiť.

          • Buenas tardes zo španielskej Valencie!

            Našou hosťujúcou školou počas týchto dní je  Colegio La Devesa School Carlet vo Valencii. Náš školský deň začína skoro ráno pre nás nezvyčajne dlhou cestou metrom, ktorú si krátime pozorovaním množstva ovocných sadov. Vedeli ste, že najlepšie španielske pomaranče rastú práve vo Valencii? Škoda, že sa už skončila sezóna ich zberu. 

            V rozvrhu máme rôzne  predmety, niektoré sú pre nás nezvyčajné ako napríklad: STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), PC (Physics  and Chemistry), ICT (Information and Communication Technology), Cambridge, Pool Time.

            Počas týchto dní si zlepšujeme svoje jazykové zručnosti v anglickom aj nemeckom jazyku. Počas rôznych situácií využívame anglický jazyk v písomnej a ústnej forme, počas hodín bez problémov spolupracujeme so španielskymi spolužiakmi z novej školy.

            Naše popoludnia boli zábavné a rozmanité, najviac sme si užili hodinu španielčiny.

            Adiós! Hasta pronto!

            žiaci 2. A, 3. A a septimy

          • LAB IT CREATIVITY 3

            Dnešná doba prináša množstvo pracovných príležitostí v oblasti vedy a techniky, a to aj v košickom kraji. Spolupráca KSK, Košice IT VALLEY, Technickej univerzity v Košiciach, Inovačného centra Košického kraja a IT firiem vytvorila aj tento rok priestor pre študentov stredných škôl, vrátane zástupcov nášho gymnázia, na vytváranie a prezentáciu vlastných kreatívnych projektov v projekte LAB IT CREATIVITY 3. Vo finále 5.6.2024 obhajovali študenti septimy Hana Hamadejová, Janka Fečiková a Tomáš Mariňák projekt s názvom BioSféry a porotu zaujali najmä chovom zástupcov slimáka afrického.

            Ako to vnímajú študenti? „Zapojenie do projektu nám prinieslo nielen skúsenosti s tvorbou monitorovaného funkčného ekosystému, prácou v skupine, ale aj precvičenie prezentovania a obhajoby vlastnej práce. Boli nám priblížené pracovné možnosti v IT sektore, ktoré nemusíme hľadať mimo nášho regiónu.“

            Naše tímy pracovali počas roka na dvoch projektoch. Tým druhým projektom bolo Dronové dobrodružstvo: Z neba do dát. Ďakujeme všetkým zapojeným študentom a učiteľom, prezentujúcim za reprezentáciu školy, študentom z TUKE a mentorovi z IBM za spoluprácu.  A môžeme sa tešiť na ďalší ročník 😊                                 

          • Nie je IT ako IT

            Na základe spolupráce so spoločnosťou Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia sme 30.5.2024 mali možnosť zúčastniť sa podujatia „Nie je IT ako IT“. Študenti Hana Hamadejová, Karin Michaličová, Liana Podoľaková, Xaver Gavula a  Adam Jaško si vyskúšali metodiku práce v tíme Scrum, procesu auditu, programovania Lego robotov, zúčastnili sa prednášky o cloudových riešeniach, tvorbe životopisu a úspešnom zvládnutí pracovného pohovoru. Zistili, že práca v IT sektore nie je len o programovaní, ale tvoria ju aj rôzne podporné pozície, v ktorých sa určite niekto z nich nájde. Úspešným zvládnutím súťažných disciplín pre školu vyhrali päť herných počítačov s príslušenstvom. Blahoželáme a ďakujeme 😊

          • Krátkodobá mobilita žiakov Erasmus+ vo Valencii

            Ďalší žiaci nášho gymnázia, tentoraz z tried 2. A, 3. A a septimy  vďaka projektu Erasmus+  mali možnosť vycestovať  do zahraničia, tentokrát do tretieho najväčšieho mesta Španielska -  Valencie. Po pomerne náročnej nočnej ceste sme sa  hneď  v  pondelok ráno presunuli do partnerskej školy La Devesa School, kde nás  čakalo milé privítanie od žiakov a učiteľov školy.  V pondelok nás na ceste do školy sprevádzal Norbert, ktorý sa nám venoval aj v popoludňajších hodinách počas „Welcome tour,“ kde nám ukázal tie najväčšie turistické atrakcie a zároveň ich dopĺňal zaujímavými historickými príbehmi. 

            A tých, ktorí majú vo Valencii možnosť šíriť dobré meno našej školy, zlepšiť svoje komunikačné schopnosti, najmä v anglickom jazyku a rozšíriť vedomosti o novej krajine, nájdete na fotografiách.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20
        riaditeľňa: 056/652 24 64 školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6,
        073 01 Sobrance,
        Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje