• Novinky

          • Geografická olympiáda

            V tomto školskom roku sa uskutočnil už 50. ročník Geografickej olympiády a je viac ako potešujúce, že stále máme žiakov, ktorým nestačí výučba geografie na vyučovacích hodinách, ale majú skutočný záujem rozšíriť si svoje vedomosti nad rámec toho, čo im určujú školské osnovy a zároveň ukázať tieto nadobudnuté vedomosti aj v takej náročnej súťaži ako je Geografická olympiáda.  Na okresnom kole Geografickej olympiády našu školu reprezentovali žiaci v dvoch kategóriách E a F. V kat. E to boli Tomáš Vaľko (kvarta), ktorý si vybojoval 3. miesto a zároveň aj postup do krajského kola, Soňa Vaľková a Alžbetka Kavková, ktoré boli úspešnými riešiteľkami. V kat. F to boli žiaci sekundy Nina Petrušková, Peter Vaško a Timea Slivková, ktorí boli tak isto úspešní riešitelia. Krajské kolo GEO sa uskutočnilo 22.4.2022 v Košiciach a Tomáš tam úspešne reprezentoval našu školu aj keď bez postupového umiestnenia.

          • Turnaj mladých fyzikov - celoštátne kolo

            Celoštátne kolo súťaže Turnaja mladých fyzikov začalo dnes, na PF UPJŠ v Košiciach. Naše Gymnázium v Sobranciach reprezentuje Lucia Berková zo septimy v INTER - tíme zloženom zo študentov z Prešova a Sobraniec. Súťažiaci študenti prezentujú svoje riešenia experimentálnych úloh, oponujú si vo vedeckej diskusii, recenzujú prácu súperov v úlohe oponenta a reportéra. Formát súťaže je pre študentov atraktívny aj tým, že celý turnaj prebieha v anglickom jazyku. Súťažiaci majú za sebou zatiaľ prvé dva Fyzboje, zajtra prebehnú tretí a štvrtý a v piatok finále. Lucia, držíme palce Tebe a celému tímu .

          • Erasmus+ Day Four

            Vitajte v meste perníka a Koperníka! 

            Podľa legendy šikmá veža v Toruni vznikla ako trest pre  rytiera Nemeckého rádu,  ktorý sa proti pravidlám kláštora zamiloval do krásnej dcéry bohatého obchodníka. Na znak pokánia musel postaviť šikmú vežu ako symbol svojho odklonu od prísnych pravidiel. Podľa  legendy ten, kto sa  postaví  opretý chrbtom k múru s vystretými rukami a vydrží tak aspoň 5 sekúnd, je verný a poctivý. Pri tomto teste sme zistili, že ozaj ide len o legendu. Radšej sme preto pokračovali v prehliadke Torune, l krásneho gotického mesta zapísaného v UNESCO, ktoré bolo cieľom nášho štvrtého projektového dňa.  Mesto preslávil najmä rodák Mikuáš Koperník, ktorý tvrdil, že slnko, ktoré sme si dnes užívali (ďakujeme, Michal), je stredom vesmíru. Namiesto typických magnetiek si stadiaľ prinášame balíčky toruňských perníkov - tradičný miestny výrobok. Bodkou za skvelo prežitým dňom bola interaktívna exkurzia v Koperníkovom centre a, samozrejme, večer strávený s novými priateľmi. 

          • Erasmus+ Day Three

            Dušou si básnik, ty to dáš... tentoraz zaperlila Lívia na adresu Samuela a jeho obáv z rozhlasového interview pre miestnu rozhlasovú stanicu, v ktorom opísal naše skúsenosti z projektov a nezabudol pochváliť aktivity v rámci Erasmu+ a iných projektov nášho gymnázia.

            A čo bolo náplňou ďalšieho skvelého projektového dňa?

            Spoznávanie tradičného života na poľskom vidieku v „Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu“, absolvovanie okružnej jazdy  na konskom povoze, zber a spracovanie ľanu a, samozrejme, nesmeli chýbať tradičné poľské pierogi v tradičnej poľskej karczme Pohuľanke. Ako to zhodnotil náš projektový šéf Michal: Hoci počasie nebolo najlepšie – naša nálada bola úžasná.

            Večerné aktivity našich študentov v hosťovských rodinách tiež nemali chybu. Samo si to užil na hasičskej stanici, Jakub v nahrávacom štúdiu, dievčence si zvolili gaučový relax a Martin (???), snáď nám to prezradí zajtra.

          • Erasmus+ Day Two

            Z rozdielnych štátov, ale v spoločnej Európe. V dnešný deň sme tento slogan počuli z viacerých úst, najprv nás ním privítal riaditeľ hostiteľskej školy Lýcea v Sierpci, potom primátor  i riaditeľ Centra kultúry a umenia. Všetci traja sa zhodli v jednom, že projekt, ktorý momentálne realizujeme, spája mladých ľudí naprieč Európou, umožňuje im spoznávať sa navzájom a zlepšovať svoje jazykové zručnosti, čo strednej generácii  rozhodne chýba. Hostiteľská škola nám pripravila úžasnú prezentáciu mesta, regiónu i svojej školy, doplnenú skvelými vystúpeniami študentov. Večer sme strávili v športovom duchu, tímy jednotlivých krajín si zasúťažili v basketbale (ďakujeme Samovi a Jakubovi za záchranu našej športovej cti).   

        • Do tretice Knihy na dosah, no teraz s TERCIOU
          • Do tretice Knihy na dosah, no teraz s TERCIOU

            Máme za sebou tretiu a znovu úspešnú spoluprácu s portálom Knihy na dosah. Svoje príspevky k dielu Malý princ napísali žiaci tercie Alžbeta, Tomáš, Vanesa, Soňa, Tereza a Tímea.  Ceníme si ich nadšenie z čítania kníh, lebo s iniciatívou zapojiť sa do spolupráce so spomínaným portálom prišli terciáni sami. Pridávame aj pochvalné slová šéfredaktorky portálu: „...ďakujem Vám veľmi pekne  za zaujímavé postrehy od Vašich žiakov. Zakaždým je to pre nás veľmi podnetné čítanie. Malým darčekom sme sa rozhodli oceniť Vanesu. Srdečná vďaka a teším sa na ďalšiu spoluprácu.“

            Mladým čitateľom z tercie blahoželáme,  ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia, ale hlavne, mládež,  neprestávajte čítať!

            Uverejnené príspevky  našich terciánov  si môžete prečítať na https://knihynadosah.sk/ako-gymnazisti-terciani-citaju-dielo-maly-princ/

          • Erasmus+ Day One

            "Pán profesor, teraz biológiu nie, prosím..." Máš pravdu, Sofia,  na projektové stretnutie sme prišli riešiť iné témy ako obliekanie a teplotu tela. Čo sme dnes vlastne riešili?  First things first, raňajky v štýlovej kaviarni za zvukov francúzskych šansónov, vrelé stretnutie s poľskými a španielskymi partnermi a napokon ako hlavné menu ochutnávka najkrajších kútov hlavného mesta Varšavy. Poľský riadditeľ nám zariadil výnimočne pekné počasie, ktoré sme si nesmierne užili a zvyšok dňa sme trošku unavení strávili skúmaním interaktívnych vedeckých exponátov v Kopernikovom vedeckom centre (niektorých to riadne zmohlo). Je tá veda ale ťažká vec! Po absolvovaní "povinnej  jazdy" sa k nám pripojili partneri z Turecka a skvelý deň sa úspešne skončil. 

          • S programom Erasmus+ znovu spoznávame svet (Day Zero)

            Dva roky projektových "prázdnin"  skončili a my sme naskočili na znovurozbehnutý vlak (pardón lietadlo) a vydali sme sa k svojmu projektovému partnerovi do Poľského mesta Sierpc. Čo by to bol za výlet, keby sme obišli nádherné hlavné mesto, Varšavu, z krás ktorého sa vám krúti hlava a bolia nohy. Večerná prechádzka najštýlovejšou ulicou Varšavy  je len malá ochutnávka pred zajtrajšou exkurziou s projektovými partnermi, ktorí sa k nám pridajú a hneď nám bude veselšie (s pridanou hodnotou južanského temperamentu).  

          • Exkurzia Osvienčim, Krakov a Wieliczka

            V dňoch 21. – 22. apríla 2022 sa výber žiakov septimy, 3.A a 2.A triedy zúčastnil exkurzie do Poľska. Prvou zastávkou bol koncentračný tábor v Osvienčime, ktorý sa smutne zapísal do histórie. Navštívili sme miesta, kde počas 2. svetovej vojny zahynulo viac než milión ľudí. Nacizmus tu ukázal svoju najkrutejšiu podobu. Videli sme fotky, tajne urobené väzňami, miesta krutého mučenia a otrasných životných podmienok, ako aj fotografie umučených ľudí. To všetko bolo spojené s výkladom výborne pripravenej a trpezlivej sprievodkyne. V tej chvíli sme si všetci uvedomili, aký nebezpečný môže byť extrémizmus, ktorý je u nás na vzostupe. Jednoznačne sme pochopili, že pre spoločnosť nie je tou správnou cestou.

            Na druhý deň ráno nás čakala prehliadka Krakova. Prešli sme sa nádvorím hradu Wawel, videli sme katedrálu, impozantnú dobovú architektúru a prezreli sme si nádherne vyzdobené centrum.

            Na záver sme navštívili mestečko Wieliczka, ktoré preslávila najmä svetoznáma soľná baňa, zapísaná aj do zoznamu UNESCO. Zaujímavosťou tejto atrakcie je, že na rozdiel od podzemných jaskýň vznikla kompletne celá len vďaka ľudskému úsiliu a tvrdej práci. Zostúpili sme po 380 drevených schodoch do hĺbky 135 m a všade vôkol nás sme videli (a aj ochutnávali) kamennú soľ. Obdivovali sme nádherné sochy vytesané z kamennej soli, soľnú dlažbu a uchvátila nás soľná kaplnka. O tom, že soľ bola nad zlato, sa vraj turisti môžu presvedčiť v Krakove, ktoré vyrástlo a zbohatlo z výnosov za vyťaženú soľ.

            Dva dni exkurzie sme využili naplno, veľa sme videli a veľa sa naučili.

          • Ďalšia projektová  úloha splnená

                        Náš medzinárodný eTwinningový projekt v terajších súvislostiach stále viac naberá na aktuálnosti. Spolu s českými kamarátmi finišujeme s tvorbou protivojnovej  poviedky, no ešte pred tým sme stihli splniť ďalšiu projektovú úlohu. Pracovali sme s grafickým on-line nástrojom Padletom, v ktorom sme do mapy Čiech a Slovenska  spolu s deviatakmi z Poděbrad zaznamenávali obce, ktoré postihol rovnaký osud ako Lidice, teda vypálenie. Do mapy sme spolu symbolicky pridali 45 značiek  obcí, ktoré boli nacistami vyhladené. Mimochodom, vedeli ste, že na Slovensku bolo takých obcí až 111? Čoraz viac a viac si uvedomujeme, že sloboda a mier nie sú  samozrejmosť!

                                                                                                                                                  Kvartáni

          • Ako si pripomenúť Deň učiteľov a prežiť skvelé okamihy?

             

            1. Nesmiete zabudnúť školníka už v Sobranciach.
            2. Správne  zrátať „účastníkov zájazdu“.
            3. Nenechať vstupenky na divadelné predstavenie v trezore v riaditeľni.

            Ak splníte tieto podmienky, pokojne sa môžete vydať na slávnostné posedenie v Zemplínskej reštaurácii a vychutnať si skvelé menu. Po uspokojení chuťových pohárikov a potvrdení opätovného vytlačenia vstupeniek divadlom sa môžete vydať na výborné večerné divadelné predstavenie do Prešova.  A potom si už môžete vychutnávať hudobnú biografiu Karola Duchoňa - Zem pamätá -  autorský divadelný projekt martinského Slovenského komorného divadla a ostať unesení Z výkonov hlavného protagonistu (mimochodom rodáka z „Michiganu“) Tomáša Gregu.  Namiešaním takéhoto skvelého koktailu okamihov  prežijete jeden nádherný, ohromujúci a nezabudnuteľný deň.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje