• Novinky

        • 20. ročník - DEŇ NARCISOV 2016
          • 20. ročník - DEŇ NARCISOV 2016

            V piatok - 15. aprila 2016 sa naši študenti – dobrovoľníci zúčastnili finančnej zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine a naša škola je ich spoluorganizátorom  už pekných 15 rokov. Za tie dlhé roky sa na zbierke na podporu onkologicky chorých ľudí  podieľalo veľa našich študentov. Tento výročný  20-ty ročník Dňa narcisov mali na starosti  študenti 2.A a 1.A  - Pirohaničová Karin, Mitrová Simona, Hadvab Samo, Vrančík Martin, Bevilaguová Barbara, Kaminčáková Simona, Mičko Erik, Pastiriková Liana, Čurpakovičová Julka a Ďačková Dominika, Kováčová Bianka, Ďakujeme týmto študentom za ich aktívnu účasť na tejto zbierke a taktiež úprimne ďakujeme všetkým, ktorí prispeli počas Dňa narcisov, čím vyjadrili spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom, ktorí prekonávajú toto náročné ochorenie. 

            Viac vo Fotoalbume ...

        • Lesnícke dni
          • Lesnícke dni

             

            Žiaci prímy a sekundy sa zúčastnili na Lesníckych dňoch, na ktorých si mohli vyskúšať svoje vedomosti a šikovnosť pri hrách a súťažiach pripravených organizátormi. Všetci, ktorí nazbierali dostatočný počet bodov na jednotlivých stanovištiach sa mohli tešiť z výhry. 

            O tomto dni si môžete prečítať aj na iných stránkach, ak si otvoríte nasledujúce linky. 

            /photos/?photo=album&gallery=223

            http://www.slspo.sk/aktuality/regionalne-lesnicke-dni-sobrance-2016/

            http://michalovce.korzar.sme.sk/c/7772582/lesnicka-slavnost-v-sobranciach-prilakala-malych-i-velkych.html

             

        • eTwinningový projekt s prímou - Čo čítame pod lavicou?
          • eTwinningový projekt s prímou - Čo čítame pod lavicou?

            To nie je otázka, ktorú kladieme na vyučovaní nepozorným žiakom. Čo čítame pod lavicou? je názov eTwinningového projektu, v ktorom budú spolupracovať žiaci dvoch  slovenských  škôl (Gymnázia zo Sobraniec a ZŠ P. Križku z Kremnice). Ich úlohou bude pomocou IKT nástrojov predstaviť svojim rovesníkom zaujímavú knihu, ktorú by im odporučili na čítanie. Primáni sa predstavia vlastnými dielkami, ktoré siedmaci z partnerskej školy pretvoria do iného literárneho druhu i žánru.  Žiaci pomocou ankety takisto zistia, aké  žánre sú u nich najviac obľúbené a čo si volia na čítanie ich kamaráti. Finálnym výstupom bude listovacia kniha s dielkami a ilustráciami žiakov a zdramatizovanie bájky.Cieľom projektu je podnietiť žiakov k čítaniu literatúry a vzbudiť u nich záujem o čítanie v čase mimo vyučovania.

            Vzájomná spolupráca už začala, navzájom sme sa predstavili v prostredí TwinSpace a naši kamaráti nás milo prekvapili poštovou zásielkou s praktickými darčekmi. A tak nám pri čítaní poslúžia veselé záložky od našich partnerov.

            pdf_oko.pdf

          • Na Gotickej ceste ...

            Utorok 13. apríla  2016 bolo ráno síce trocha zamračené, nám však neprekážali ani vrtochy počasia, ani skoré vstávanie. My, študenti sexty, 2. B  a  3. A, sme sa vydali na cestu plnú objavov, zážitkov a kultúrnych pamiatok, na Gotickú cestu. Prvou zastávkou našej cesty bol  Kostol sv. Jakuba v Levoči, ktorý patrí medzi najväčšie gotické chrámy na Slovensku. Je to živý chrám a veriacim slúži denne na bohoslužby už vyše 700 rokov ako farský chrám bývalého slobodného kráľovského mesta Levoče. V roku 2015 bol vyhlásený za Baziliku minor. Je trojnásobnou národnou kultúrnou pamiatkou. Okrem samotného chrámu národnou kultúrnou pamiatkou sú diela známeho stredovekého rezbára Majstra Pavla z Levoče a diela barokového zlatníka Jána Szilassyho. Z krásnej gotickej katedrály sme sa vydali na levočskú radnicu, v ktorej sme si vychutnali špecifickú atmosféru. Mestská rada tu rozhodovala nielen o osudoch mesta jeho obyvateľov, ale i o osudoch celého okolia. Výstavné priestory sa počas storočí stali svedkami mnohých dôležitých rozhodnutí a stretnutí. No a potom sme plnými dúškami nasávali magickú atmosféru čarovného mesta Levoča. Usmievalo sa na nás  už  aj jarné slnko, ktoré dotváralo veľmi príjemnú atmosféru našej exkurzie. To najlepšie sme si nechali nakoniec. Spišský hrad.  Je  to hradná zrúcanina zaberajúca vrchol travertínovej kopy Spišský hradný vrch. Tvorí dominantu širokého okolia na hlavnom cestnom ťahu spájajúcom východoslovenské regióny Spiš a Šariš. Je nielen dokladom vývoja architektúry od 12. do 18. storočia u nás, ale svojou rozlohou prevyšujúcou 4 hektáre (presne 41 426 m²) je jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou a od roku 1993 je ako súčasť pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia zapísaný v Zozname Svetového dedičstva UNESCO. Od roku 1990 je hradné bralo spolu s hradným komplexom chránené ako chránený prírodný výtvor, od roku 1996 ako národná prírodná pamiatka Spišský hradný vrch. Od roku 2004 je súčasťou chráneného územia európskeho významu v rámci európskej siete chránených území Natura 2000. Síce unavení, no plní očakávaní sme vystúpili aj do hradnej obrannej veže. Pohľad, ktorý sa nám naskytol, bol čarokrásny. Dotýkali sme sa histórie a večnosti. Domov sme si odnášali nezabudnuteľné spomienky.

            Neopakovateľné  momenty sme zachytili aj fotoobjektívom, nájdete ich vo Fotoalbume ...

          • ZASLÚŽENÝ ÚSPECH - MÁME DVE KRAJSKÉ VÍŤAZKY

            Krajské kolo Dejepisnej olympiády 2016

            Dňa 31. marca 2016  sa v Košiciach uskutočnilo krajské kolo 8. ročníka Dejepisnej olympiády (DO). Veronika Kaťuchová (1.A) v kategórii A a Kristínka Kaťuchová (2. B) v kategórii B vybojovali  1. miesto a tituly krajských víťazov DO študentov stredných škôl

            Súťažiaci študenti v kategórii A a B okrem písomného testu z dejepisného učiva musia vypracovať  odbornú prácu, ktorú obhajujú pred odbornou porotou, čo Veronika a Kristínka veľmi fundovane a s prehľadom zvládli. Ako krajské víťazky sa  v  dňoch 5. – 7.  5.  2016  zúčastnia na celoslovenskom kole DO v Bratislave.

            Srdečne gratulujeme, ďakujeme za šírenie dobrého mena nášho gymnázia a držíme palce v celoslovenskom kole!

             

        • Rozprávka
          • Rozprávka

            Moja obľúbená rozprávka

             Ako po minulé roky, tak aj tohto roku  sa uskutočnil 3. ročník výtvarnej súťaže „Moja obľúbená rozprávka“. Najlepšie práce boli odmenené vedením školy vecnými cenami, ktoré zakúpilo Rodičovské združenie.

            Vyhodnotenie:

            Mladší žiaci: 1.miesto:  Vilma Oklamčáková – príma

                                     2. miesto:  Ema Sklárová – príma

                                     3. miesto:  Martin MirdaLívia Hrešová - príma

            Starší žiaci:  1.miesto:  Lívia Kováčová – 2.B

                                     2. miesto: Dominika Balombiniová – kvinta

                                   3. miesto: Simona Paloučková – 2.A

             

            /photos/?photo=album&gallery=218

          • Olympiáda v ruskom jazyku

            Dňa 11.03.2016 sa uskutočnilo krajské kolo  súťaže Olympiáda v ruskom jazyku  na 1. ZŠ Teodora J. Moussona v Michalovciach. Súťaže sa zúčastnilo 6 žiakov našej školy. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            Výsledky krajského kola súťaže Olympiáda v ruskom jazyku:

            Osemročné gymnázium:

            Nikola Širochmanová /tercia/ -3.miesto v kategórii A1

            Janka Olexová /kvarta/ – 5. miesto v kategórii A2

             

            Štvorročné gymnázium:

            Timea Burčíková /oktáva/ - 2. miesto v kategórii B2

            Natália Petruny /2.B/ - 4.miesto v kategórii B3

            Simona Ihnatková /2.B/ -4.miesto v kategórii B1

        • EURÓPA  V ŠKOLE
          • EURÓPA V ŠKOLE

                 Naša škola sa zapojila do medzinárodného projektu, ktorý je organizovaný v Európe od roku 1953 pod záštitou :

            • Rady Európy
            • Európskeho parlamentu
            • Európskej komisie
            • Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

             

            Motto 63. ročníka projektu/súťaže EURÓPA V ŠKOLE v školskom roku 2015 – 2016

            ŽIŤ SPOLOČNE V MIERI

            Motto 63. ročníka medzinárodného projektu EURÓPA V ŠKOLE sa viaže k Európskemu roku

            boja proti násiliu páchanému na ženách, ktorý vyhlásila pre rok 2016 Európska Únia.

               Naše žiačky – Lívia Kováčová/2B/, Dominika Balombiniová, Veronika Heveryová a Barbora  Podoľáková /kvinta/ si vybrali z ponúkaných tém dve témy, ktoré výtvarne spracovali. Boli to témy: "Ženy držia polovicu oblohy" (čínske príslovie ) a Násilie v každodennom živote.

            Fotografie nájdete v galérii.

        • Ruské slovo 2016
          • Ruské slovo 2016

            Dňa 04.03.2016 sa uskutočnilo celoslovenské kolo 10. ročníka súťaže v prednese ruskej poézie a prózy Ruské slovo.  Témou súťaže bol ruský folklór – duša ľudu. Cieľom súťaže bolo prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk a ruskú kultúru, rozvíjať estetické cítenie, komunikačné a interpretačné zručnosti žiakov, podnecovať tvorivosť žiakov a propagovať hodnotnú ruskú kultúru. Našu školu reprezentovalo 9 súťažiacich, ktorí postúpili na celoslovenské kolo z krajského kola. Dvaja žiaci súťažiacich sprevádzali na hudobný nástroj.

            Výsledky celoslovenského kola súťaže Ruské slovo:

            Osemročné gymnázium:

            -prednes poézie cudzojazyčné prostredie A. Petruny /sekunda/ – 3. miesto

            Štvorročné gymnázium:

            -prednes poézie N. Petruny /2.B/ - 3. miesto

            -sólo spev  N. Petruny /2.B/ - 1.miesto

            -skupinový spev –A.Ďačková /Sx/,T.Burčíková/O/,M.Rošková/4.A/ - 3.miesto

            - prednes poézie –S.Ihnatková /2.B/ -3.miesto

          • Národný certifikát kvality za projekt- Reklamné kampane našich regiónov

            Sme moderná škola, ktorá pripravuje žiakov pre život v 21. storočí. Učíme žiakov byť aktívnymi, zapájame ich do spolupráce s inými európskymi školami nielen na vyučovacích hodinách, ale aj po vyučovaní. Chceme, aby si žiaci vedeli navzájom pomáhať a podporovať sa, aby vedeli kriticky zhodnotiť svoju prácu v národných a tiež v medzinárodných skupinách. To všetko sa dá v eTwinningových projektoch.V poslednom našom projekte s názvom Reklamné kampane našich regiónov sme okrem iného chceli podporiť aktívne európske občianstvo, podnikateľské aktivity v cestovaní a  rozvoj jazykových kompetencií v nemeckom jazyku. Založili sme napríklad webové stránky cestovných kancelárií v Sobranciach, Michalovciach a v Košiciach, aby sme ponúkli región pre poľských partnerov.

            Za prácu v tomto projekte   Národná služba pre elektronickú spoluprácu európskych škôl pri Žilinskej univerzite v Žiline nám udelila Národný certifikát kvality.

             

            Tešíme sa z nášho  úspechu.

            Mgr. Anna Tomašurová a nemčinári z oktávy A

            cert1.pdf
            certif1.pdf

          • Exkurzia Praha

            V tomto školskom roku plánujeme geografickú exkurziu. Exkurzia PRAHA 2016 - termín 17.-19.4.2016. Záujemcovia (nad 15 rokov) majú priniesť zálohu 50 € (do 4.3.2016).

          • 44. ročník Geografickej olympiády

            V mesiaci február sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády, kde našu školu reprezentovali v dvoch kategóriach F a E žiaci osemročného gymnázia. Uspeli sme hlavne v kategórii F, kde Samuel Kovaľ (sekunda)  získal 1. miesto a Lívia Hrešová (prima) 2. miesto. Títo žiaci zároveň postupujú do krajského kola Geografickej olympiády, ktoré sa uskutoční 20.4.2016 v Košiciach. Srdečne blahoželáme a držíme prsty v krajskom kole.

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

            Dňa 23.02.2016 sa v Košiciach konalo krajské kolo súťaže Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Našu školu na 23. ročníku súťaže v prednese povestí reprezentoval René Karatník (žiak prímy). René si v konkurencii  v III. kategórii vybojoval krásne 2. miesto. K úspechu mu srdečne blahoželáme a želáme mu veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach!

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje