• Novinky

          • Bezpečne na nete s terciou

            Ako môže vyzerať spolupráca informatiky a slovenského jazyka? Každý z tercie na hodine informatiky vytváral projekt, komiksový príbeh s ponaučením, a oboznámil sa tak so stránkou na vytváranie komiksov Pixton. Vytvárané komiksové príbehy boli venované veľmi aktuálnej téme, s ktorou sa dnešná generácia stretáva čoraz častejšie. Nebezpečenstvo na internete. Keďže to bola projektová úloha zo slovenského jazyka, po dokončení sme komiksy prezentovali na hodinách slovenského jazyka a živo diskutovali o ,,nástrahách“  internetu. Jednoducho, vydarená spolupráca!

            Soňa a Vanesa

            TERCIA

             

            Mimochodom,  vytvorené komiksy terciánov boli použité aj v  práci Zvyšovanie bezpečnostného povedomia žiakov v nižšom sekundárnom vzdelávaní na Ústave informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Práca vznikala pod vedením  odborného asistenta a vedúceho tímu na riešenie  počítačových bezpečnostných incidentov UPJŠ (CSIRT-UPJŠ) RNDr. JUDr. Pavla Sokola, PhD. V rámci výskumnej činnosti sa venuje informačnej a kybernetickej bezpečnosti a právu informačných a komunikačných technológií. Jeho vedecká práca sa venuje oblasti situačného povedomia v kybernetickej bezpečnosti a forenznej analýze. Je členom Slovenskej informatickej spoločnosti.  Vedúci záverečnej práce spolu so spolupracovníkmi komiksy vyhodnocovali a vybrali tie naj.

             

            Naše výherné komiksy:

            Bezpečnosť na internete

            Falošný email

            Zavádzajúca reklama


            link  na Ústav informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach

            https://www.upjs.sk/prirodovedecka-fakulta/ustav/uinf/

          • Školský výlet Budapešť

            S koncom školského roka sa tradične spájajú školské výlety. V dňoch 14. – 15.6.2022 sa študenti tried I.A, II.A a septimy zúčastnili poznávacieho zájazdu do Budapešti. Po príchode do Budapešti sme začali výlet prehliadkou historického mesta spolu so sprievodcom. Naša prvá zastávka bola Námestie hrdinov. Je obrovské námestie, ktoré je známe najmä Pamätníkom milénia. Na peštianskej strane Dunaja sme pokračovali v prehliadke a obdivovali prekrásnu budovu maďarského parlamentu. Navštívili sme Baziliku sv. Štefana, kde na vrchole veže tejto renesančnej stavby nás čakal panoramatický výhľad na celú Budapešť. Keď sa mesto oblieklo do večerného šatu a ukázalo svoje najkrajšie klenoty v plnej kráse, nás čakal nezabudnuteľný zážitok. Na druhý deň v bývalej časti Budín nás čakal presun na hradný vrch – navštívili sme Rybársku baštu a Matyášov chrám. Odtiaľ sa nám otvorila prekrásna panoráma na nábrežie Dunaja. Výlet sme ukončili návštevou Tropicária. Jedinečné morské akvárium nám poskytlo nevšedný estetický a citový zážitok. Všetci sme boli unesení krásou a pestrosťou podmorského života.

          • Prvý "gymnaziálny" výlet primánov a sekundánov

                 V dňoch 9. a 10.júna sme sa aj my, primáni a sekundáni, vybrali na náš prvý školský výlet. Plní očakávaní sme sa vybrali spoznávať krásy Pienin a Červeného Kláštora. Asi najviac sme sa tešili na to, ako si náš zaslúžený oddych užijeme a čo nové spoznáme. Po príchode na chatu - inak Chata Pieniny – veľmi odporúčame, sme sa ubytovali a vybrali sa na túru smerom k Červenému Kláštoru. Ako to býva zvykom, nie vždy nám všetko vyjde tak, ako si to naplánujeme. Našu túru totiž prerušila búrka a my sme mali o zážitok navyše. Dokonca sme si museli vypnúť mobilné telefóny. Viete si to predstaviť byť 15 min. bez mobilu a internetu? Večnosť! Ale prežili sme to. Po chutnej večeri sme využili areál chaty, futbalové a fitness ihrisko. Potom sme sa presunuli do izieb, kde sme si mali na odporúčanie pánov profesorov a pani profesorky ľahnúť, dobre sa vyspinkať a oddýchnuť si. Ale chcelo sa nám? Ako to na školských výletoch býva, prednosť sme dali pozeraniu filmov, klebeteniu a smiechu. Našťastie, naši profesori to „nepočuli“ a „nevideli“, tak im to, prosím, neprezraďte. Na druhý deň nás čakal asi najkrajší program, a to plavba na pltiach po Dunajci. Úžasný zážitok! Našťastie, všetci sme sa v zdraví vrátili naspäť a už teraz sa tešíme na ďalší spoločný výlet. A mimochodom, pán profesor Bodnár, ďakujeme, že ste nám cestu v autobuse spríjemnili gitarou a piesňami.

                                                                                                                               primáni a sekundáni

          • Geografická exkurzia – Kolonické sedlo a VD Starina

            V tomto horúcom a dusnom počasí sme sa vybrali schladiť severnejšie, do vyššej nadmorskej výšky,  na okraj NP Poloniny. Najprv sme navštívili Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, kde sa nám venovali až traja na slovo vzatí odborníci a my sme si mohli tak vypočuť odbornú prednášku, absolvovať obhliadku planetária, ale aj vidieť cez špeciálne ďalekohľady planétu Venuša, či naše Slnko. Druhú časť exkurzie tvorila obhliadka vodného diela Starina. So sprievodcom sme prešli popod hladinu vodnej nádrže v hĺbke takmer 60m, vyšli na samý vrch veže takmer uprostred nádrže a poriadne preverili svoju kondíciu na množstve schodov, ktorými sme sa tam a späť dostali. Ako bonus bolo to, že deň sme prežili v nádhernej a takmer nedotknutej prírode tohto severného regiónu.

        • Ukončenie medzinárodného  projektu eTwinning spomienkovou akciou
          • Ukončenie medzinárodného projektu eTwinning spomienkovou akciou

            V piatok 10. júna 2022  uplynulo  80 rokov od tragédie v Lidiciach, tragédie, ktorá priniesla obete aj na nevinných lidických deťoch. Pamiatku nevinných obetí sme si my, kvartáni, pripomenuli realizáciou medzinárodného eTwninnigového projektu. Spolu so žiakmi 9. ročníka ZŠ Václava Havla v Poděbradoch sme vytvorili aj protivojnový zborník poviedok o lidických deťoch - Lidice 80. Na pamiatku nevinných obetí tejto tragédie sme sa rozhodli  práve v piatok 10. júna  vysadiť v areáli školy stromy.  Na malej spomienkovej akcii sa okrem nás, kvartánov, zúčastnil aj pán riaditeľ,  pani zástupkyňa a naši spolužiaci z tercie. Lebo ako o tejto tragédii informovali vtedajšie médiá – Lidice nevymreli, lebo budú žiť v srdciach tých, ktorí milujú slobodu!  

            Česť pamiatke nevinných lidických obetí!

            KVARTA

        • Neoceniteľné zážitky z celoslovenského kola
          • Neoceniteľné zážitky z celoslovenského kola

            Nikdy predtým som nemala príležitosť zúčastniť sa na celoslovenskom kole v akejkoľvek súťaži. A bol to skvelý zážitok. Okrem napínavého priebehu samotnej súťaže, program, ktorý pre nás organizátori súťaže pripravili,  sa mi naozaj páčil. Prostredníctvom tvorivých dielní som sa spoznala s ostatnými súťažiacimi a vytvorili sme si príjemnú atmosféru. Počas súťaže som si vypočula veľa zaujímavých príspevkov od ostatných súťažiacich a odniesla som si veľa zážitkov. Jednoducho, nezaplatiteľná skúsenosť!

            Terezka, tercia

             súťažiaca v celoslovenskom kole  Štúrov Zvolen

          • Svetový deň vody 2022

            Pijem zdravú vodu, nápoj z vodovodu. Šetrím vodu, nápoj z vodovodu. Východoslovenské vodárne v marci vyhlásili súťaž k svetovému dňu vody, ktorej hlavnou témou bolo šetrenie vody. Do tejto súťaže sme sa zapojili v rámci školského parlamentu a spolu sme za pomoci pána profesora Miňa vytvorili video. Na tvorbe kreatívnych videí ako šetriť vodu sa podieľali členovia školského parlamentu a neskôr sme sa dozvedeli, že sme s naším videom súťaž vyhrali a zástupcovia východoslovenských vodární prišli na našu školu odovzdať krásne a praktické darčeky.

          • Exkurzia – Botanická a Zoologická záhrada Košice

            Premiéru v rámci exkurzií si tentokrát odkrútili naši primáni a sekundáni. Našou prvou zástavkou bola Botanická záhrada v Košiciach. Vo vonkajšom areáli sme mohli obdivovať krásne byliny a dreviny Slovenska doplnené napríklad o zaujímavosti z oblastí včelárstva či dendrológie. Vo vnútorných skleníkoch sme sa oboznámili a spoznali veľké množstvo exotických a tropických druhov rastlín, pochádzajúcich najmä z oblastí Ázie, Afriky či Ameriky. Za všetky možno spomenúť palmy, bambusy, banánovníky či sukulenty. Počas výkladu sprievodkyne sme tak nasali veľa nových a zaujímavých faktov. Absolútnym zážitkom však bola prehliadka motýľov, kde sme sa ocitli doslova ako v raji, obkolesení tými najkrajšími a najfarebnejšími druhmi tropických motýľov. Museli sme si dávať pozor, aby sa nám z toľkej krásy oči nevyočili. V druhej časti exkurzie sme navštívili Zoologickú záhradu v Košiciach. Fauna vystriedala flóru a my sme opäť s nadšením sledovali tie najrôznejšie živočíchy našej, ale predovšetkým cudzokrajnej prírody. Mali sme dokonca to šťastie a boli sme prítomní pri kŕmení málp hnedých (primáty) a surikat vlnkavých. Po vyčerpávajúcich kilometroch (áno, naozaj sme nachodili niekoľko kilometrov – neverili by ste, aká obrovská je Zoo v Košiciach) sme si trochu oddýchli a bohatší o nové informácie a zážitky sme šťastne dorazili domov.

          • 1. jún v réžii kvarty

            Síce máme niektorí už občiansky preukaz, no v duši sme stále deti. Kvartáni. Preto sme 1. júna pre našich mladších spolužiakov pripravili zábavné  dopoludnie  plné tímových súťaží, hudby, loptových hier a dobrej nálady. Bonusom po tímových disciplínach bola ešte súťaž medzi triedami príma, sekunda, tercia  v Airsofte.  Aj keď sme vyhlasovali výsledky tímových a triednych súťaží, zhodli sme sa na to,  že víťazmi boli všetci, ktorí si s nami Deň detí v réžii KVARTY naplno užili...

                                                                        ... lebo deti vidia kúzla, pretože ich hľadajú!

            KVARTÁNI                                                    

          • Akadémia 2022 - slávnostné vyhodnotenie okresných súťaží v šk.roku 2021/2022

            V piatok 27. mája 2022 sa v divadelnej sále CVČ v Sobranciach konala Akadémia 2022, na ktorej sa slávnostne vyhodnotili výsledky okresných súťaží za celý školský rok 2021/2022.

            V úvodnom príhovore sa riaditeľka CVČ, Mgr. Mária Cinkaničová, prihovorila prítomným žiakom i pedagógom a vyjadrila radosť, že po dvojročnej prestávke sa toto podujatie mohlo konať za účasti všetkých súťažiacich, pedagógov i členov jednotlivých predmetových komisií. Ocenení boli žiaci škôl sobranského regiónu, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach v okresných kolách predmetových olympiád, umeleckých a športových súťaží. Žiakom poblahoželal k dosiahnutým výsledkom aj primátor mesta Sobrance, Ing. Pavol Džurina.

            Medzi ocenenými boli početne zastúpení aj žiaci nášho gymnázia. Po viac ako dvojhodinovom oceňovaní a krátkom kultúrnom vstupe víťazov súťaže Slávik Slovenska sa zúčastnení mohli stretnúť na neformálnom občerstvení.

            Srdečne blahoželáme všetkým žiakom, ktorí úspešne reprezentovali našu školu! Veríme, že i toto ocenenie pre nich bude  motiváciou do ďalšej práce v rozvíjaní ich tvorivých aktivít.

            Milé žiačky, milí žiaci, ďakujeme vám za reprezentáciu školy a šírenie dobrého mena Gymnázia v Sobranciach!

            Niektoré zo súťaží zastrešovali pedagógovia našej školy, športové súťaže - Mgr. Michal Hlivák; Šaliansky Maťko  - PaedDr. Radmila Beľanová; súťaže v predmete matematika - RNDr. Ľuboslava Mižáková a Mgr. Ing. Monika Vargová.

            Olympiády a umelecké súťaže

            Šaliansky Maťko: Tamara Michalková (2. miesto – III. kategória)

            Matematická olympiáda: Marián Mižák (1. miesto – kat. Z9)

                                                        Martin Kocur (2. – 3. miesto – kat. Z9)

                                                        Tereza Lehocká (1. – 2. miesto – kat. Z6)

                                                        Anna Janiková (1. – 2. miesto – kat. Z6)

                                                        Tadeáš Mižák (2. miesto - kat. Z7)

                                                        Peter  Vaško (3. miesto - kat. Z7)

                                                        Dominik Cipa (3. – 5. miesto - kat. Z8)

                                                        Alžbeta Kavková (2. miesto - kat. Z8)

            Dejepisná olympiáda:  Branislav Kica (1. miesto - kat. C)

                                                   Matej Fečik (3. miesto - kat. E)

                                                   Filip Kalkahuz (2. miesto - kat. F)

                                                   Katarína Žeňuchová (3. miesto - kat. F) 

            Gerografická olympiáda: Tomáš Vaľko (3. miesto – kat. E)

            Športové súťaže

            Super Florbal:  3. miesto - ml. žiaci

                                       3. miesto - st. žiaci

                                       1. miesto - ml. žiačky

            Malý futbal: 3. miesto - ml. žiačky

             

          • Exkurzia – Slovenské opálové bane a Solivar v Prešove

            Po dlhom čase sme opäť vyrazili za poznaním zo školských lavíc priamo do terénu.
            Kto? No, predsa my terciáni, kvartáni aj kvintáni. Kedy? Teraz v máji. Kde? Slovenské opálové bane
            a Múzeum Solivaru v Prešove.
            Mimochodom, vedeli ste, že slovenský opál, známy ako dubnický opál, je jedným z najkrajších
            a najvzácnejších drahokamov na svete a právom si získal pomenovanie „Queen of Gems“(kráľovná
            drahokamov)? Malú časť z neho sme mali možnosť vidieť aj my. Deň bol slnečný a horúci a my sme
            boli vďační, že sme sa mohli schladiť (aj keď poniektorí to vôbec nepotrebovali) v najkrajších
            opálových baniach na svete, ktoré sa nachádzajú len tu, neďaleko od nás, v blízkosti mesta Prešov.
            Nevšedný zážitok z takmer hodinovej návštevy bane umocnil aj veľmi zaujímavý výklad nášho
            skúseného sprievodcu.
            Druhú časť našej exkurzie sme venovali návšteve majestátnej Národnej kultúrnej pamiatke – Múzeu
            Solivaru v Prešove. Solivar v Prešove patrí k najvýznamnejším technickým pamiatkam na Slovensku.
            Skúsený sprievodca nás previedol celým unikátnym komplexom technických budov, ktoré boli
            postavené ešte v 17.st. a slúžili na ťažbu, výrobu a spracovanie soli, tzv. bieleho zlata“. Vedeli ste, že
            kvalitné dubové drevo, použité na stavbu objektov v tomto soľnom závode, pochádza z neďalkej
            dediny a stade pochádza aj drevo, ktoré použili na stavbu lodí Krištofa Kolumba?
            A potom, že Slovensko nie je svetové? Veľa sme sa dozvedeli, super exkurzia, super prežitý deň.

          • Harmonogram vyučovania počas maturitných skúšok

            V dňoch 23. - 25. mája 2022 bude prebiehať vyučovanie nasledovne:

            23. 5. 2022 - účelové cvičenie majú triedy: kvinta, sexta, 1.A, 2.A

                                 riaditeľské voľno majú triedy: príma, sekunda, tercia, kvarta, septima, 3.A

            24. 5. 2022 - účelové cvičenie majú triedy: príma, sekunda, tercia, kvarta 

                                  riaditeľské voľno majú triedy: kvinta, sexta, septima, 1.A, 2.A, 3.A

            25. 5. 2022 - účelové cvičenie majú triedy: príma, sekunda, tercia, kvarta 

                                  KOŽAZ majú triedy: septima, 3.A

                                  riaditeľské voľno majú triedy: kvinta, sexta, 1.A, 2.A

             

          • Oznam o zmene vyučovania

            Z dôvodu prerušenia prevádzky školskej jedálne sa v dňoch 18. až 20. 5. 2022 končí vyučovanie pre žiakov prímy, sekundy, tercie a kvarty 5. vyučovacou hodinou o 12.15 hod. Ostatné triedy končia vyučovanie 6. vyučovacou hodinou o 13.05 hod. Rušia sa obedňajšie prestávky.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje