• Novinky

          • "Uchaľák"

            Deň pred začiatkom jesenných prázdnin sme my, žiaci 1.A triedy, prijali pozvanie druhákov a zúčastnili sa tradičného „Uchaľáku“. Počas večierka druháci otestovali naše tanečné, spevácke a súťažné kvality. Vyvrcholením večierka bola slávnostná pasovačka a udeľovanie pamätných imatrikulačných listov. Už teraz sa tešíme na to, že o rok sa úlohy vymenia a my budeme zadávať úlohy (možno o niečo adrenalínovejšie) svojim mladším spolužiakom.

                                                                                                                                             Vaši prváci

          • Návšteva ministerky školstva

            Dňa 22.10.2019 poctila naše mesto a gymnázium svojou návštevou ministerka školstva Martina Lubyová spolu s mládežníckou delegátkou Slovenskej republiky pri OSN, Petrou Pauerovou a minuloročným delegátom Dominikom Porvažníkom. Delegátka počas návštevy oboznámila našich žiakov so svojou agendou, činnosťou OSN a Cieľmi udržateľného rozvoja, ku ktorých napĺňaniu sa zaviazalo všetkých 193 členských štátov OSN. Keďže hlavnou témou prednášky bola ochrana životného prostredia, delegátka hovorila najmä o praktických tipoch na každý deň, ktorými študenti môžu pomôcť zachovať našu planétu aj pre ďalšie generácie.

            V druhej časti prednášky sa Dominik Porvažník venoval téme mediálnej gramotnosti, falošným správam a dezinformáciám, ktoré sa šíria na internete. Poukázal na spôsoby ako sa nenachytať, ako ich odhaliť a ľahšie sa dopátrať pravdy.

            Dúfame, že sa našim žiakom prednáška páčila a že ich motivovala natoľko, aby sa nebáli prevziať iniciatívu v otázkach verejného diania, lebo práve oni majú moc meniť tento svet k lepšiemu.

          • Plavecký výcvik v podaní prímy a sekundy

            My, primáni, sme odštartovali štúdium na Gymnáziu v Sobranciach  vo veľkom štýle. Zúčastnili sme sa plaveckého výcviku spolu so sekundou v dňoch 14. - 16. októbra 2019 v hoteli  CHEMES. Bol to náš prvý výlet s novou triedou a  novou pani  profesorkou. Viac sme sa spoznali a veľmi sme si to užili. Plávali sme dvakrát  do dňa, ráno a poobede, a zvládli sme  rôzne plavecké štýly. Potom sme šli  na prechádzku po Zemplínskej šírave. Večer sme mali milého hosťa, nášho pána riaditeľa, s ktorým sme si  vychutnali spoločnú grilovačku.  Víťazom plaveckých pretekov boli Xaver a Nina. Nina získala aj titul SUPERŠAMPIÓN bazéna za perfektný plavecký štýl a najrýchlejší čas.

            Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok!

                                                                     primánka Soňa

          • Inovačný workshop

                     Inovačný workshop je jednou z činností národného projektu inovujme.sk, realizuje ho Slovenská inovačná a energetická agentúra. „S nástupom digitalizácie vo všetkých oblastiach je čoraz dôležitejšie rozvíjať u mladých ľudí vlastnosti, ktoré stroje nikdy nenahradia. Medzi kľúčové charakterové črty budúcnosti patrí kreativita, flexibilita, kritické myslenie či komunikačné zručnosti. Práve tie sú predmetom inovačného workshopu pre študentov stredných a vysokých škôl," hovorí generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

                  Dňa 18. 9. 2019 sa workshopu zúčastnili študenti 4. A a oktávy.  Okrem teórie, hier, kvízu a testov (kde študenti dosiahli nadpriemerné výsledky) sa počas workshopu študenti naučili techniku, prostredníctvom ktorej prichádzajú na nové nápady na určenú tému. Téma, ktorú počas dňa naši študenti spracovali mala názov: Revitalizácia parku. Pozvanie na záverečné prezentovanie kreatívnych nápadov prijala aj pani Kašajová, pracovníčka školského úradu v Sobranciach.

          • Oznam o voľnom pracovnom mieste - čiastočný úväzok

            Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance oznamuje, že od 1. 12. 2019 máme voľné pracovné miesto na čiastočný úväzok na pracovnú pozíciu učiteľ všeobecnovzdelávacích predmetov s aprobáciou INFORMATIKA.

            Kategória a podkategória pedagogických zamestnancov: učiteľ strednej školy

            Kvalifikačné predpoklady:

            • ukončené vysokoškolské vzdelanie II. stupňa podľa vyhlášky MŠ SR č. 437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v znení neskorších predpisov

            Iné požiadavky v súvislosti s obsadzovaným pracovným miestom:

            • bezúhonnosť
            • zdravotná spôsobilosť
            • ovládanie štátneho jazyka

            Požadované doklady: 

            • Vysvedčenie o štátnej skúške a diplom o riadnom ukončení vysokoškolského štúdia

            II. stupňa v príslušnom študijnom odbore

            • Životopis
            • Odpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace
            • Lekárske potvrdenie o telesnej a duševnej spôsobilosti

            Kontakt:

            Žiadosti o prijatie do zamestnania posielajte  poštou alebo mailom do 15. 11. 2019.

          • Svetový deň zvierat

            4. október je už  od roku 1931 vyhlásený za Svetový deň zvierat. Zaiste je medzi Vami, naši žiaci,  veľa milovníkov zvieratok, o ktoré sa s láskou staráte. Bohužiaľ,  stále je veľa tých, o ktorých ich rodiny stratili záujem, alebo dokonca zakúsili hlad, bolesť a utrpenie. Práve preto Vás vyzývame, ak máte doma nejaké nepotrené deky, hračky alebo krmivo pre psíkov a mačičky, prineste ich od 7.10. Mgr. Styrančákovej.  S jej pomocou sa dostanú k zvieratkám v  michalovskom útulku. 

            Vopred ďakujeme.

             

            den_zvierat.pdf​​​​​​​

          • Reportáž o projekte Erasmus+ v Sobranskom magazíne

            V nasledujúcom videu si môžete pozrieť reportáž, ktorá bola spracovaná počas výmeny študentov v rámci projektu Erasmus+. Ako si môžete prečítať v predchádzajúcich príspevkoch, v dňoch 23.10 až 29.10.2019 sme v rámci projektu Preserve and share folk traditions privítali svoje partnerské školy a projektové aktivity sme spojili s dlhoročnou aktivitou našej školy v rámci Európskeho dňa jazykov. Toto spojenie viedlo k úžasnému predpoludniu plného jazykovej  a kultúrnej rôznorodosti. Ešte raz v mene nášho gymnázia i v mene realizátorov projektu ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k mimoriadne vydarenej akcii. 

          • Projektový deň 7

            Po časovo náročnom týždni si každý zaslúžil malú odmenu. Pre nás to bol oddych pri Morskom oku, kde sme si mohli dobiť baterky a zrelaxovať. Niektorým to ale nestačilo, takže ešte  vyliezli na Sninský kameň. Prežili sme nádherný týždeň so skvelými ľuďmi, splnili sme všetky projektové ciele a skúsili niečo nové a jedinečné. A to všetko vďaka programu Erasmus+, šikovnosti našich študentov a učiteľov. Nesmieme zabudnúť na rodičov, ktorí poskytli nový „domov“ zahraničným hosťom a ostatným nadšencom  nášho mesta. Ďakujeme!
            Lúčenie je vždy ťažké, najmä ak si ľudia rozumejú a vybudujú si pekný vzťah založený na spoločne strávených chvíľach, spoločných cieľoch a túžbach. Svojich projektových hostí sme vyprevadili v nedeľu večer a v pondelok ráno, ale nelúčime sa nadlho. Čoskoro nás čaká záverečné stretnutie v rámci tohto úžasného projektu v mestečku Leonforte na Sicílii.

          • Projektový deň 6

            Keď sme už začali so svetovými unikátmi, tak sme pokračovali aj počas víkendových projektových aktivít. Navštívili sme malinký, ale výnimočný kostolík Chrám Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša v Ruskej Bystrej. Tento unikát zapísaný v Zozname kultúrneho dedičstva  UNESCO výborne zapadol do našich projektových aktivít. Poskytol nám hlbší pohľad do tradícií našich predkov a ľudového umenia pri náboženských obradoch. Aby sme neboli len pasívnymi pozorovateľmi, trošku sme si „zamakali“ na úprave okolia kostolíka. Odmenou za túto prácu bola prechádzka a relax pri Beňatinskom lome.

            Týždeň sa schyľoval ku koncu a tak aj naše projektové stretnutie. Slávnostný multikultúrny večer začal odovzdávaním certifikátov za účasť v projekte a jeho zhodnotením a vyvrcholil azda najspontánnejšou  integráciou učiteľov a študentov troch krajín  na  diskotéke.

          • Projektový deň 5

            Spišský hrad nemohol chýbať medzi pamiatkami, ktoré sme svojim hosťom ukázali. Nielen kvôli svojej obrovskej rozlohe, ale aj kvôli bohatej histórii Spiša. Naši projektoví partneri videli a počuli o živote v stredoveku  a čo ich najviac zaujalo, bolo stredoveké mučenie, ktoré si s veľkou radosťou skúsili. Po rozplynutí hmly, ktorá sa vznášala nad hradom zrána, sa im naskytol krásny výhľad na Spišské Podhradie. Ešte krajší výhľad ich čakal pár hodín neskôr. Zvládli výstup v Bachledovej doline na Chodník v korunách stromov a z juhu si tak mohli užiť  výhľad na Belianske Tatry a zo severu na Pieniny. Nadchli sa krásou slovenskej prírody a riadne sa vyšantili na sieti a tobogane.

          • Projektový deň 4

            Po krásnom a náročnom predpoludní venovanom Európskemu dňu jazykov sme pokračovali v napĺňaní projektového programu a, samozrejme, aj jeho cieľov. Ako inak priblížiť krásy slovenského folklórneho umenia svojim partnerom ako ľudovými motívmi, krojmi a zvykmi viažucimi  sa k svadobným tradíciám. Nemohli sme natrafiť na lepšiu lektorku, akou bola p. Zoľaková, ktorá pripravila nádhernú výstavku svadobných krojov a vlastnej tvorby v maľovaní na textil. S jej pomocou  sa Dom kultúry premenil na obrovskú dielňu, kde sa pod jej skúseným vedením naši projektoví partneri učili zvládať základy ľudovej výšivky, ľudovej maľby a viazania svadobných pierok. Niektorí talianski zaľúbenci si pomýlili role a darovali pierka dievčatám (asi preto to neúčinkovalo na Mišku). Svoje výtvory si odniesli domov, kde, dúfame, budú šíriť krásu slovenského folklóru. 
            K Sobranciam neodmysliteľne patrí Gitarové múzeum. Aj keď sú jeho brány nateraz zatvorené, vďaka nadšeniu p. Ferka sme si zopár nádherných a cenných kúskov z jeho zbierky mohli obzrieť, dokonca aj vyskúšať v priestoroch Domu kultúry. Zapôsobili najmä na pána riaditeľa z poľskej školy, bývalého rockera a ešte stále veľkého nadšenca hudby.  

          • Projektový deň 3

            Streda sa niesla v očakávaní dvoch významných exkurzií – návštevy svetového unikátu Ochtinskej aragonitovej jaskyne a krajského mesta Košíc. Dlhá cesta do Ochtinej bola vyvážená jedinečným zážitkom z krásnej jaskynnej výzdoby. Ešte ani naši projektoví partneri nestihli predýchať dojmy z jaskyne, už na nich čakala prehliadka historickej časti kráľovského mesta. Mimoriadne populárny sprievodca Milan Kolcún nám priblížil najdôležitejšie časti mesta, ktoré spestril zaujímavými príbehmi. Poučili sme sa čo-to o význame a histórii Dómu sv. Alžbety a vyskúšali sme si pohľad zhora po vyšliapaní najstaršieho dvojitého gotického schodiska vo svete.

          • Projektový deň 2

            Ako privítať hostí na začiatku projektu? Azda najlepší nápad, aký sme mohli dostať, bola návšteva zrekonštruovaného Zemplínskeho múzea. Takto sme dokázali najlepšie začať napĺňať hlavný cieľ projektu, ktorým sú naša kultúra  a naše tradície. Projektových hostí najviac zaujali hovoriace figuríny oblečené v dobových kostýmoch, ktoré „spustili reč“, keď sme popri nich prešli. Hotová zábava!  Slnečné počasie, architektúra mesta Michalovce a zmrzlina na „Leninke“ urobili na našich hostí príjemný dojem a vychutnali si prechádzku ulicami centra i návštevu baziliky.

          • 27. september 2019 –  Deň s TOMOM, DICKOM a HARRYM

             

            Bol piatok, krásny  jesenný deň, ktorý sme sa rozhodli stráviť príjemnou dávkou dramatického umenia.  Využili sme ponuku  Štátneho divadla v Košiciach a bláznivá situačná komédia nás vtiahla do osudov troch podarených bratov - Toma, Dicka a Harryho, ktorí sa pretĺkajú životom, ako sa dá. Ich „skvelé" nápady vychádzajú v praxi presne naopak, ako boli myslené a vyvolávajú kolotoč tých najbláznivejších situácií.  Škoda len, že niektorí z nás mali smolu na miesta a časť divadelnej hry viac počuli,  ako videli. Skvelou bodkou za vtipným predstavením boli slnkom zaliate Košice, ktoré sme si  naplno užili.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20 riaditeľňa: 056/652 24 64 školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje