• Novinky

          • Náš projekt získal aj európsky certifikát kvality

            Medzinárodný česko-slovenský projekt eTwinning realizovaný v spolupráci so ZŠ Václava Havla v Poděbradoch získal ďalšie ocenenie. Po zisku národného certifikátu kvality (NQL) a vybojovaní 3. miesta  v Národnej súťaži eTwinning náš minuloročný partnerský projekt obstál aj v medzinárodnej konkurencii a bol mu udelený európsky certifikát kvality (EQL).  O udelenie európskeho certifikátu kvality (EQL) sa nežiada. Udeľuje ho Centrálna podporná služba v Bruseli (CSS) tým projektom, ktoré získali aspoň 2 národné certifikáty kvality a nominovala ich národná podporná organizácia. 

            Ďakujeme!

            Kvinta

          • Školský výlet sekunda – tercia

            Kto si myslí, že na výlety sa chodí oddychovať, mýli sa. My sme sa o tom presvedčili počas nášho koncoročného školského výletu stráveného vo Vysokých Tatrách. Prvý deň – Štrbské pleso a adrenalínové popoludnie strávené vo Veveričom lanovom parku. Kto to ešte nevyskúšal a má rád adrenalín, odporúčame. Nasledovalo ubytovanie v krásnom penzióne Baďo v Starej Lesnej. Na druhý deň nasledovala túra v okolí Starej Lesnej s krásnym výhľadom na Lomnický štít, návšteva Astronomického ústavu pri SAV a krásna 3D expozícia Poliankovo v Tatranskej Polianke. Jedna vec nám však veľmi chýbala. Viete čo? Spánok. Niežeby neboli pohodlné postele, ale . . .

          • Mladý Európan - celoslovenské kolo

            18. ročník celoslovenskej súťaže „Mladý Európan“ vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie v SR. Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

            Celoslovenské kolo tejto súťaže sa konalo ako prezenčné podujatie v dňoch 14. -  15. 6. 2023 v budove Rektorátu Prešovskej univerzity v Prešove. Ako víťazi regionálneho kola sa zúčastnili  súťaže  Jozef FABIŠÍK, Dominik KAMINČÁK a Vladimír SOTÁK pod vedením Mgr. Dedinovej, ktorí vybojovali 8. miesto. V celoslovenskom kole sa stretlo 13 víťazných súťažných tímov regionálnych kôl zo stredných škôl z celého Slovenska.

            Všetci účastníci celoslovenského kola súťaže sa zúčastnili všetkých troch jej kôl. Prvé kolo súťaže tvoril písomný vedomostný test o Európskej únii s počtom 50 otázok s rôznou bodovou hodnotou (20 jedno-, 20 dvoj- a 10 trojbodových) určených pre každé súťažiace družstvo z vybraných oblastí EÚ: inštitúcie, história, geografia, politika, ekonomika a viacjazyčnosť. Hodnotiacim kritériom je počet správnych odpovedí ohodnotených príslušnou bodovou hodnotou. Časový limit pre toto kolo je 20 minút. Druhé kolo súťaže bolo zamerané na správne zodpovedanie otázok doplnených obrázkami. Otázky majú rôznu bodovú hodnotou (tri troj-, tri štvor- a tri päťbodové) a sú zo štyroch oblastí: história, geografia, zaujímavosti a osobnosti členských krajín EÚ. Hodnotiacim kritériom je počet správnych odpovedí ohodnotených príslušnou bodovou hodnotou. Časový limit na zobrazenie obrázku bude 15 sekúnd. Každé súťažiace družstvo bude odpovedať na všetky položené otázky. Tretie kolo súťaže pozostávalo z prezentácií jednotlivých tímov na jednu z nasledujúcich tém: podpora digitálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám, Európska únia a Ukrajina, Európska zelená dohoda, zmena klímy, zmena biodiverzity, Natura 2000, iniciatíva EÚ Z farmy na stôl, Európska únia a mladí, Ako mi pomohla EÚ: konkrétne príklady využívania finančných prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Každý tím si vopred pripravil prezentáciu, ktorú následne predstavil. Maximálna dĺžka prezentovania projektu je 5 minút.

          • 1.miesto v celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet

            Pracovať na sebe sa oplatí! Dôkazom toho je aj Patrik Handra, žiak oktávy, ktorý v tomto školskom roku nielenže úspešne zavŕšil štúdium v Gymnáziu v Sobranciach, ale rovnako aj svoju recitátorskú kariéru. Patrik úspešne reprezentoval naše gymnázium v prednese poézie a prózy v slovenskom a v nemeckom jazyku. Súťaže Jazykový kvet sa zúčastňoval už od sekundy a jeho umiestnenia na prvých priečkach v krajských kolách ho posúvali do celoslovenského finále. Tento školský rok mu priniesol prvenstvo v III. kategórii v prednese prevzatej tvorby v nemeckom jazyku. Víťazovi zo srdca blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov v ďalšom štúdiu jazykov! Patrik, nech sa ti darí vďaka tvojej húževnatosti napredovať a dosahovať vytúžené ciele!

            Ďakujeme za dlhoročnú úspešnú reprezentáciu a šírenie dobrého mena nášho gymnázia!

            PaedDr. R. Beľanová

          • DEŇ DETÍ NA GYMNÁZIU

            Vo štvrtok 1.júna sme my, kvartáni, ako tradične, chceli spríjemniť a spestriť dopoludnie našim mladším spolužiakom pri príležitosti MDD. Oddýchli sme si tak nachvíľu od školských lavíc a prebudili sme svojho súťaživého ducha. Pripravili sme pre mladších spolužiakov rôzne aktivity, počas ktorých si mohli zmerať svoje sily. Čakalo na nich hádzanie šípok do balónov, prekážková dráha naslepo či hádanie ´real or fake´. Po vyhodnotení víťazov a odovzdaní cien však všetkých čakalo prekvapenie – ohadzovanie sa vodnými balónmi! Táto aktivita vzbudila veľké nadšenie nielen u mladších, ale aj u starších spolužiakov. Aj napriek tomu, že nikto neodišiel suchý, úsmev na tvári ste mohli zbadať u každého z nás.                                     Soňa a vaša kvarta 

            Foto v galérii:)                                               

          • English Star

            ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožňuje žiakom zábavnou formou porovnať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl a iných štátov, predviesť svoje schopnosti a zručnosti v anglickom jazyku a zároveň získať uznanie. Aj tento školský rok sa do tejto súťaže zapojili žiaci prímy až kvarty, ktorí sa nedali zahanbiť. V súťaži dosiahli vysoké percento úspešnosti a obstáli tak aj v medzinárodnej konkurencii. Kvalitná a trpezlivá práca učiteľov anglického jazyka prináša dlho očakávané ovocie úspechu aj pre naše gymnázium.

            Všetkým zapojeným žiakom srdečne gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

          • Erasmus+ mobilita žiakov v Sierpci

            Projektové dni strávené s našimi poľskými spolužiakmi mali svoje čaro. Cestu do školy nám spríjemňoval dážď, ale potom nás medzi seba prijali naši noví spolužiaci a absolvovali sme spolu s nimi  hodiny angličtiny a poľštiny. Na angličtine sme si  pomocou zaujímavých interaktívnych hier obohatili slovnú zásobu a na hodine poľštiny sme sa naučili základy jazyka, ktoré sme si preverili pomocou pracovných listov, za ich správne vypracovanie sme dostali sladkú odmenu. Históriu mesta sme sa učili v teréne a zároveň sme spoznávali pamiatky Sierpcu. Nezabudnuteľné chvíle voľného času sme strávili s našimi priateľmi v pizzérii, na chutnom obede  a prechádzkou po meste. A čo bude zajtra? Mesto Koperníka, kam sa znovu vyberieme s poľskými spolužiakmi a ich riaditeľom.

          • Erasmus+ - projektová mobilita v Sierpci

            Do tretice všetko dobré – s touto múdrosťou na mysli sme sa vybrali už po tretíkrát do partnerskej školy v poľskom Sierpci. Tentokrát s plánom vyskúšať si ich vyučovanie, zvlášť hodiny anglického jazyka, poľského jazyka a histórie.  Prvá zastávka vo Varšave dopadla nad naše očakávania. Exkurzia v Copernicus Sciene Centre bola úžasná. V pondelok počas prehliadky hlavného mesta si nás všimli (vďaka našej „potulnej erasmackej vlajke“ zamestnanci Slovenského inštitútu vo Varšave a pozvali nás k sebe. A napokon – držiac sa plánu -  sme dokončili prehliadku pamiatok, na ktorú sme sa poctivo pripravili na hodinách angličtiny a zvládli sme úlohu turistu i turistického sprievodu v jednom.  Večer sme sa presunuli do Sierpcu, kde nás čaká škola a noví spolužiaci. Tešíííme sa!

          • Mobilita2 Erasmus+ Trutnov 4.deň

            Dnešný deň sme si trošku aj zašportovali a zúčastnili sme sa na hodinách predmetov zemepis, chémia a prírodopis. Poobede sme navštívili Adršpašské skalné mesto. Nenáročný 3,5 km dlhý turistický okruh je ideálny na poznávanie krás a fascinujúcich zákutí Adršpašsko-teplických skál, ktoré sa pýšia titulom najväčšie a najdivokejšie skalné mesto Strednej Európy.

          • Akadémia CVČ v Sobranciach

            Dňa 6.6.2023 usporiadalo CVČ Zvonček v Sobranciach slávnostnú akadémiu, kde boli pozvaní víťazi súťaží usporiadaných v spolupráci s CVČ. Ocenenia sa zúčastnili žiaci základných škôl sobranského regiónu a žiaci osemročnej formy štúdia Gymnázia v Sobranciach. Reprezentantom v súťažiach umeleckého slova, vo vedomostných a v športových súťažiach odovzdali ceny predsedovia jednotlivých komisií spolu s primátorom mesta Ing. Sklárom, so zástupcom primátora Mgr. Čurpakovičom a s vedúcou Školského úradu v Sobranciach PaedDr. Kaššajovou. Početné zastúpenie medzi víťazmi mali aj žiaci nášho gymnázia, ktorí sa tešili z vecných ocenení, diplomov a medailí. Blahoželáme úspešným reprezentantom a ďakujeme im za šírenie dobrého mena školy! Poďakovanie patrí aj pedagógom, ktorí žiakov viedli a pracovali s nimi počas celého školského roka.  

          • Prevencia v teréne

            Tento rok sa po dvojročnej pauze naši žiaci opäť zúčastnili zaujímavého podujatia s názvom  Prevencia v teréne.

            Organizátormi podujatia boli Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach, Lesy SR š.p., Organizačná zložka Vihorlat Vranov.

            Žiaci tercie a kvarty mali možnosť oboznámiť sa so zásadami prevencie proti kriminalite, zdokonaliť sa a v teréne pochopiť  význam pojmov ako ekoprevencia a prevencia proti požiarom. Všetky organizačné zložky pripravili aktivity na Oddelení hraničnej kontroly PZ vo Vyšnom Nemeckom. V úvodnej teoretickej časti sme sa  zoznámili so základnými princípmi činnosti jednotlivých partnerov a následne aj s priestormi Oddelenia hraničnej kontroly PZ vo Vyšnom Nemeckom.  Mali sme možnosť sledovať praktické ukážky v prírodnom prostredí v bezprostrednej blízkosti štátnej hranice s Ukrajinou. Príslušníci hraničnej polície  prezentovali  ukážky postupov pri vykonávaní hraničnej kontroly, ktoré sa využívajú pri hraničnom dozore na štátnej hranici a ukážky služobnej kynológie. Hasiči nás oboznámili so zásadami bezpečnej manipulácie s ohňom v lesnom prostredí a zároveň predviedli transport postihnutej osoby v nedostupnom teréne. Úlohou lesníkov bolo sprostredkovanie informácií a poznatkov o lese a aktivity lesnej pedagogiky. V závere si naši organizátori pripravili prekvapenie, opekačku pre všetkých.

            Svoje zážitky a získané skúseností vložili žiaci nášho gymnázia do výtvarného spracovania tejto témy. Vytvorili umelecké diela, ktoré budú zdobiť priestory riaditeľstiev participujúcich organizácií.

            https://fb.watch/kRlF1888pf/

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje