• Novinky

          • Erasmus+ projekt "in action"

            Ako užitočne využiť magický dátum 1.6. (MDD), keď sa za deti už dávno nepovažujete? My sme ho využili na disemináciu projektu Erasmus+ Act 4 Non Toxic LIfestyle. Študenti kvinty sa zhostili úlohy facilitátora a pripravili  v spolupráci s koordinátormi projektu úžasné aktivity. V duchu projektu sme na projektové  aktivity využili to, čo nám príroda dáva bez používania toxických materiálov. Každá trieda mala možnosť vyrobiť si vlastné tričká s potlačou zo živých kvetín, vyrobiť  vlastný kvetináč recyklovaním plastových nádob  a zasadiť si vlastnú triednu rastlinku. Rastlinky dostali aj svoje vlastné mená, keďže sa stali novým „živým“ členom triedy. Príjemné slnečné počasie si všetci spríjemnili organickým elixírom, čerstvou limonádou z bazy, byliniek, medu a ovocia, ktorú pre nich pripravili prváci a kvintáni na hodinách chémie. Čo viac dodať? Strávili sme príjemné dopoludnie, boli sme kreatívni, naučili sme sa, čo všetko nám príroda dokáže dať a čo my dokážeme pre prírodu a jej ochranu urobiť.

          • Rozlúčka s maturantmi

            Ľudský život sa skladá z jednotlivých úsekov, období. Bezpochyby k nim patrí aj etapa, v ktorej sa budúci maturanti vymaňujú spod ochranných krídel školy a vstupujú do nového života.

            Aj naši štvrtáci a oktaváni prešli týmto obdobím a počas štúdia na gymnáziu získali mnoho vedomostí a zručností, ktoré im otvoria cestu k ďalšiemu vzdelávaniu. Za ich usilovnosť, výborné výsledky a reprezentáciu školy počas celého štúdia im patrí nielen verbálne poďakovanie, ale aj finančná a vecná odmena, ktorú im udelil riaditeľ školy.

            Všetkým želáme nespočetne veľa úspechov a šťastia na ceste do veľkej budúcnosti. Veríme, že tak, ako reprezentovali našu školu, budú pokračovať aj naďalej.

          • Prvý školský výlet prímy

            Keď sme prišli do hotela Chemes, ubytovali sme sa vo svojich izbách. O 10:00 - túra na Vinné jazero (na Viniansky hrad - to sme nezvládli, lebo sme zablúdili 16- krát. Poobede sme sa išli do wellness kúpať. Potom sme mali oddych a večer začal program dňa. Opekačka pod altánkom. Bola to veľká zábava. Najprv sme mali kuracie prsia a potom sme začali opekať špekáčiky. Ukončili sme to nakoniec veľkou párty. V noci o jednej bolo podozrivé ticho, lebo sme sa zatajili. Triedna si myslela, že spíme... Ráno raňajky o 8:30, oddych, šport. Obed na salaši a fotenie na móle. Náš prvý školský výlet sa nám naozaj vydaril. A čo na to triedna? Mám skvelú prímu.

          • Kvintáni a sextáni na výprave po gotických pamiatkach

            Po úspešnej exkurzii v Bardejove sme sa tentokrát vybrali spoznávať gotické pamiatky v Levoči. Najprv sme navštívili radnicu, kde sme oboznámili s jej históriou a dozvedeli sa ačosi o pôvode a vzniku piesne, ktorú sme si cestou v autobuse spievali – „A okolo Ľevoči, tam še vodá toči“. Nasledovala prehliadka Domu Majstra Pavla z Levoče a jeho nádherných rezbárskych diel. Potom sme sa presunuli do Kláštoru Minoritov, ďalšej typickej gotickej stavby. Mimochodom, vedeli ste, že v tomto kláštore sú uložené dary, ktoré darovali na oficiálnej návšteve Slovenska Ján Pavol II. a pápež František? My sme mali  možnosť ich vidieť celkom zblízka. A ako sa hovorí, človek mieni a Pán Boh mení, tak aj nám sa plány zmenili po tom, čo sa rozpršalo, a tak sme ďalšiu zastávku našej exkurzie – Spišský hrad, museli vynechať. Nevadí, aj tak nám Levoča poskytla množstvo gotického umenia.

            Žiaci kvinty a sexty

          • Maturita 2023

            Roztrasené kolená, rozochvené hlasy, pot na čele - asi takto nejako naši oktávani a štvrtáci prežívali svoj prvý maturitný deň. Zatiaľ to zvládajú so cťou, tak im držme palce, nech sa im darí aj počas nasledujúcich dní. 

          • Zbierka Modrý gombík 2023

            Aj tento rok sa žiaci nášho gymnáziá zapojili do celoslovenskej zbierky Modrý gombík 2023 pod záštitou organizácie UNICEF Slovensko. Aj oni svojou troškou pomoci - vyzbieranou čiastkou prispeli na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Ďakujeme žiakom 1. A, ktorí sa zapojili do dobrovoľníckej činnosti: Sára Jaňovková, Samuel Cifrák, Filip Šukaľ a Marek Šuhajda.

          • IQ olympiáda - regionálne kolo

            Dňa 18.5.2023 sa uskutočnilo regionálne kolo 12. ročníka IQ olympiády na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Do tohtoročnej súťaže sa zapojilo 12 622 žiakov zo 770 základných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska. Na 3 regionálne kolá postúpilo 80 najlepších žiakov z daných regiónov a následne 60 najlepších z celého Slovenska postupuje na finále. Blahoželáme Jankovi Sklárovi k postupu do finále, ktoré sa uskutoční 12.6.2023 na Zvolenskom zámku!
          • Zbierka Modrý gombík

            Dňa 17. 5. 2023 sa uskutoční v priestoroch školy zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023, ktorú organizuje UNICEF.

            Účel zbierky: Pomoc deťom, ktoré sa trápia v humanitárnych krízach aj slovenským deťom. Zbierka je zameraná na programy duševného zdravia u nás aj vo svete

            Výnos zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 bude venovaný na programy duševného zdravia pre deti vo svete aj na Slovensku. 

          • Záverečná!

            Posledné dni a minúty našej poslednej mobility v rámci projektu Erasmus + Act 4 Non Toxic Lifestyle sú už za nami. Študenti, učitelia a riaditelia partnerských škôl sa po posledných aktivitách – zdobenie tričiek pomocou živých kvetín a rastlín, tréning u Castellers a, samozrejme,  návšteva architektonického skvostu Sagrada Família v Barcelone – rozlúčili a vyhodnotili mobilitu v Cerdanyola Del Vallés. A ako ju hodnotíme my, najmä naši študenti? „Hneď by som sa vrátil.“ „Ideme naspäť, ale hneď.“  Sme nesmierne radi, že partnerstvo našich škôl je skutočným úspechom. Po troch rokoch sme sa zo štádia partnerov postupne dostali do štádia priateľov. Už od začiatku školského roka prebiehajú diskusie, ako naďalej spolupracovať a aký projekt spolu vytvoriť, aby sme sa naďalej mohli stretávať a vytvárať zmysluplné aktivity, ktoré nás posúvajú na vyššiu úroveň občanov Európskej únie.

          • Triednická hodina trochu inak

            Škola nie je len o skúšaní, testoch či písomkách. Je to aj o budovaní vzájomných vzťahov, spoznávaní sa a šantení. Presne v tomto duchu sa niesla aj naša netradičná popoludňajšia piatková akcia, keď sme sa spolu s našou triednou pani profesorkou a triednym pánom profesorom zúčastnili aktivít v Laser Game Aréne v Michalovciach. Bolo fajn na chvíľku „vypnúť“ a užiť si piatkové popoludnie v kruhu spolužiakov, ale aj triednych učiteľov, ktorí sa tak isto obliekli do nepriestrelných viest a „bojovali“ za svoj tím. Odmenou pre nás bola chutná pizza a aj to, že sme si ani neuvedomovali,  ako nám tam rýchlo plynie čas. Domov sme sa vrátili až po 19-tej hodine. Ďakujeme za super akciu a veríme, že to nebola naša posledná takáto aktivita.

            Žiaci sekundy a tercie

          • Ekonomická olympiáda

            V rámci predmetu občianska náuka sa aj naši žiaci z triedy tercia zapojili do školského kola Ekonomickej olympiády, ktoré prebiehalo online formou. V tomto kole súťažili prihlásené základné školy a osemročné gymnázia z celého Košického samosprávneho kraja. O tom, že konkurencia bola naozaj veľká, svedčí aj fakt, že zapojených do tejto súťaže bolo vyše 9000 žiakov a náš, Tadeáš Mižák, žiak tercie sa umiestnil na krásnom 13.mieste. Tadeáš, je to krásny úspech. Tešíme sa s tebou, srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov. Veríme, že poznatky z ekonomiky a finančnej gramotnosti v živote určite využiješ.

          • Jazykový kvet 2023 krajské kolo

            Dňa 18. 04. 2023 sa v Košiciach konalo krajské finálové kolo súťaže Jazykový kvet v prednese cudzojazyčnej poézie a prózy. Naše gymnázium zastupovali traja žiaci v troch rôznych kategóriách, ktorí postúpili do súťaže zo semifinálového kola.

            Svoje prvenstvo v súťaži už po niekoľkýkrát obhájil Patrik Handra (oktáva) v prednese prózy v nemeckom jazyku a opätovne bude môcť reprezentovať naše gymnázium i Košický kraj v celoslovenskom kole súťaže. V II. kategórii NJ v prednese poézie získala 3. miesto Soňa Vaľková (kvarta) a v III. kategórii RJ získala 3. miesto Sarah Mária Tothová (III. A) v recitácii prozaického textu.

            Ďakujeme recitátorom za reprezentáciu školy a Patrikovi želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole!

            Žiakov na súťaž pripravovali PhDr. Mária Hvižďáková a PaedDr. Radmila Beľanová.

          • Mladý Európan 2023 regionálne kolo

            Dňa 28.4.2023 sa v priestoroch Východoslovenského múzeá v Košiciach konalo regionálne kolo súťaže Mladý Európan. Je to vedomostná súťaž pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie a sietí  regionálnych informačných centier Europe Direct, v ktorej sa preveria poznatky o histórii, geografii, osobnostiach, pamätihodnostiach a symboloch Európskej únie. Súťaže sa zúčastnili študenti  4. AJozef FABIŠÍK, Dominik KAMINČÁK a Vladimír SOTÁK pod vedením Mgr. Dedinovej.

            Po celkovom vyhodnotení súťaže  sa nášmu tímu podarilo zvíťaziť a získať 1. miesto v regionálnom kole súťaže Mladý Európan

            Jednotlivé časti súťaže:

            Projekt o predsedníckych krajinách: Podmienkou účasti tímu na regionálnom kole súťaže bolo odovzdanie projektu o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie, teda o Švédsku alebo o Španielsku, krajine, ktorá bude predsedníckou krajinou v druhej polovici roka 2023.

            Prvé kolo súťaže bol písomný vedomostný test o Európskej únii s počtom 50 otázok s rôznou bodovou hodnotou z vybraných oblastí EÚ: inštitúcie, história, geografia, politika, ekonomika a viacjazyčnosť.

            Druhé kolo bolo jazykovou súťažou v správnom vyplnení jazykovej krížovky a určenia jej tajničky. Krížovku tvorili jazykové výrazy alebo ich spojenia vybrané zo skupiny 24 úradných jazykov EÚ.

            Tretie kolo súťaže bolo zamerané na správne zodpovedanie otázok doplnených obrázkami z 3 oblastí: osobnosti, dominanty, zaujímavosti členských krajín EÚ.

            Našim reprezentantom srdečne blahoželáme, a prajeme veľa šťastia na celoslovenskom kole súťaže Mladý Európan v Prešove v termíne 14. – 15. júna 2023!

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje