• Novinky

          • ... ide sa domov!

            Predstava stráviť  11 dní v cudzom prostredí bola všelijaká. Vykročili sme na cudzie územie, čakalo nás mnoho nepoznaného, veľa nových tvárí a cudzích kultúr. Našťastie sme sa rýchlo adaptovali, skamarátili sa s domácimi (hosťovskou organizáciou) a zistili, že je ozaj jedno, či ste Slovák, Turek, Litovec, Estónec, Dán alebo Nór. Spoločným cieľom bol šport a využívanie prírody na športovanie. Popri bežných aktivitách sme zistili, že sa dá plávať v mláke/blate na futbalovom ihrisku (tzv. pitch diving); že ak vylezieš na skalu, treba z nej aj zliezť ☹; že na túru treba vhodnú obuv (však Laura?); určite  pritiahneš pozornosť vo vyblýskanom nákupnom centre v trekkingových bagandžiach a zablatenom oblečení;  keď nie sú sladkosti, uspokojíš sa s kockami cukru; never reklamám na pizzu; ak zaspíš na prednáške/túre, nájdeš svoju fotku na meme contest(súťaži)...

            Ale vráťme sa k podstate, projekt nám dal neskutočne veľa.  V prvom rade sme pochopili, že bez výbornej angličtiny by sme boli stratení (máme motiváciu) a učiť sa jazyky je nevyhnutné, ak chceme byť súčasťou moderného sveta. Program projektu bol pomerne intenzívny, napriek tomu sme veľa videli, počuli  a zažili. Mesto Diyarbakir stojí v centre starej Mezopotámie, má obrovskú históriu a byť aspoň na chvíľu súčasťou toho všetkého je nezabudnuteľné. Tieto dva týždne nám otvorili oči aj myseľ a pomohli nám osobnostne vyrásť.

            P.S. Napriek absolútnemu antitalentu v speve sme dokázali vyhrať projektovú Eurovíziu. Ešteže domáci sa nedali odradiť a boli skutočne ochotní naučiť nás svoju populárnu pesničku.

            A čo si z toho odnášame?

            Karin: „Dnes som sa naučila, že rozmýšľať a jesť naraz nejde....tak počkajte, nech dojem nanuk. Dva týždne som jedla chlieb s ryžou, bojím sa, že doma mi to bude strašne chýbať."

            Samo Kovaľ: „Naučil som sa, že meškať sa neoplatí, trestu sa nevyhneš.“

            Marko: „Zistil som, že nemám toľko spať na hodinách angličtiny, ak chcem ísť na podobné projekty a byť aktívnejším.“

            Samo Rožko: „Zachovávanie medziľudských vzťahov  je veľmi dôležitá vec. (Norway vs. Slovakia 2:2)“

            Stano: „Spánku nie je nikdy dosť!“

            Grétka: „Keby som chcela, som tu už stokrát vydatá (chvalabohu som „underage“).“

            Laura: „Nepreceňujte silu budíka, ak ponocujete dva týždne v kuse.“

            Veronika: „Stala som sa závislou – na tureckom čaji.“

            Z.R.: „Keď sme nedávali pozor, vypli nám wifi – tento postup si osvojím, hurá!"

            M.H.: „Ja už musím ísť domov, tu mi nikto nerozumie (o angličtinu tu nejde!!!).“

          • Jazykový kvet 2019 – krajské finále

            Úspešní nemčinári!

            Jazykový kvet 2019 mal v tomto roku podobu MOVIE verzie. Súťažiaci tak v postupových kolách v prednese poézie a prózy v cudzích jazykoch nepredstupovali priamo pred porotu, ale pedagógovia zaslali usporiadateľom nahrávky vystúpení jednotlivých žiakov. Tí najlepší postúpili do krajského kola. Našu školu reprezentovali v II. kategórii v prednese poézie a prózy prevzatej tvorby v nemeckom jazyku traja žiaci. Všetci postupujúci kvartáni sa v galaprograme krajského finálového kola umiestnili na krásnych miestach – 1. miesto – Patrik Handra, 2. miesto patrí Kristíne Kováčovej a Renému Karatníkovi. Patrik Handra obhájil svoj postup spred dvoch rokov /v minulom šk. roku sa škola do súťaže nezapojila/ do celoslovenského kola.

            Blahoželáme všetkým víťazom a Patrikovi želáme veľa šťastia vo finále SR!

             

          • Erasmus+ Youth/Mládež

             

            Nekonečná cesta sa napokon skončila a ocitli sme sa .... hádajte kde .... vyše 3000 km od domova vo východnom meste Turecka Diyarbakir v  rámci mládežníckeho projektu Európskej únie nazvaného Eco-Sport/Nature Life. S plným nasadením sa snažíme napĺňať ciele projektu, ktoré zahŕňajú šport, rekreačné aktivity mládeže, pozitívny efekt športu na životný štýl. „Spíkujeme“  o dušu, dodržiavame pravidlá, na ktorých sme sa dohodli (vzájomný rešpekt, dochvíľnosť, aktivita, používanie angličtiny, pozornosť voči ostatným...). Ako pridanú hodnotu si zatiaľ pribaľujeme množstvo zážitkov a vecí, ktoré nás len praktický život naučí. Napr.  turecký taxík môže zobrať ľubovoľný počet pasažierov, pokiaľ sa vmestia dnu, nám sa to podarilo iba siedmim; jesť jogurt/omeletu/šaláty.... z jednej misy alebo taniera naraz s viacerými ľuďmi, ktorých poznáš asi dve hodiny; uviazať si šatku pri vstupe do mešity; ochutnať  džús z ruží; naučiť ostatných účastníkov „rýdze“ slovenské slová, upratovať spoločenskú miestnosť, ak meškáte na aktivity....

            Za nami sú len prvé dni, ktoré sú inšpiratívne a učíme sa nové veci, spoznávame nových ľudí. Zajtra sa vydávame na prvú dlhšiu túru, tak nám držte palce, nech neprší a môžeme si to naplno užiť.

            P.S. Ďalšie novinky prinesieme postupne...

          • VÝPRAVA za POZNANÍM

            Aké dokumenty uchováva archív?  Aká je  najstaršia listina v archíve? Kto bol Gorazd Zvonický?  Aj na tieto otázky sme my, primáni  a sekundáni, dostali odpoveď na našej historicko-literárnej exkurzii v stredu 3. apríla 2019. Naša poznávacia výprava začala v Štátnom archíve v Michalovciach. Tu sme sa dozvedeli o funkcii archívu, navštívili sme bádateľskú miestnosť, obzreli sme si najstarší uchovávaný dokument a preskúmali nielen fondy, ale aj tajné zákutia  depozitárov archívu. Ďalšou zastávkou našej exkurzie bola Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického. Po krátkej informatívnej prezentácii sme mali možnosť prejsť jednotlivé oddelenia knižnice, vidieť 3D knihy alebo priestorové knihy.

             

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje