• Novinky

          • Ekonomická olympiáda

            V rámci predmetu občianska náuka sa aj naši žiaci z triedy tercia zapojili do školského kola Ekonomickej olympiády, ktoré prebiehalo online formou. V tomto kole súťažili prihlásené základné školy a osemročné gymnázia z celého Košického samosprávneho kraja. O tom, že konkurencia bola naozaj veľká, svedčí aj fakt, že zapojených do tejto súťaže bolo vyše 9000 žiakov a náš, Tadeáš Mižák, žiak tercie sa umiestnil na krásnom 13.mieste. Tadeáš, je to krásny úspech. Tešíme sa s tebou, srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov. Veríme, že poznatky z ekonomiky a finančnej gramotnosti v živote určite využiješ.

          • Jazykový kvet 2023 krajské kolo

            Dňa 18. 04. 2023 sa v Košiciach konalo krajské finálové kolo súťaže Jazykový kvet v prednese cudzojazyčnej poézie a prózy. Naše gymnázium zastupovali traja žiaci v troch rôznych kategóriách, ktorí postúpili do súťaže zo semifinálového kola.

            Svoje prvenstvo v súťaži už po niekoľkýkrát obhájil Patrik Handra (oktáva) v prednese prózy v nemeckom jazyku a opätovne bude môcť reprezentovať naše gymnázium i Košický kraj v celoslovenskom kole súťaže. V II. kategórii NJ v prednese poézie získala 3. miesto Soňa Vaľková (kvarta) a v III. kategórii RJ získala 3. miesto Sarah Mária Tothová (III. A) v recitácii prozaického textu.

            Ďakujeme recitátorom za reprezentáciu školy a Patrikovi želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole!

            Žiakov na súťaž pripravovali PhDr. Mária Hvižďáková a PaedDr. Radmila Beľanová.

          • Mladý Európan 2023 regionálne kolo

            Dňa 28.4.2023 sa v priestoroch Východoslovenského múzeá v Košiciach konalo regionálne kolo súťaže Mladý Európan. Je to vedomostná súťaž pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie a sietí  regionálnych informačných centier Europe Direct, v ktorej sa preveria poznatky o histórii, geografii, osobnostiach, pamätihodnostiach a symboloch Európskej únie. Súťaže sa zúčastnili študenti  4. AJozef FABIŠÍK, Dominik KAMINČÁK a Vladimír SOTÁK pod vedením Mgr. Dedinovej.

            Po celkovom vyhodnotení súťaže  sa nášmu tímu podarilo zvíťaziť a získať 1. miesto v regionálnom kole súťaže Mladý Európan

            Jednotlivé časti súťaže:

            Projekt o predsedníckych krajinách: Podmienkou účasti tímu na regionálnom kole súťaže bolo odovzdanie projektu o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie, teda o Švédsku alebo o Španielsku, krajine, ktorá bude predsedníckou krajinou v druhej polovici roka 2023.

            Prvé kolo súťaže bol písomný vedomostný test o Európskej únii s počtom 50 otázok s rôznou bodovou hodnotou z vybraných oblastí EÚ: inštitúcie, história, geografia, politika, ekonomika a viacjazyčnosť.

            Druhé kolo bolo jazykovou súťažou v správnom vyplnení jazykovej krížovky a určenia jej tajničky. Krížovku tvorili jazykové výrazy alebo ich spojenia vybrané zo skupiny 24 úradných jazykov EÚ.

            Tretie kolo súťaže bolo zamerané na správne zodpovedanie otázok doplnených obrázkami z 3 oblastí: osobnosti, dominanty, zaujímavosti členských krajín EÚ.

            Našim reprezentantom srdečne blahoželáme, a prajeme veľa šťastia na celoslovenskom kole súťaže Mladý Európan v Prešove v termíne 14. – 15. júna 2023!

          • Erasmus+ mobilita - Barcelona experience

            V zdravom tele, zdravý duch! V tomto duchu sa niesol tretí deň našej mobility v Cerdanyola Del Vallés. A veru, dalo nám to zabrať. Návšteva Camp Nou – futbalovej arény FC Barcelona bola úžasným zážitkom, nutkanie vybehnúť na trávnik sme ale zvládli. Mali sme možnosť obdivovať neskutočné umenie architektúry Antoniho Gaudího v  Park Güell a podvečer sme strávili na pláži pri Port Olímpic. Kto vládal hral volejbal a futbal a   kto mal odvahu (jediný náš Maťko), ten skočil do 16 stupňovej vody ochladiť sa po horúcom dni. Ten sa nám jednoznačne vydaril.

          • Act 4 Non Toxic Lifestyle - mobilita v Španielsku

            Aj keď sú v našom gymnáziu projektové aktivity v plnom prúde, projekt Act 4 Non Toxic LIfestyle v rámci kľúčovej aktivity KA229 sa pomaly blíži k svojmu koncu. Od roku 2020 spolu s partnermi z Poľska, Španielska, Turecka a Talianska sa naši žiaci učia o zdravom, netoxickom životnom štýle, spoznávajú sa navzájom počas mobilít i online stretnutí a na vlastnej skúseností sa učia o výhodách členstva v EÚ. Tento týždeň nás zavialo do mesta Cerdanyola Del Vallés v Španielsku, kde oktávani Majka, Timka, Maťo a Paťo  získavajú skúsenosti na medzinárodnej úrovni, spoznávajú svojich rovesníkov z partnerských krajín, pracujú na projektových aktivitách a nasávajú kultúru hosťovskej krajiny. Uplynuli už dva dni našej mobility plnej aktivít, privítali nás vo svojej  v škole, oboznámili  sa s mestom, zažili sme slávnosť Sant Jordi dňa tu i v Barcelone– ulice zaplavené ružami a knihami, zvládli sme rannú hip-hop rozcvičku i túru v blízkom lesoparku s výhľadom na okolie údolia a napokon workshop v chemickom laboratóriu v partnerskej škole, Institut Banús. Čakajú nás ďalšie dni plné aktivít, práve balíme batohy na cestu do Barcelony, hlavného mesta Katalánska.

          • Exkurzia Osvienčim, Krakow

            Exkurziu do bývalého koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka/Auschwitz-Birkenau by mal absolvovať  úplne každý, koho zaujíma história tohto známeho poľského miesta. Až tam si totiž človek uvedomí, že mnohokrát vo svojom živote rieši úplné malichernosti, ktoré sa v konfrontácii s energiou prežitých ľudských životov v období svetovej vojny ukážu vo svojej pravej podstate. Skutočné ľudské utrpenie, ktoré na človeka dýcha v každom kúte tohto miesta, zarezonuje vo vedomí každého návštevníka. A tak to bolo aj v prípade našich žiakov z II. A a septimy, ktorí absolvovali tento zaujímavý výlet v dňoch 13. – 14. apríla. V konfrontácii atmosféry strachu, ľudskej pominuteľnosti a desivej histórie, ktorá sa skutočne odohrala, mali naši žiaci možnosť okúsiť energiu prežitej bolesti a ľudských osudov, na ktoré vo svojom historickom vedomí nesmie zabudnúť nikto z nás.    

          • Exkurzia v Bardejove

            Dňa 18. 4. 2023 sme sa zúčastnili dejepisnej exkurzie v krásnom historickom meste, v Bardejove. Najprv naše kroky viedli ku Skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch, kde sme spoznali ťažký život ľudí v minulosti. Zhodli sme sa, veru, vo vtedajšej dobe, v 19. storočí, by sme žiť nechceli. Potom sme sa presunuli do centra mesta Bardejov, ktoré sme si prešli a následne sme navštívili krásnu historickú radnicu. Tu sme si vypočuli výklad o  vzniku radnice a prezreli artefakty, ktoré ukrýva Šarišské múzeum sídliace v radnici. Záver našej exkurzie tvorila návšteva Baziliky sv. Egídia. Sme radi, že sme spoznali jedno krásne slovenské stredoveké historické mesto.

            Žiaci kvinty a 1.A

          • Exkurzia SVS

            V utorok 4. 4. 2023 sa študenti spoločenskovedného seminára tretieho a štvrtého ročníka vybrali zistiť, či  teoretické poznatky z odvetvia trestného práva fungujú aj v praxi. Cieľom cesty bol  Okresný súd v Michalovciach, kde sa zúčastnili súdneho pojednávania v trestnej veci, a taktiež besedy so sudcom JUDr. Danielom Petričkom, PhD., ktorý všetkých pozitívne prekvapil svojou ústretovosťou a možnosťou opýtať sa na detaily týkajúce sa jeho práce ako sudcu Okresného súdu v Michalovciach.

          • Olympiáda kritického myslenia

            Olympiáda kritického myslenia (OKM) je súťaž pre študentky a študentov stredných škôl. OKM reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti mladých ľudí. Súťaž prebieha v dvoch vekových kategóriách a troch súťažných kolách.

            Dňa 28. 2. 2023 sa konalo druhé súťažné kolo: krajské kolo Olympiády kritického myslenia, do ktorého sa "prebojovalo" 7 žiakov nášho gymnázia: Daniel Kajánek (1. A), Tamara Ihnatová (2. A), Emil Dzvonik (2. A), Janka Fečíková (sexta), Alexander Papp (3. A),  Lívia Tabišová (4. A), Vladimír Soták (4.A).

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje