• Novinky

          • Odhlasovanie z obedov

            Z dôvodu koncoročnej uzávierky oznamujem stravníkom, že vyhlásenie z obedov v dňoch 26.6.2019 až 28.6.2019 je možné iba do 25.6.2019 do 12.00 hod. osobne u vedúcej jedálne (alebo telefonicky na čísle 0917 912 675). Za pochopenie ďakujem a prajem pekné prázdniny.

          • Na unikátnej výstave v Sobranciach  alebo pokračujeme  v  projektových aktivitách 

             

            Prepojiť ľudové dedičstvo s umeleckým spracovaním, ktoré osloví aj publikum mladšej generácie, svojou jedinečnosťou predstaví slovenské kultúrne dedičstvo doma i v zahraničí, to je cieľom výstavy PÁRTY v 21. storočí. Originálne obrazy  unikátnym spôsobom spájajú fotografiu, facepainting a umeleckú maľbu. Parta je ozdobná čelenka, symbol dospelého slobodného dievčaťa. Bola najdôležitejším a najkrajším prvkom svadobného kroja. Od roku 2018 projekt Party v 21. storočí reprezentuje slovenské umenie a kultúru pod oficiálnou značkou Slovenska GOOD IDEA SLOVAKIA.

            Zaujímavá a jedinečná výstava sa zastavila aj v našom mestečku a my, žiaci kvinty a 2. A,  sme na nej nesmeli chýbať. Videli sme – obdivovali sme – nadchýnali sme sa  a žasli sme nad originalitou, krásou a estetickým vkusom našich predkov. Aj nejedna súčasná deva by zažiarila v takejto krásnej ozdobnej parte.  Chlapcov však najviac prilákala parta, ktorú prezentovala Jasmina Alagič. 

          • Kurz ochrany života a zdravia

            27. mája 2019 sa študenti septimy a III. A (Karin a Andrea)  stretli na železničnej stanici v Michalovciach. Všetci sme sa už netrpezlivo nevedeli dočkať, kým nás náš vlak dovezie do našej vytúženej destinácie - Vysoké Tatry. Po poctivom posilovaní pri nekonečnom nosení kufrov sme v popoludňajších hodinách pricestovali do Tatranskej Lomnice,  a onedlho sme už boli v našom 5-dňovom prechodnom domove, v Penzióne Zora, ktorý prekonal naše očakávania. V utorok nás čakala prvá túra na Zámkovského chatu. Počasie nám veľmi neprialo, keďže počas cesty na Hrebienok nás zastihol pomerne silný dážď, ale ani to nás neodradilo. Keď sme sa už celkom poriadne vyčerpaní a zmoknutí dostali na Reinerovu útulňu, pani chatárka nás povzbudila, keď našu zvyšnú trasu na Zámkovského chatu označila ako „geriatrickú“, a tak sme sa plný nadšenia a znovu získanej energie vydali na druhú časť našej túry. Slová pani chatárky z Reinerovej chaty sa čoskoro ukázali ako zavádzajúce, keďže cesta do nášho cieľa bol vydláždená kopou šmykľavých kameňov na úzkych chodníkoch. Asi po 90 minútach nekonečného stúpania sme zničení dorazili na Zámkovského chatu, kde sme načerpali energiu – nastala zmena počasia – konečne svietilo slnko, tak sme sa odtiaľ  rozhodli ísť až na Skalnaté pleso, a tak sme za 1 deň zvládli plánovanú 2-dňovu túru. V stredu sme si za odvedený výkon v utorok vybojovali zaslúžený oddych v bazénoch Aquacity Poprad. Predtým sme však ešte navštívili popradskú galériu, kde sme si obzreli Terracotovu armádu. Vo štvrtok sme sa vydali na Štrbské a Popradské pleso. Počasie bolo miernejšie ako na prvej túre, iba zopárkrát nachvíľu pršalo intenzívne. Avšak keď sme došli k Popradskému plesu, naše pohľady zmarila zahmlená húština plávajúca nad vodnou hladinou. Pri Štrbskom plese sme si spravili zopár fotiek a vrátili sa späť na penzión. V piatok ráno sme sa ešte stihli rozlúčiť s naším najlepším sprievodcom počas celého výletu, s tatranským horským vzduchom ,nastúpili na vlak a tým aj ukončili náš spoločný výlet za dobrodružstvom.

            Autor: Patrik Juhás

          • Ako vybabrať s horúčavou 'aneb' školský tripík prímy a sekundy

            Slnko pálilo a nám to bolo jedno, pretože voda v hotelovom bazéne, ktorý bol len náš, príjemne chladila. Aj keď sa počasie ani k večeru veľmi neumúdrilo, vybrali sme sa na menšiu prechádzku k mólu, vypili azda hektolitre kofoly a prevetrali sa riadne na motokárach. O prekvapenie večera sa postaral "catering service" v podaní sekundánov: Jakuba, Robka a Adama Š. Grilovačka na ich spôsob nemala chybu a ani ich vlastný triedny nevychádzal z údivu. Ráno sme si ešte raz užli príjemne chladivú vodu hotelového bazéna, príjemnú vírivku, takmer chutný obed a potom sa každý vybral domov;  unavení, nevyspatí, ale plní zážitkov sme odchádzali s nádejou, že takýchto výletov ešte bude najmenej šesť/sedem.  

          • Britský ambasádor u nás v škole!

             

            Dňa 17. apríla 2019 sme v našej škole privítali britského ambasádora Andrewa Gartha. My, žiaci tretieho ročníka spolu so septimou a kvintou, sme si preňho pripravili prezentáciu o našej škole, projektoch a mimoškolských aktivitách. Vyskúšali sme si prezentovanie pred kamerami, a keďže sa Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji konali tohto roku na Slovensku, tak aj hlavnou témou bol šport, ktorého je veľvyslanec Spojeného kráľovstva veľký fanúšik. Na záver sme sa mu poďakovali za jeho návštevu malým darčekom a opäť sa nám potvrdilo, že učiť sa jazyky je nevyhnutné.

          • Time to say goodbye (čas na rozlúčku)

             

            Kollárovu myšlienku slovanskej vzájomnosti sme začali napĺňať aj my v 21.storočí. Pred týždňom by sme sa ani nenazdali, ako ťažko sa nám bude odchádzať domov  od nových priateľov, najmä našich hostiteľov z Poľska. Uvoľnená atmosféra posledného projektového dňa, slávnostné odovzdávanie certifikátov a emóciami nabitá rozlúčka ukončili niekoľkodňovú projektovú integráciu našich, poľských a talianskych študentov. Našťastie projekt pokračuje a už onedlho, v septembri 2019, budeme mať my česť oplatiť Poliakom ich slovanskú pohostinnosť u nás, v našom gymnáziu. Riaditeľ lýcea, Michal, a všetci noví kamaráti a kolegovia nás vyprevadili za zvukov gitary a slovenskej piesne „Načo pôjdem domov...“. Sediac v autobuse hodnotíme svoje pocity slovami: úžasné, nezabudnuteľné, jedinečné, neopakovateľné, skrátka perfektný projektový týždeň.

            P.S.: Ciao, bella, ciao!

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje