• Novinky

          • Riaditeľ Gymnázia v Sobranciach oznamuje žiakom školy, že dňa 24. júna 2016 sa z dôvodu extrémnych horúčav končí školské vyučovanie 4. vyučovacou hodinou.

        • Úspech eTwinningového projektu Reklamné kampane našich regiónov
          • Úspech eTwinningového projektu Reklamné kampane našich regiónov

            A opäť je to tu. Naša škola zase dokázala, že má kreatívnych, akcieschopných a ctižiadostivých študentov. Práca v ďalšom eTwinningovom projekte Reklamnmé kampane našich regiónov priniesla viditeľný výsledok. V celoslovenskej súťaži  sme získali 2. miesto v kategórii stredných škôl. Chýbalo nám iba pár bodov do absolútneho víťazstva. Naším partnerom bola opäť škola z poľského mesta Olsztyn.

            Tešíme sa z úspechu a  želáme našim nemčinárom z oktávy, dnes už absolventom školy, aby sa im  v medzinárodnej spolupráci  takto a ešte lepšie darilo aj na vysnívaných vysokých školách a potom  v budúcom povolaní.

            Mgr. Anna Tomašurová

          • Človek v ohrození - projekt "Utečenci medzi nami"

            Kto sú? Prečo utekajú? Kam idú? Na tieto otázky nám odpovedali dobrovoľníci Veronika, Maťo a Katka. Ľudia veria médiám - "Sú násilní teroristi! Nosiči chorôb!" Odvrhujú ich. No my sme sa dozvedeli, že médiá často nehovoria pravdu. Dobrovoľníci, ktorí pomáhajú v azyloch pre migrantov, nás oboznámili s ich biednou situáciou. Spolu s nimi sme robili rôzne aktivity, v ktorých sme si mohli vyskúšať, aké je to byť odvrhovaný spoločnosťou. Na záver nás navštívil Nicoloas Ogou z ďalekej Afriky, ktorý nám porozprával o jeho živote, práci a skúsenostiach. PS: "Všetko sa dá, ak sa chce."

            Spolupráca na tomto projekte bola možná aj vďaka finančnej podpore Nadácie otvorenej spoločnosti v rámci programu Výzva k ľudskosti.

            Migracia_Gymnazium_Sobrance-2.A.mp4

        • Školský výlet 2.B
          • Školský výlet 2.B

            Takisto ako minulý rok sa žiaci 2.B obohatili o nezabudnuteľné a hlavne úsmevné zážitky. Po dlhej ceste za nie až tak vzdialeným cieľom, ktorým boli SNINSKÉ RYBNÍKY, sme si slnečné dni a príjemný pobyt v chatkách obklopených nádhernou slovenskou prírodou užili plnými dúškami. Mnohí z nás v sebe objavili doposiaľ skrytého športového ducha. Naše nohy ponamáhala túra, na ktorú sa prekvapivo väčšina z nás podujala s veľkým elánom. Zlepšili sme si naše schopnosti vo futbale a tenise (bohužiaľ, oba športy len v stolných verziách) a pri hraní volejbalu s cudzincami dokonca nielen tie športové, ale aj jazykové. Oheň, večerná obloha plná hviezd a vôňa grilovaného mäsa. Samozrejme, nesmela chýbať ani opekačka, počas ktorej naše spolužiačky všetkým dokázali, že okrem skvelých kamarátok sú aj super kuchárky. Absolvovali sme aj exkurziu v ASTRONOMICKOM OBSERVATÓRIU NA KOLONICKOM SEDLE, kde sme sa dozvedeli viac o našom vesmíre a hviezdach. To všetko a ešte oveľa viac skrášľovalo 3 dni v superkolektíve našej triedy. TÍM 2.B.

            Do galérie Školský výlet 2.B boli pridané fotografie.

        • Geografická exkurzia do opálových baní a Solivaru v Prešove
          • Geografická exkurzia do opálových baní a Solivaru v Prešove

            Do galérie Geografická exkurzia do opálových baní a Solivaru v Prešove boli pridané fotografie.

            Slovenské opálové bane Libanka sa nachádzajú na východe Slovenska, pri meste Prešov v katastrálnom území obce Červenica. Sú to najstaršie opálové bane na svete a jediné opálové bane na našom kontinente. Drahý opál je slovenský národný kameň. V našich opálových baniach bol nájdený najväčší a najhodnotnejší drahý opál na svete – Harlekýn, ktorý je momentálne uložený v národnom múzeu vo Viedni. Momentálne je sprístupnených 1,2 km starých banských chodieb a prehliadka trvala cca 45-60 minút. Žiaci tercie, kvarty a kvinty sa tak  mali možnosť dozvedieť o banskej činnosti a histórií na našom území, o histórií regiónu a tiež niečo z mineralógie a gemológie (veda, ktorá sa zaoberá náukou o drahých kameňoch). Pri prehliadke sa oboznámili so starými  banskými technikami a nástrojmi. Ďalšou zastávkou bola NKP Solivar Prešov. Solivar v Prešove je  národná kultúrna pamiatka a patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie soľanky a varenie soli zo 17. st., ojedinelý svojho druhu nielen na území Slovenska.

        • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany
          • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany

            Do galérie Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany boli pridané fotografie.

            Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany je organizovaná sekciou krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a odborom krízového riadenia okresného úradu v Sobranciach. Cieľom tejto súťaže je súťažnou formou overiť vedomosti a schopnosti žiakov so zameraním na ochranu života, zdravia a majetku v mimoriadnych situáciách. Našu školu v tejto súťaži zastupovali dve družstvá. Družstvo v zložení Alexandra Vrančíková, Kristína Ročeňová, Adam Dinič a Patrik Juhás z kvarty zabojovali a postupujú na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutoční 8.-10.júna 2016 v Považskej Bystrici. Druhé družstvo v zložení Štefan Koreň, Samuel Rožko, Laura Slivková a Kristína Kováčová získali pekné 5. miesto. Všetkým gratulujeme a držíme prsty na Majstrovstvách. 

          • Rozpis prác počas MS

            Voľno riaditeľa školy z organizačných dôvodov (MS 2016):

            23.5.2016 (pondelok) – I.A, II.A, II.B, III.A, III.B, Kvinta, Sexta

            24.5.2016 (utorok) - I.A, II.A, II.B, III.A, III.B, Kvinta, Sexta

            25.5.2016 (streda) - I.A, II.A, II.B, III.A, III.B, Príma, Sekunda, Tercia, Kvarta, Kvinta, Sexta

            26.5.2016 (štvrtok) - Príma, Sekunda, Tercia, Kvarta, III.A, III.B

             

            27.5.2016 (piatok) - všetky triedy majú normálne vyučovanie

          • Jazykový kvet

            V piatok (13.5.2016) sa v Trnave konalo celoslovenské kolo súťaže Jazykový kvet 2016. Našu školu na pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave reprezentovali 3 žiaci. 1. miesto v III. kategórii v prednese poézie a prózy prevzatej tvorby v ruskom jazyku získala Natália Petruny z II.B. 3. miesto v III. kategórii v prednese poézie a prózy v prevzatej tvorbe v nemeckom jazyku obsadila Miloslava Dzvoníková zo sexty. Samuel Kovaľ zo sekundy obsadil 5. miestov II. kategórii v prednese poézie a prózy v prevzatej tvorbe v nemeckom jazyku. Všetkým súťažiacim blahoželáme k umiestneniam a želáme veľa úspechov v prednese umeleckého slova!

          • OZNAM

            Z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie prebieha dňa 11.5.2016 (streda) vyučovanie prvé štyri hodiny. Školská jedáleň v tento deň nevydáva obed.

          • Celoštátne kolo 8. ročníka DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            V dňoch  5. – 7. 5. 2016 sa v Bratislave pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  a IUVENTY  uskutočnilo celoslovenské kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu na tomto podujatí reprezentovali Veronika Kaťuchová, krajská víťazka  v kategórii A, Kristínka  Kaťuchová, krajská víťazka v kategórii B. Obe žiačky nášho gymnázia úspešne reprezentovali nielen naše gymnázium, ale aj Košický samosprávny kraj v písomnom teste a v obhajobe vlastnej výskumnej práce, ktorá súvisela s naším regiónom. Vo veľmi silnej konkurencii sa nestratili, Veronika Kaťuchová získala 4. miesto v kategórii A a Kristínka Kaťuchová vybojovala 6. miesto v kategórii B.

            Ďakujeme a srdečne blahoželáme.

          • ISIC/EURO 26

            Oznam pre maturantov!

            Preukaz ISIC/EURO26 je v elektronickej forme na zľavy v doprave platný len do 30.6.2016.  Platí to pre použitie v SAD, MHD a v ŽSR. Žiaľ, len dovtedy ste podľa školského zákona „Denní študenti“  s nárokom na zľavu v doprave.

            Ale vo vlakoch a autobusoch RegioJet a Leoexpress sa overuje platnosť preukazu len známkou. To znamená, že študent s Preukazom ISIC/EURO26 s platnou známkou 09/2016 má zľavu z cestovného lístka až do konca septembra 2016.

            Takže, len na jednej ceste napr. z Košíc do Bratislavy a späť ušetríš minimálne 9 – 23 €.

            Všetky ostatné zľavy, (napr. kino, autoškola, pizzerie, oblečenie, Orange, Mc Donald, kúpaliska a všetky zahraničné zľavy), tiež platia až do 30.9.2016.

            S platnou známkou ISIC 09/2016 cez prázdniny určite ušetríš!   

            Ak ju ešte nemáš, je najvyšší čas... :))

            www.studentskypreukaz.sk

        • súťaž MLADÝ EURÓPAN
          • súťaž MLADÝ EURÓPAN

            Dňa 27.4. 2016 sa v zasadačke Mestského úradu v Trebišove uskutočnil 11. ročník vedomostnej súťaže Mladý Európan. Súťaž organizovalo Regionálne poradenské a informačné centrum v Trebišove. Našu školu reprezentovali Kristína Kaťuchová (II. B), Kristína Habuštová (II. A) a Marián Kopko (III. B).  Súťažilo sa v troch kolách. Naši žiaci sa po prvom a druhom kole umiestnili na treťom mieste (z celkového počtu 13 zúčastnených stredných škôl) a získali postup do finále, v ktorom sa im podarilo získať skvelé 2. miesto. Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Exkurzia Praha 2016 - "Stratení" v Prahe
          • Exkurzia Praha 2016 - "Stratení" v Prahe

            Náš výlet sa začal v sobotu 18.4.2016 o 20:00, keď sme prvýkrát začuli rinčanie vlaku. Prvá trasa vlakom z Michaloviec do Košíc nám uplynula akosi rýchlo. Vo vlaku vládla príjemná atmosféra, rozprávali sme sa, hrali spoločenské hry. Potom vlak zastavil na stanici v jednom malebnom východoslovenskom meste, v Košiciach. Keď odbila jedenásta hodina náš vlak do Prahy konečne vyrazil. Na začiatku bol ešte každý aktívny, plný energie a postupne, keď sa stále viac a viac blížila noc dochádzali sily každému. Nakoniec už v hlbokej noci premohla únava každého a všetci spali ako len mohli. O deviatej ráno sme dorazili na vlakovú stanicu  do Prahy. Náš prvý dojem z Prahy bol  neopísateľne užasný, historické  budovy, mosty, školy..., ktoré sa zrazu vynorili spoza vychádzajúceho ranného slnka a ktoré sa mi priam zaligotali v očiach, v nás vzbudili nezabudnuteľný dojem. Hneď ako sme vystúpili z vlaku sme sa ponáhľali do metra. Po náročnej ceste vlakom sme sa všetci tešili na kultúrne a historické pamiatky, nakupovanie a ubytovanie v hoteli Meda, blízko centra. Navštívili sme mnoho krásnych miest ako Katedrálu sv. Vita, Národné divadlo a múzeum, Orloj, Karlov most, Pražský hrad, Prašnú bránu, Vyšehrad a mnoho ďalších. Žiaci sa takisto mohli stretnúť a ,,podať si´´ ruky so známymi osobnosťami  v Múzeu voskových figurín. Na premiestňovanie z hotela sme využívali metro, ktoré nás odvialo svojou rýchlosťou. Dievčatá si prišli na svoje v obchodnom centre Palladium, chlapci zase v Zlatej uličke. Väčšina potrebovala zahnať hlad, ale pravé slovenské halušky bolo ťažko nájsť. Vynahradili sme si to americkými fast foodmi, českou kuchyňou a konzervami z Lidlu:)) Zažili sme mnoho krásnych zážitkov, ktoré si budeme pamätať celý život. 

            V Praze blaze, ale doma najlepšie... o rok cestujeme znova:))                                                    Lila a Ľubo (1.A)

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje