• Novinky

          • Erasmus+ mobilita žiakov v Sierpci

            Projektové dni strávené s našimi poľskými spolužiakmi mali svoje čaro. Cestu do školy nám spríjemňoval dážď, ale potom nás medzi seba prijali naši noví spolužiaci a absolvovali sme spolu s nimi  hodiny angličtiny a poľštiny. Na angličtine sme si  pomocou zaujímavých interaktívnych hier obohatili slovnú zásobu a na hodine poľštiny sme sa naučili základy jazyka, ktoré sme si preverili pomocou pracovných listov, za ich správne vypracovanie sme dostali sladkú odmenu. Históriu mesta sme sa učili v teréne a zároveň sme spoznávali pamiatky Sierpcu. Nezabudnuteľné chvíle voľného času sme strávili s našimi priateľmi v pizzérii, na chutnom obede  a prechádzkou po meste. A čo bude zajtra? Mesto Koperníka, kam sa znovu vyberieme s poľskými spolužiakmi a ich riaditeľom.

          • Erasmus+ - projektová mobilita v Sierpci

            Do tretice všetko dobré – s touto múdrosťou na mysli sme sa vybrali už po tretíkrát do partnerskej školy v poľskom Sierpci. Tentokrát s plánom vyskúšať si ich vyučovanie, zvlášť hodiny anglického jazyka, poľského jazyka a histórie.  Prvá zastávka vo Varšave dopadla nad naše očakávania. Exkurzia v Copernicus Sciene Centre bola úžasná. V pondelok počas prehliadky hlavného mesta si nás všimli (vďaka našej „potulnej erasmackej vlajke“ zamestnanci Slovenského inštitútu vo Varšave a pozvali nás k sebe. A napokon – držiac sa plánu -  sme dokončili prehliadku pamiatok, na ktorú sme sa poctivo pripravili na hodinách angličtiny a zvládli sme úlohu turistu i turistického sprievodu v jednom.  Večer sme sa presunuli do Sierpcu, kde nás čaká škola a noví spolužiaci. Tešíííme sa!

          • Mobilita2 Erasmus+ Trutnov 4.deň

            Dnešný deň sme si trošku aj zašportovali a zúčastnili sme sa na hodinách predmetov zemepis, chémia a prírodopis. Poobede sme navštívili Adršpašské skalné mesto. Nenáročný 3,5 km dlhý turistický okruh je ideálny na poznávanie krás a fascinujúcich zákutí Adršpašsko-teplických skál, ktoré sa pýšia titulom najväčšie a najdivokejšie skalné mesto Strednej Európy.

          • Akadémia CVČ v Sobranciach

            Dňa 6.6.2023 usporiadalo CVČ Zvonček v Sobranciach slávnostnú akadémiu, kde boli pozvaní víťazi súťaží usporiadaných v spolupráci s CVČ. Ocenenia sa zúčastnili žiaci základných škôl sobranského regiónu a žiaci osemročnej formy štúdia Gymnázia v Sobranciach. Reprezentantom v súťažiach umeleckého slova, vo vedomostných a v športových súťažiach odovzdali ceny predsedovia jednotlivých komisií spolu s primátorom mesta Ing. Sklárom, so zástupcom primátora Mgr. Čurpakovičom a s vedúcou Školského úradu v Sobranciach PaedDr. Kaššajovou. Početné zastúpenie medzi víťazmi mali aj žiaci nášho gymnázia, ktorí sa tešili z vecných ocenení, diplomov a medailí. Blahoželáme úspešným reprezentantom a ďakujeme im za šírenie dobrého mena školy! Poďakovanie patrí aj pedagógom, ktorí žiakov viedli a pracovali s nimi počas celého školského roka.  

          • Prevencia v teréne

            Tento rok sa po dvojročnej pauze naši žiaci opäť zúčastnili zaujímavého podujatia s názvom  Prevencia v teréne.

            Organizátormi podujatia boli Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach, Lesy SR š.p., Organizačná zložka Vihorlat Vranov.

            Žiaci tercie a kvarty mali možnosť oboznámiť sa so zásadami prevencie proti kriminalite, zdokonaliť sa a v teréne pochopiť  význam pojmov ako ekoprevencia a prevencia proti požiarom. Všetky organizačné zložky pripravili aktivity na Oddelení hraničnej kontroly PZ vo Vyšnom Nemeckom. V úvodnej teoretickej časti sme sa  zoznámili so základnými princípmi činnosti jednotlivých partnerov a následne aj s priestormi Oddelenia hraničnej kontroly PZ vo Vyšnom Nemeckom.  Mali sme možnosť sledovať praktické ukážky v prírodnom prostredí v bezprostrednej blízkosti štátnej hranice s Ukrajinou. Príslušníci hraničnej polície  prezentovali  ukážky postupov pri vykonávaní hraničnej kontroly, ktoré sa využívajú pri hraničnom dozore na štátnej hranici a ukážky služobnej kynológie. Hasiči nás oboznámili so zásadami bezpečnej manipulácie s ohňom v lesnom prostredí a zároveň predviedli transport postihnutej osoby v nedostupnom teréne. Úlohou lesníkov bolo sprostredkovanie informácií a poznatkov o lese a aktivity lesnej pedagogiky. V závere si naši organizátori pripravili prekvapenie, opekačku pre všetkých.

            Svoje zážitky a získané skúseností vložili žiaci nášho gymnázia do výtvarného spracovania tejto témy. Vytvorili umelecké diela, ktoré budú zdobiť priestory riaditeľstiev participujúcich organizácií.

            https://fb.watch/kRlF1888pf/

          • Erasmus+ projekt "in action"

            Ako užitočne využiť magický dátum 1.6. (MDD), keď sa za deti už dávno nepovažujete? My sme ho využili na disemináciu projektu Erasmus+ Act 4 Non Toxic LIfestyle. Študenti kvinty sa zhostili úlohy facilitátora a pripravili  v spolupráci s koordinátormi projektu úžasné aktivity. V duchu projektu sme na projektové  aktivity využili to, čo nám príroda dáva bez používania toxických materiálov. Každá trieda mala možnosť vyrobiť si vlastné tričká s potlačou zo živých kvetín, vyrobiť  vlastný kvetináč recyklovaním plastových nádob  a zasadiť si vlastnú triednu rastlinku. Rastlinky dostali aj svoje vlastné mená, keďže sa stali novým „živým“ členom triedy. Príjemné slnečné počasie si všetci spríjemnili organickým elixírom, čerstvou limonádou z bazy, byliniek, medu a ovocia, ktorú pre nich pripravili prváci a kvintáni na hodinách chémie. Čo viac dodať? Strávili sme príjemné dopoludnie, boli sme kreatívni, naučili sme sa, čo všetko nám príroda dokáže dať a čo my dokážeme pre prírodu a jej ochranu urobiť.

          • Rozlúčka s maturantmi

            Ľudský život sa skladá z jednotlivých úsekov, období. Bezpochyby k nim patrí aj etapa, v ktorej sa budúci maturanti vymaňujú spod ochranných krídel školy a vstupujú do nového života.

            Aj naši štvrtáci a oktaváni prešli týmto obdobím a počas štúdia na gymnáziu získali mnoho vedomostí a zručností, ktoré im otvoria cestu k ďalšiemu vzdelávaniu. Za ich usilovnosť, výborné výsledky a reprezentáciu školy počas celého štúdia im patrí nielen verbálne poďakovanie, ale aj finančná a vecná odmena, ktorú im udelil riaditeľ školy.

            Všetkým želáme nespočetne veľa úspechov a šťastia na ceste do veľkej budúcnosti. Veríme, že tak, ako reprezentovali našu školu, budú pokračovať aj naďalej.

          • Prvý školský výlet prímy

            Keď sme prišli do hotela Chemes, ubytovali sme sa vo svojich izbách. O 10:00 - túra na Vinné jazero (na Viniansky hrad - to sme nezvládli, lebo sme zablúdili 16- krát. Poobede sme sa išli do wellness kúpať. Potom sme mali oddych a večer začal program dňa. Opekačka pod altánkom. Bola to veľká zábava. Najprv sme mali kuracie prsia a potom sme začali opekať špekáčiky. Ukončili sme to nakoniec veľkou párty. V noci o jednej bolo podozrivé ticho, lebo sme sa zatajili. Triedna si myslela, že spíme... Ráno raňajky o 8:30, oddych, šport. Obed na salaši a fotenie na móle. Náš prvý školský výlet sa nám naozaj vydaril. A čo na to triedna? Mám skvelú prímu.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje