• Novinky

        • Červené stužky
          • Červené stužky

            Milí študenti.

            Ako isto všetci viete, 1. december je Svetovým dňom boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a aj názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS, do ktorej sa zapája aj naša škola. Ako minulý rok, aj tento sa 1. decembra  pokúsime vytvoriť na školskom dvore Živú červenú stužku. Takže, prosím všetkých študentov aj učiteľov, aby  v pondelok prišli do školy v niečom červenom (predsa len sa to volá červená stužka), vrchné oblečenie napr. vetrovka, mikina, čiapka... Zároveň svoju podporu v boji proti AIDS vyjadríte aj tým, že v tento deň budete mať pripnutú malú červenú stužku. Podrobnejšie inštrukcie dostanete v pondelok od vyučujúcich na hodine, na ktorej akcia bude prebiehať príp. od triednych učiteľov.

            Pozn.: Každá trieda si prinesie aj niť a permanetnú čiernu fixu.

            Fotografie si môžete pozrieť v albume.

          • Projekt "Kreativita v nás"

            V období od apríla do októbra 2014 sme na našej škole realizovali inovatívny projekt „Kreativita v nás“ v rámci Základného kolektívu "Mladí umelci". Finančne tento projekt podporilo Občianske združenie IMA so sídlom v Bratislave. Cieľom projektu bolo sprístupniť rôzne techniky v oblasti výroby šperkov. Vybrali sme si výrobu šperkov z korálok. Ďalej sme sa zamerali na zvládnutie techniky výroby šperkov z Fimo hmoty. Vyrábali sme ich technikou otláčania. Teda cieľom nebolo zvládnuť kvantum techník, ale stretávať sa spolu mimo technických prostriedkov dnešného uponáhľaného sveta. Pridanou hodnotou je oživenie zovňajška vlastnoručne vyrobenými šperkmi.

        • Ruské slovo
          • Ruské slovo

            Добрый день,

            Посылаю Вам фотографии с русской презентации в школе. Мне всё понравилось!
            Спасибо!

            Do galérie Ruské slovo boli pridané fotografie.

          • Nebuď otrok drog

            Milí  študenti,
            váš spolužiak a študent nášho gymnázia Michal Hlivák (kvarta) sa zapojil do súťaže s protidrogovou tematikou vlastnou skladbou „Nebuď otrok drog – Neber drogy, budeš pán“. To, že je super, môžete posúdiť aj sami, keď si ju vypočujete: http://skolskyservis.teraz.sk/nebud-otrok-drog/nebud-otrok-drog/14282-clanok.html.

            Počúvajte, lajkujte a podporte Miša v tejto súťaži!

            Ďakujeme!
                                                                                  Michal „Mišo“ Hlivák  a  Mgr. M. Škirdová

        • Pamätný list sv. Gorazda
          • Pamätný list sv. Gorazda

            11. novembra 2014 si vybraní žiaci a študenti, ktorí v uplynulom školskom roku úspešne reprezentovali Slovenskú republiku na medzinárodných predmetových olympiádach a športových či umeleckých súťažiach prevzali z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Pellegriniho Pamätný list sv. Gorazda.

            Medzi ocenenými študentmi bol aj náš Patrik Bak, ktorý  úspešne reprezentoval Slovenskú republiku na medzinárodnej matematickej olympiáde a získal bronzovú medailu.

          • Podoby jesene

            V uplynulých dňoch CVČ v Sobranciach organizovalo súťažnú výstavu pod názvom „Podoby jesene“. Aj študenti našej školy sa jej zúčastnili. V 2. kategórií 1. miesto  obsadila Mária Medviďová z 3.A triedy a 3. miesto patrí Juliane Tomčovej z prímy. Cena poroty bola udelená Karolíne Rudolfovej z kvinty. Oceneným srdečne blahoželáme.

            Viac vo FOTOALBUME ...

        • Tradície a zvyky krajiny, ktorej jazyk sa učím
          • Tradície a zvyky krajiny, ktorej jazyk sa učím

            Žiaci lll. A triedy zažili hodinu nemeckého jazyka netradične. Jednou z tém v  projektoch, realizovaných na hodinách nemeckého jazyka, bola téma Tradície a zvyky krajiny, ktorej jazyk sa učím. Nielen v prezentácii, ale aj naživo uvideli žiaci tradičné oblečenie bavorských mužov a žien, keď prichádzajú na Oktoberfest do Mníchova. Získali tak informácie o histórii tejto ľudovej slávnosti, ale aj o jej dosiahnutých rekordoch. Aby žiaci zažili projekt všetkými zmyslami, v závere si pochutili na medovníkových srdciach z Oktoberfestu. Autorom projektu bol Tomáš Basala, ktorý prezentoval mužský odev. 

            Pri prezeraní kroja DIRNDL vo fotogalérii si podľa umiestnenia uviazanej mašle vyberte, ktorá dievčina má byť zadaná a ktorá ešte nie. 
            Čo myslíte, ktoré kroje sú krajšie, slovenské alebo nemecké? Žeby obidva?
            Viac vo FOTOALBUME...
        • Výtvarná výchova s hrnčiarskym kruhom
          • Výtvarná výchova s hrnčiarskym kruhom

            Koncom októbra sa triedy príma a sekunda mohli zoznámiť na hodinách výtvarnej výchovy s hrnčiarstvom. Hrnčiarstvo patrí k najstarším špecializovaným remeslám. Pre každodenné potreby širokých ľudových vrstiev sa vyrábali rozmanité druhy úžitkového riadu hlavne z hliny, ktorá bola pre svoju pomerne ľahkú prístupnosť a spracovateľnosť dlho základným materiálom. K hrnčiarstvu neoddeliteľne patrí  hrnčiarsky kruh. Hrnčiarska výroba sa sústreďovala do oblastí s dobrými ložiskami  hliny a dreva na pálenie. U nás hrnčiarstvo bolo rozšírené  aj na Zemplíne. K hrnčiarstvu neoddeliteľne patrí  aj hrnčiarsky kruh. Študenti si mohli vyskúšať prácu na hrnčiarskom kruhu. Do tajov remesla ich zasvätil pán Kováč. Za spoluprácu ďakujeme aj  pani  Demčákovej.

            Do galérie Výtvarná výchova s hrnčiarskym kruhom boli pridané fotografie.

          • Kultúrno-poznávacia exkurzia Bratislava – Viedeň (16. – 17. 10. 2014)

            V skoré chladné októbrové ráno sme sa my, natešení žiaci gymnázia, vybrali na kultúrno-poznávaciu exkurziu. Síce zaspatí, ale plní očakávaní sme čakali na okamih, kedy uvidíme hrobku faraóna Tutanchamona v INCHEBA EXPO Bratislava.  Zaujímavá výstava pred nami odhalila poklady faraónovej hrobky, pred ktorými sme stáli v nemom úžase.  Bratislava však  mala pre nás pripravené ešte ďalšie prekvapenia. Čerešničkou exkurzie vo štvrtok bol neskutočný a slovami ťažko opísateľný zážitok  -  Shakespearova komédia Veľa kriku pre nič v činohernej sále Slovenského národného divadla  v podaní skvelých hercov.  To jednoducho treba zažiť!

            17. 10. 2014 – Viedeň. Naše kroky najprv viedli do zámkuSchönbrunn, bývalého letného sídla Habsburgovcov. Názov Schönbrunn je odvodený od spojenia „SchönerBrunnen" (doslova krásna studňa). Od roku 1996 je zámok zapísaný na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Naše pocity – opäť ťažko opísateľné slovami!  Zámok obklopuje rozsiahly udržiavaný park – ten sme však kvôli upršanému počasiu nevideli. Poslednou zastávkou vo Viedni bol Hofburg, niekdajšia rezidencia Habsburgovcov,  kde sme navštívili Múzeum cisárovnej Sissi. Počas obidvoch prehliadok vo Viedni mali mnohí žiaci (najmä maturanti) možnosť overiť svoje znalosti nemčiny. Príkladom pozitívnej komunikácie boli vyjadrenia zamestnankyne múzea v slovenčine a našich žiakov v nemčine. Plní nových informácií a dojmov sme sa vydali na spiatočnú cestu, cestu domov.

                            Veru, budeme mať na čo spomínať!

                                                                                                                          Kristína Tothová a Simona Ihnátková (študentky 1. B)

            Viac vo FOTOALBUME...

        • Učíme sa s tabletmi
          • Učíme sa s tabletmi

            Naša škola sa zapojila do národného projektu „Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva” a získali sme tablety, s ktorými žiaci pracujú na vyučovacích hodinách. Na prírodovedných predmetoch máme možnosť používať portál Planéta vedomostí a vzdelávať sa v tomto prostredí. Tablety významne prispievajú k tomu, že  sa učenie stáva atraktívne aj na takých predmetoch, ako je matematika alebo fyzika. Samotní študenti (napr. kvarty – viď. foto) si túto formu výučby chvália a veľmi im vyhovuje.

            Do galérie Učíme sa s tabletmi boli pridané fotografie.

        • Plody jesene
          • Plody jesene

            Jeseň je tu!

            Kráčame ráno do školy a uvedomujeme si, že príroda sa odela do jesenného šatu. Lístie padá zo stromov, vnímame posledné slnečné lúče ... Srdce poteší aj pohľad na peknú kvetinovú dekoráciu, kyticu zo zeleniny alebo ovocia. Poniektorí potešia nielen svoje oko, ale aj chuťové poháriky. V týchto dňoch môžeme sa pokochať  jesennými dekoráciami aj na chodbe našej školy.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na výstave.

            PhDr.Dáša Činčárová

            Do galérie Plody jesene boli pridané fotografie.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje