• Novinky

          • Ponožková výzva

            Zapoj sa do Ponožkovej výzvy, ktorá sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu.

            Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom.

            Vďaka informovanosti a nášmu pozitívnemu príkladu môžeme búrať predsudky a pomôcť týmto ľuďom, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti, mali šancu na bežné vzdelávanie či dostali príležitosť na prácu, a tak žili plnohodnotný život.

            Stačí, ak si vo štvrtok 21. marca, obuješ 2 rozdielne ponožky.

            Aj takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

          • Dva tímy – dve pekné umiestnenia v kraji – Turnaj mladých fyzikov 2024 – krajské kolo

            Naši žiaci opäť potvrdili, že na našom gymnáziu vyrastajú študenti, ktorých zručnosti sú minimálne porovnateľné so žiakmi z ktorejkoľvek strednej školy v kraji. Opäť sme úspešne reprezentovali naše gymnázium na krajskom kole Turnaja mladých fyzikov, ktoré sa uskutočnilo 20. februára na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. 

            Naše tímy a ich umiestnenie v Košickom kraji:

            4. miesto – Hana Hamadejová (septima), Šarlota Michalková (sexta), Alžbeta Kavková (kvinta)

            6. miesto – Peter Gavula (2. A), Samuel Slivka (sexta), Adam Jaško (kvinta)

            Výsledné hodnotenie škôl:

             

            A čo hovoria samotní súťažiaci?

            Samo: „Súťaž nám priniesla nie len množstvo vedomostí z rôznych oblastí fyziky, ale aj príležitosť zlepšiť svoju oponentúru a argumenty, ako aj prejav pred publikom a porotou. “

            Betka: „Dostali sme možnosť odprezentovať úlohy, na ktorých sme tvrdo pracovali a do ktorých sme vložili množstvo času, práce a hlavne aj trpezlivosti, ktorú sme museli mať, keď nám naše pokusy nie vždy vychádzali.“

            Peter: „ Máme to za sebou! Makali sme a našu školu sme úctyhodne reprezentovali, tak nám zatlieskajte a doprajte šťastie v ďalšom kole. “

            Viac na https://www.tmfsr.sk/sk/aktuality/238

            Ľ. Mižáková

          • 70. ročník okresnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

            Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach zorganizovali 12. 03. 2024 v Dome kultúry v Sobranciach 70. ročník okresnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažná prehliadka bola určená žiakom základných škôl a OGY. Naše gymnázium malo zastúpenie v II. kategórii v poézii i v próze.  Žiačky prímy si v konkurencii svojich rovesníkov počínali naozaj výborne. Soňa Kudláčová získala 1. miesto v kategórii próza a Nella Žoffčáková obsadila v kategórii poézia 2. miesto s postupom do krajskej prehliadky súťaže.

            Obom šikovným žiačkam srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v ďalšom kole súťaže!

          • Oznam Školského parlamentu GYMSO

            Ahojte! Týmto príspevkom by sme Vás chceli informovať o našich účtoch na Instagrame: spygmso_ a Facebooku: Školský parlament GYMSO, ktoré vznikli za účelom pridávania aktivít, na ktorých pracuje náš školský parlament. Zároveň by sme Vás chceli poprosiť o sledovanie a zdieľanie našich profilov medzi ostatnými študentmi našej školy. 

          • Školské kolo Ekonomickej olympiády

            V rámci predmetu občianska náuka sa aj naši žiaci z tried tercia a kvarta zapojili do školského online kola Ekonomickej olympiády. V tomto kole súťažili prihlásené základné školy a osemročné gymnázia z celého Košického samosprávneho kraja. Veľkým potešením pre nás bolo vyhodnotenie, keď medzi 50 najúspešnejších žiakov sa na 8.mieste umiestnil náš kvartán Tadeáš Mižák a na 15.mieste Matej Fečik, takisto žiak kvarty.
            Chlapci, je to krásny úspech. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov. Veríme, že získané poznatky z oblasti ekonomiky a finančnej gramotnosti v živote využijete.

        • Znovu na cestách s Erasmus+
          • Znovu na cestách s Erasmus+

            Polovicu  mobility Erasmus+ máme za sebou. Úspešne sme zvládli prvú časť – spoznávanie kultúry a histórie hlavného mesta Madrid. Okúsili sme z každého rožka troška – Palacio Royal, katedrálu, zapózovali pri „cestovateľovi“ Donovi Qichotovi, prešli sa obrovským hlavným námestím Plaza Mayor a napokon sme si užili pohľad na mesto z rooftop terasy hotela Riu Plaza. Prvý pracovný deň na miestnej škole v Santa Amalia bol venovaný vzájomnému poznávaniu sa účastníkov, prezentáciám o partnerských krajinách, mestách a školách a nakoniec aj privítaniu na mestskej radnici. Dnes sme si konečne užili španielske slniečko počas „field trip“ do starodávneho mestečka Trujilla. Naši hostitelia nám ukázali a predstavili časť svojej histórie siahajúcej až do dôb pred Kristom a v centre si všetci účastníci mohli vyskúšať 3D tlač, programovanie robotov i grafické spracovanie a výrobu reklamných polepov na plotteri.

          • Študentský ples 2024

            Plesová atmosféra je neobyčajná tým, že sa naši gymnazisti stretávajú pri tejto príležitosti iba raz ročne. V sobotu, 10.2.2024, zažiarila každá ženská nalíčená tvár a zablyšťali sa všetky pánske topánky vrátane tanečného parketu, pretože tradičný študentský ples sa niesol v duchu skvelej nálady v tónoch hudby, chutného jedla a zábavy s priateľmi. Vďaka patrí žiakom Septimy a 3.A, ktorí sú zodpovední za realizáciu plesu a aj všetkým tým, ktorí svojou prítomnosťou obohacovali spoločne strávený čas.

          • Šaliansky Maťko

            Dňa 22. 2. 2024 sa konalo v CVČ v Sobranciach okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí pod názvom Šaliansky Maťko. Na 29. ročníku tejto postupovej súťaže našu školu reprezentovala v III. kategórii Soňa Kudláčová – žiačka prímy. Soňa v súťaži zdolala svojich konkurentov, súťažiacich 6. a 7. ročníkov ZŠ, a bude nás reprezentovať v krajskom kole súťaže.

            Soničke srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v práci s umeleckým slovom!

          • Každý úspech si ceníme!

            Býva dobrým zvykom, že po zverejnení výsledkov súťaží pán riaditeľ osobne zablahoželá našim gymnazistom a poďakujem im za úspešnú reprezentáciu gymnázia v jednotlivých súťažiach a olympiádach. V stredu, 21. 02. 2024,  sa uskutočnilo jedno z takýchto príjemných stretnutí, a to so žiakmi, ktorí úspešne zabojovali v okresnom kole Dejepisnej olympiády.

            Žiaci, ktorí sa zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády:

            kat. F: Lukáš Krkoška – príma – 1. miesto

            kat. E: Gabriel Kalvin – sekunda – 3. miesto

                        František Horňák – sekunda – 4. miesto

            kat. D: Katarína Žeňuchová – tercia – 2. miesto

                         Filip Kalkahuz – tercia – 3. miesto

            Srdečne blahoželáme, ďakujeme!

          • Beseda o Rwande

            Naše bývalé žiačky, dvojičky Kajka a Majka   Rudolfové pracovali  cca 6 mesiacov ako dobrovoľníčky v africkej krajine Rwanda v Kultúrnom centre sv. Vincenta Pallotti. Rwanda je krajina tisícich kopcov a vďačných dobrosrdečných ľudí. O tom všetkom nám prišli porozprávať. Ich príbehy rozprávali tak, že africkú atmosféru pocítil každý z nás. Ukázali nám množstvo fotiek a videí zo života detí v tejto krajine, priniesli nám mnoho suvenírov, z ktorých výťažok ide na pomoc   Afriky v rámci projektu Pôstna krabička, z ktorého sa financujú aj školy a činnosť kultúrnych centier v rôznych štátoch Afriky. Kajka a Majka srdečne ďakujeme 😊

          • Regionálne finále vo volejbale

            Tím volejbalistov (študentov oktávy, septimy a 4.A) sa 13. decembra pod vedením Mgr. Hliváka zúčastnil Regionálneho finále vo volejbale (región B, DŠS KSK), ktoré sa konalo v SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach. V súťaži sme suverénne vyhrali nad ostatnými školami a vybojovali sme zlaté miesto, ktoré nám zaistilo postup na Krajskú športovú olympiádu. Do finále sme postúpili ako jeden zo štyroch tímov, pričom sme zvíťazili bez straty setu.  

            Všetkým členom víťazného tímu srdečne blahoželáme a želáme im veľa úspechov pri zdolávaní súperov!

            M. Koreň a J. Novotný

          • Workshop v spolupráci s www.zmudri.sk a vzdelávacia aktivita Slovenskej nadácie pre UNICEF

            Piatok (19. 1. 2024)  patril neformálnemu vzdelávaniu našich študentov pod vedením Filipa Mroča. V prvej časti sa  triedy kvinta, sexta a II. A sa zúčastnili dvoch workshopov s názvom: Kritické myslenie a sociálne siete. Žiaci a žiačky v rámci workshopu pracovali v tímoch s konkrétnymi príspevkami zo sociálnych sietí, s cieľom vybudovania stratégií, podľa ktorých sa budú vedieť kriticky rozhodovať, komu a čomu budú, resp. nebudú na sociálnych sieťach veriť. Množstvo minút, ktoré všetci trávime vo virtuálnom priestore formuje náš pohľad na svet a naše názory, preto je dôležité vedieť si vytvoriť vlastnú stratégiu, ako posudzovať obsah stránok a nepodliehať neovereným správam, fámam a dezinformáciám. Kritické myslenie neznamená byť neustále negatívni alebo kritickí voči všetkému. Ide o objektivitu a otvorenú, zvedavú myseľ. 

            V druhej časti bola zrealizovaná  aktivit v rámci projektu: Mladí FAKTY-visti ako súčasť programu Škola priateľská k deťom. Lektor sa počas vzdelávacej aktivity  venoval téme "Programy UNICEF a SlovakAid v kontexte klimatických zmien, " počas ktorej žiakom

            1. A a kvinty  priblížil problematiku dobrovoľníctva.

                                                                                                                                     Mgr. Dedinová

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje