• Novinky

          • OZNAM

            Všetci, ktorí si objednali kartu ISIC/EURO 26 a kartu ITIC, prineste si v pondelok do školy fotografiu (2,5x3,5 cm).

            A. Petrová

          • ISIC/EURO 26 preukaz

            Od školského roka 2014/2015 môžu žiaci našej školy využívať ISIC/EURO 26 preukaz. Tento preukaz vydáva aj naša škola. Žiadosti a ďalšie informácie môžete získať na našej webovej stránke (horná lišta), alebo u pani prof. Petrovej.

            Žiaci, ktorí sa rozhodli požiadať o tento študentský preukaz tak môžu urobiť do konca budúceho týždňa (10.10.2014). Ďalšie termíny zberu žiadostí budú zverejnené na webe školy.

          • Exkurzia Poľsko

            V dňoch 22. – 23. septembra 2014 sme sa my -  študenti 3. A 2. B zúčastnili historickej exkurzie Osvienčin – Krakov – Vielička.

            Prvý deň našej exkurzie sa začal v nádhernej soľnej bani Vielička, kde sme zistili, že rozumieť poľštine nám nerobí problém,  mali sme možnosť spoznať ťažkú prácu baníkov, ale aj umelecké skvosty v podobe vytesaných soľných sôch. Hoci nám neprialo počasie, ani to nás neodradilo navštíviť na druhý deň kráľovské mesto Krakov, nachádzajúce sa na hornom toku rieky Visla.

            Exkurziu sme ukončili na pamätnom mieste holokaustu – Osvienčine. Kvôli nepriaznivému počasiu sa nám náš 3-hodinový pobyt zdal až príliš autentický, a aj týmto spôsobom sme vzdali úctu obetiam.

            Viac vo FOTOALBUME...

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            26. september sa aj v našej škole niesol v duchu Európskeho dňa jazykov. Tentoraz sme ale stavili na úplne iné aktivity než v rokoch minulých. Testy a skúšanie sme nechali za dverami tried a celá škola  „ochutnávala“ cudzie jazyky pomocou chuťových pohárikov. My sme tohto roku totiž varili. Vyučujúci cudzích jazykov  pripravili spolu so študentmi špeciality šiestich cudzích krajín: Anglicka, Nemecka, Ruska, Francúzska,  Španielska a Maďarska. A keďže súčasťou Európy je aj Slovensko, pridali sme aj našu slovenskú kuchyňu. Všetci žiaci nášho gymnázia  mali možnosť nielen vidieť špeciality týchto národov, ale mohli ich skutočne aj ochutnať. Poďakovanie patrí hlavne našim hosteskám zo sekundy, tercie, kvarty, kvinty a 1.A, ktoré svoj post zvládli naozaj na výbornú. A prečo všetkým tak chutilo? No predsa preto, lebo všetky tieto špeciality nachystali a uvarili vyučujúce cudzích jazykov spolu so žiakmi nášho gymnázia. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník Európskeho dňa jazykov.

            Do galérie Európsky deň jazykov boli pridané fotografie.

        • Návšteva Štrasburgu
          • Návšteva Štrasburgu

            Vďaka pozvaniu europoslankyne Moniky Smolkovej mali traja naši študenti možnosť navštíviť sídlo európskeho parlamentu v Štrasburgu. Do Štrasburgu dorazili v nedeľu 14. septembra podvečer po pomerne dlhej ceste autobusom. Nasledujúci deň bol pre nich pripravený naozaj zaujímavý program.

            V dopoludňajších hodinách  absolvovali prehliadku mesta spojenú s vyhliadkovou plavbou po Štrasburgu. Najväčší obdiv u nich vyvolala katedrála Notre Dame, malebné námestia a domy dýchajúce históriou.

            Popoludnie bolo venované návšteve Európskeho parlamentu. Študenti si prezreli  priestory parlamentu, ktoré sú naozaj veľkolepé a stretli sa europoslancami za Slovenskú republiku. Zlatým klincom programu bola návšteva  rokovania  europarlamentu. Vidieť to „naživo“ a ocitnúť sa na miestach, v ktorých pravidelne rokujú europoslanci,  bol pre študentov  nezabudnuteľný zážitok.  Večer sa unavení, ale plní dojmov vrátili do hotela a ráno vyrazili na cestu späť.

            Viac vo FOTOALBUME...

          • Neprehliadnite !!!

             

            V dňoch 16. – 17. októbra  2014  organizuje naša škola dobrovoľnú kultúrno-poznávaciu exkurziu do Bratislavy a Viedne pre študentov prímy – oktávy a 1. A – 4. A. 

            Podrobnejšie informácie získate u vyučujúcich DEJ v jednotlivých triedach a u Mgr. Tomašurovej.

            Program exkurzie :

            1. Výstava Tutanchamon - Jeho hrobka a poklady
            2. Návšteva večerného predstavenia v Slovenskom národnom divadle
            3. Historické pamiatky Viedne

            Ak máte záujem o túto jedinečnú exkurziu, prihláste sa u vašich vyučujúcich dejepisu alebo u p .profesorky M.Roškovej do 10.9. 2014 J

        • Slávnostné otvorenie školského roku 2014/2015
          • Slávnostné otvorenie školského roku 2014/2015

            Dnes, 2. septembra,  sa kolotoč školských povinností začína krútiť  znova. Na brány škôl neúprosne zaklopal nový školský rok 2014/2015. Otvorili sme mu dvere aj v našej škole.

            “Vzdelanie je najväčšie bohatstvo, ktoré môže človek v živote získať. Je to ten najlepší cestovný lístok do sveta dospelosti. Sme plní očakávaní a predsavzatí,  mnohí  veríme, že práve tento školský rok bude pre nás  úspešný a naplní našu snahu po neutíchajúcom hľadaní zmyslu života.”  Dnes  nás, ale aj vzácnych hostí, podpredsedu Košického samosprávneho kraja -  Ing.  Emila Ďurovčíka a primátora Sobraniec – Ing. Štefana Staška,   takto privítal Martin Godočík, žiak oktávy.

            Nový školský rok priniesol zmeny. Z postu nového riaditeľa školy sa nám prihovoril Mgr. Marián Mižák a  ako každý rok  pribudli žiaci prímy, 1.A a 1.B, ktorých medzi sebou srdečne privítali sekundáni a druháci. Tento slávnostný deň nám znovu spríjemnili naši aktívni žiaci: Jerguš Mišo, Martin Hrebeňák, Tímea Burčíková, Miloslava Dzvoníková a Michal Mižák. Srdečná vďaka patrí Martinovi Godočíkovi za moderovanie úvodného programu.

            Želajme si na začiatku nového školského roka spoločne veľa chuti, elánu do práce, pohodu a porozumenie nielen v laviciach, no i za katedrou. 

        • Záver školského roka 2013/2014
          • Záver školského roka 2013/2014

            Kolotoč školskej dochádzky a školských povinností sa vždy začína krútiť 2. septembra a zastaví sa až koncom júna. V školskom kolotoči nesedíme nečinne a nepozeráme sa pasívne na svet okolo nás. Kto raz nastúpi na školský kolotoč, začína objavovať mnoho nových zaujímavých a krásnych vecí, nazbiera si množstvo zážitkov, postretáva veľa kamarátov,   veľa sa naučí.

            Dnes, 27. júna, prišiel čas, keď sa kolotoč školského roka 2013/2014 zastaví – pravdepodobne všetci chceme vystúpiť, aby sa nám náhodou nezakrútila hlava. Množstvo nových vedomostí, zručností, skúseností a zážitkov treba spracovať a uložiť ich na naše hard disky. A  na to potrebujeme čas, čas prázdninový. Koľko si z týchto poznatkov odnesieme, to sa dozvieme pri odovzdávaní vysvedčení, ktoré budú dôkazom, že sme v školskom kolotoči nesedeli len tak.

            Naša usilovnosť, cieľavedomá a systematická príprava sa neprejavujú len na vysvedčeniach, ale  aj v mimoškolských aktivitách. Je medzi nami nemálo študentov,  ktorí k svojej práci priložia aj pridanú hodnotu v podobe úspešnej reprezentácie  nášho gymnázia. Lebo víťaziť je radosť a reprezentovať je česť.

            Patrik Bak

            Študent III.A  úspešne reprezentoval našu školu v  prírodovedných predmetoch,  bol súčasťou víťazného tímu v prírodovednom päťboji a súčasťou tímu stredoškolákov na celoslovenskej matematickej súťaži NÁBOJ. Zúčastnil sa aj súťaže Košický matboj, kde získal 3.miesto a  medzinárodného korešpondenčného seminára IKS. Pod vedením pani profesorky Mižákovej  dosiahol   na celoštátnom  kole v kategórii A 2.miesto. Po výberovom sústredení v Bratislave v matematickej olympiáde  kategórii A sa dostal reprezentačného družstva Slovenskej republiky na celosvetovú olympiádu do Kapského Mesta v Juhoafrickej republike.  

            Za tieto vynikajúce úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje   tričko školy a finančnú odmenu 50€.

            Mária Medviďová

            Študentka II.A  reprezentovala našu školu v súťažiach recitačných, výtvarných a vedomostných z biológie a geografie. V recitačnej súťaži Ruské slovo pod vedením p.profesorky Jackovej obsadila v celoslovenskom kole 3.miesto a v celoslovenskom kole Jazykový kvet obsadila 1.miesto. Vo výtvarnej výchove  pod vedením p.profesorky Činčárovej bola zapojená do viacerých súťaži, napr. Prečo som na svete rada, Zomierajú postojačky, Kalokagatia, Poďme jesť, Radosť Európy 2014, Mier a spolupráca 2014. Medzi jej najlepšie ocenenie patrí 1.miesto v medzinárodnej olympiáde detí a mládeže v kategórii Skrytá krása krojov, a 26.miesto zo 600 účastníkov v celoslovenskej súťaži Zomierajú postojačky.

            Vo vedomostných súťažiach získal v krajskom kole z biológie 3.miesto pod vedením p.profesora Mižáka a pod vedením p.profesorky Haníkovej v krajskom kole Geografickej olympiády získala 4.miesto. Bola aj členkou trojčlenného tímu v online súťaži Junior fresh a zapojila sa do SOČ z biológie.

            Za tieto vynikajúce úspechy jej riaditeľstvo školy udeľuje   ďakovný list  a finančnú odmenu 50€.

            Ján Olexa

            Študent  septimy reprezentoval našu školu pod vedením p.profesorky Dedinovej v celoštátnom kole súťaže Olympiády ľudských práv. Jeho esej bola ocenená europoslankyňou Annou Záborskou.

            Za tento úspech mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Tímea Burčíková

            Študentka sexty reprezentovala našu školu v speváckych  súťažiach. V speváckej súťaži Ruské slovo  v celoslovenskom kole v kategórii sólo spev získala 2.miesto a v kategórii duo získala  2.miesto,  v desiatom  ročníku krajského matičného festivalu Ľudová pieseň košickej mládeže získala 1. miesto v kategórii duo a Cenu Matice slovenskej.  Okrem toho sa zúčastnila na akciách, ktoré organizovala naša škola.

            Za tieto úspechy jej riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Miroslava  Rošková

            Študentka II.A  reprezentovala našu školu v speváckych  súťažiach. V speváckej súťaži Ruské slovo  v celoslovenskom kole v kategórii duo získala spolu s Tímeou Burčíkovou 2.miesto,  v desiatom  ročníku krajského matičného festivalu Ľudová pieseň košickej mládeže v kategórii duo získala 1. miesto a Cenu generálneho riaditeľa televízie Región za sólo spev. Okrem toho sa zúčastnila na akciách, ktoré organizovala naša škola.

            Za tieto úspechy jej riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu. 

            Michal Mižák

            Študent  septimy reprezentoval našu školu v   matematických a jazykových súťažiach. Bol členom víťazného tímu v Prírodovednom päťboji a súčasťou tímu stredoškolákov na celonárodnej matematickej súťaži NÁBOJ a košický MATBOJ. Našu školu reprezentoval v  krajskom kole olympiády v anglickom jazyku  a hudobne sprevádzal  súťažiace našej školy v speváckej súťaži Ruské slovo a  Ľudová pieseň košickej mládeže.  

            Za tieto úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Michal Senič  

            Študent kvarty  pod vedením pani profesorky  Mižákovej obsadil 17. miesto v krajskom kole Fyzikálnej olympiády kategórie E. Pod vedením p.prof. Roškovej reprezentoval  školu v okresnom kole Dejepisnej olympiády v kategórií C.                                                    

            Za tieto úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Richard Fučko

            Študent II.A  pod vedením p. profesorky Kotorovej úspešne reprezentoval  školu v krajskom kole SOČ z dejepisu. Bol aj členom trojčlenného tímu v online súťaži Junior fresh.

            Za tieto úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Martin Godočík   

            Študent  septimy reprezentoval našu školu v jazykových recitačných  súťažiach. Pod vedením p. prof. Tomašurovej v súťaži Jazykový kvet obsadil 2. miesto v krajskom  kole.

            Za tieto úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu. 

            Matej Godočík

            Študent  septimy reprezentoval našu školu v jazykových recitačných  súťažiach. Pod vedením p. prof. Činčárovej v súťaži Ruské slovo obsadil 2. miesto v krajskom  kole.

            Za tieto úspechy mu riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu. 

            Michaela Kotorová

            Študentka tercie  reprezentovala našu školu v recitačných súťažiach . Pod vedením p. profesorky Činčárovej   získala v kategórii poézia 2. miesto v celoslovenskom  kole  súťaže Ruské slovo.

            Za tieto úspechy jej  riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Adrián Habušta,Martin Mitro, Matúš Mitro

            Študenti  prímy reprezentovali našu školu prírodovedných predmetoch.

            Za tieto úspechy im riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Miloslava Dzvoniková a Dominika Mirdová

            Študentky kvarty a prímy reprezentovali našu školu v jazykových a recitačných súťažiach.

            Za tieto úspechy im riaditeľstvo školy udeľuje knižnú odmenu.

            Za organizovanie X. ročníka Valentínskeho plesu pod vedením pani profesorky Beľanovej a Cibereovej patrí poďakovanie študentom III.A a  septimy, ktorí svojou pomocou prispeli k šíreniu dobrého mena a ukázali, že mladí ľudia sa vedia zabávať. Zvláštne uznanie patrí týmto študentom:

            Jergušovi Mišovi, Tatiane Maximovej, Jánovi Olexovi a Kataríne Ďačkovej.

            Študentky sexty   sa pod vedením pani profesorky Haníkovej sa umiestnili na 3.mieste v regionálnom kole zdravotníckej súťaže Družstiev prvej pomoci.

            Mária Tomková,Júlia Ondriková, Eva Rusnaková,Kristína Miňová, Júlia Grušovská, Alexandra Hreščáková.

            Za túto pomoc im riaditeľstvo školy udeľuje šiltovky  s logom školy.

            Okrem všetkých ocenených žiakov nesmieme zabudnúť na tých, ktorí svojimi, aj keď menšími, kvapkami prispeli k  šíreniu dobrého mena Gymnázia v Sobranciach v školskom roku 2013/2014  a svojou angažovanosťou prispeli k zviditeľneniu školy.

            V spolupráci s Centrom voľného času sa  viacerí naši študenti zapojili do projektu KOMPRAX.  Študenti mali možnosť si vyskúšať  svoje schopnosti a zručnosti a tým, získať kompetencie pre prax.

            Boli to tieto projekty:

            Michaela Granatová - skrášlenie  triedy1.A,

            Dávid Bilohlávek - športovo-kultúrne podujatie v obci Tibava,

            Tomáš Oklamčák - športové podujatie v detskom domove v Remetských Hámroch, Juraj Cipa, - rekonštrukcia školského parku,

            Samuel Buksár - cyklotúra okresom Sobrance,

            Dávid Jakub - spoznávanie Senných rybníkov na bicykloch,

            Michal Pšak - hokejbal na II.ZŠ,

            Samuel Rejta - rekonštrukcia školského parku,

            Anna Mária Plachá - Deň plný zábavy v materskej škôlke,

            Jerguš Mišo - Show talentov,

            Martin Hrebeňák - stolnotenisový turnaj,

            Benjamín Kukuča - koncert kapely,

            Sebastián Mariňák - Fanfarum,

            Dundová Lenka – spoznaj svoj kraj,

            Nikola Treľová - exkurzia do Bardejova.

            Poďakovanie patrí aj všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili organizovania Dňa otvorených dverí pre klasické a,  vo svojom voľnom čase, pre osemročné štúdium. Pod hlavičkou športového klubu džudisti  Lídia Bojačková, Laura Kačurová, Štefan Koreň a Eva Koreňová svojimi úspechmi rovnako šíria dobré meno Gymnázia v Sobranciach. 

            Trieda kvarta vypracovala a zapojila sa do projektu SAFETY a trieda   sekunda urobila krásny ekoposter, za ktorý boli ocenení.

            Všetko má svoj začiatok i koniec. Je predsa koniec školského roka. Končí sa učenie, skoré vstávanie. Končia sa desiatky iných vecí. Ale naozaj je to koniec??? Začínajú sa predsa prázdniny, leto. Prajem Vám všetkým veľa pekných slnečných prázdninových dní a krásne zážitky. Užívajme si zaslúžené leňošenie a relax! Nech žije leto, nech žijú prázdniny!

        • Kalokagatia
          • Kalokagatia

            KALOKAGATIA

            V tomto šk. roku bola v Trnave oživená myšlienka starogréckej kalokagatie vyjadrujúca úsilie spojiť snahu o telesnú dokonalosť s duševnou krásou a ľudským dobrom. Medzinárodná olympiáda KALOKAGATIA je organizovaná v spoluprácu s MŠ SR. Do súťaže sa zapojila aj naša škola vo výtvarnej oblasti a literárnej tvorbe. Spolu to bolo 10 prác, na ktorých pracovalo 17 študentov. Vo výtvarnej téme „Rio de Janeiro Veronika Heveryová z tercie obsadila 1. miesto vo svojej kategórii a Mária Medviďová z 2.A triedy obsadila 2. miesto vo svojej kategórii. Vo výtvarnej téme „Skrytá krása krojov“ Mária Medviďová získala 1. miesto. Všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili ĎAKUJEME a víťazom srdečne BLAHOŽELÁME !

            .

        • S.O.S DEŇ- záchranári deťom
          • S.O.S DEŇ- záchranári deťom

            V piatok 13.6.2014 sme boli na super akcii, ktorá prebiehala v Michalovciach ako S.O.S. DEŇ – záchranári deťom. Túto akciu organizovali Policajný zbor SR, Slovenský červený kríž, Hasičský a záchranný zbor SR, Falck Fire Services a.s. a ďalšie zložky. Žiaci videli v akcii pyrotechnikov,  ostreľovačov, hasenie požiaru auta, policajné kone, policajné psy v akcii, ukážky záchrany života, zlaňovanie z vrtuľníka,  ale aj rôzne typy záchranárskych, hasičských  a policajných áut, medzi nimi aj zachovalé veterány  či policajné motocykle. Pre žiakov zo zdravotníckeho krúžku boli zaujímavé ukážky vytvorenia rôznych „zranení“, ktoré vyzerali ako naozajstné  a s ktorými sa stretávajú pri zdravotníckych súťažiach.

        • Odpoludnie s paletou
          • Odpoludnie s paletou

            Odpoludnie s paletou

            V utorok 17.6.2014 popoludní sa stretli milovníčky výtvarného umenia. V praxi si vyskúšali rôzne výtvarné techniky – kresba ceruzou, akvarelovými a akrylovými farbami. Rozhodli sa stretnúť aj vo štvrtok po vyučovaní a na ďalší týždeň. Veríme, že tieto stretnutia sa stanú tradíciou a postupne sa pridajú aj ďalší nadšenci výtvarného umenia.

        • Planetárium
          • Planetárium

            Astronómia je jednou z najstarších vedných disciplín, ktorej  základy budovali  najstaršie civilizácie - Egypťania, Sumeri,  Mayovia ... . Dnešná astronómia je založená na moderných metódach pozorovania vesmíru a poznatky, ktoré získavame štúdiom vesmíru, nám poskytujú ucelený  obraz o jeho štruktúre a vzniku. Naši študenti kvarty a tercie mali v utorok 3. júna  2014 možnosť pozrieť si v Planetáriu v Prešove program, ktorý im predstavili Slnečnú sústavu prostredníctvom filmovej prezentácie a v druhej časti našej návštevy sme v samotnom planetáriu sledovali hviezdnu oblohu z rôznych miest na povrchu Zeme vrátane pólov i rovníka. Program sa nám páčil a odniesli sme si z neho nielen nové poznatky, ale aj krásny zážitok z pozorovania hviezdnej oblohy, podfarbené hudbou Vangelisa, Jarreho, Oldfielda a ďalších autorov.

            Do galérie Planetárium boli pridané fotografie.

        • Sherlock Holmes
          • Sherlock Holmes

            Opäť sme sa príjemne zabavili a oddýchli si od školských povinností na večernom predstavení Sherlock Holmes v divadle Jonáša Záborského v Prešove. Pre našich dnes už absolventov to bola príjemná bodka za štúdiom na Gymnáziu v Sobranciach. Veľkým potešením bolo pre nás  vidieť na doskách divadla našich bývalých žiakov - super tanečníkov Radovana Pastyrika a Martina Paška (foto s p. profesorkou Roškovou). Sme na nich hrdí.

            Mgr. Anna Tomašurová

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje