• Novinky

          • Podoby Zemplína

            V Michalovciach sa uskutočnila výstava výtvarných prác pod názvom PODOBY ZEMPLÍNA na tému "Tradície a život našich predkov". Na výstavu bola vybraná aj práca nášho študenta Daniela Jenča zo sekundy.

            Fotografie nájdete v galérii.

        • Podoby jesene
          • Podoby jesene

            Koncom októbra sa v CVČ v Sobranciach uskutočnila súťažná výstava pod názvom "Podoby jesene". Aj naši študenti prímy, sekundy a kvinty sa na nej zúčastnili. Dominika Balombiniová (kvinta) získala 1. miesto v kategórii stredných škôl.

          • ŠTUDENTI ŠTUDENTOM

            Pri príležitosti Dňa študentstva sa 16. novembra 2015 (pondelok) o 10.00 hod. uskutoční v Mestskom kultúrnom stredisku v Sobranciach slávnostný program "Študenti študentom". Všetci ste srdečne vítaní!

            Organizácia vyučovania pre žiakov školy dňa 16.11.2015:

            1. a 2. vyučovacia hodina - triednické hodiny

            10.00 hod. - začiatok programu "Študenti študentom"

            12.00 hod. - predpokladané ukončenie programu

            13.00 hod. - volejbalový turnaj pri príležitosti "Dňa študentstva"

        • Exkurzia Bratislava - Viedeň
          • Exkurzia Bratislava - Viedeň

            Lepšie je raz zažiť ako stokrát počuť.

            Tak vnímali naši žiaci exkurziu Bratislavy a Viedne. Bolo príjemné navštíviť najmodernejší stánok slovenského divadelníctva a uvidieť na scéne Činohry SND známe herecké tváre. Cesta pokračovala do Viedne. Navštívili sme tu Schönbrunn, letné sídlo Márie Terézie. Pri prehliadke 26 kráľovských komnát sme počúvali zaujímavý výklad. Veľkoleposťou nás ohúrili priľahlé záhrady a park. Rovnako zaujímavé boli kultúrne pamiatky v centre mesta a Dóm svätého Štefana. Unavení, ale vytrvalí sme sa chvíľu potulovali po obchodoch, prípadne sme posedeli pri káve. Veď sme chceli kúpiť darčeky pre svojich blízkych a tak trochu si overiť vedomosti z nemčiny. Návštevu Viedne sme uzavreli krátkou prehliadkou Hundertwasser-Krawina domu, ktorý patrí k najviac navštevovaným architektonickým objektom v Rakúsku. Ohúril nás svojou farebnosťou a zmyslom pre harmóniu a ľudskosť. Posledný deň exkurzie patril Bratislavskému hradu a obhliadke historického centra Bratislavy.

            Celý tento náš pobyt bol príjemným doplnkom vedomostí zo slovenského jazyka, nemeckého jazyka a umenia a kultúry.

            Nuž a toto si myslia  o návšteve Viedne dievčatá z 3. B: "Zámok bol naozaj krásny a záhrady ešte krajšie, určite by som sa tam šla pozrieť aj v lete."

            VIAC VO FOTOALBUME ...

          • Správna voľba povolania – cesta k úspechu (Michalovce – 20. 10. 2015)

            Tradícia – múdrosť – tvorivosť. V takom duchu  sme prezentovali  Gymnázium Sobrance na  akcii Košického samosprávneho kraja v Michalovciach, na ktorom boli zastúpené desiatky stredných škôl z Michaloviec, Sobraniec, Trebišova a Košíc. Cieľom podujatia bolo poskytnúť  verejnosti prehľad o možnostiach stredoškolského štúdia na školách v pôsobnosti nášho kraja. Prezentácia nášho gymnázia zaujala nápaditosťou, kreativitou, dobre vyzerajúcimi, ale aj chutnými  mafinkami. No najdôležitejšiu úlohu pri prezentácii zohrali naši študenti, ktorí sa postarali o to, že o prezentačný stánok Gymnázia Sobrance  bol aktívny záujem.  Akcia z nášho pohľadu dopadla na výbornú.  Držme si palce, aby  sa nám  darilo aj  počas Dní otvorených dverí 2016 nášho gymnázia. 

            Úspešný prezentačný tím nášho gymnázia: Martin Hrebeňák, Kristína Pašková, Liana Pastiriková, Alžbeta Ďačková a Patrik Kovaľ

                                                                                                                            Srdečne ďakujeme!                                             

        • Jeseň v škole
          • Jeseň v škole

            Ako švihnutím čarovného prútika k nám prišla jeseň.Jeseň je čarovný čas plný farieb, dozrievajúcich plodov, lietajúcich šarkanov a opadaného lístia. Z darov jesene žiaci prímy a sekundy vytvorili ikebany, figúrky z tekvíc a gaštanov. Tak sa podelili s nami o svoju tvorivosť a skrášlili prostredie školy.

        • Nový eTwinningový projekt Reklamná kampaň našich regiónov
          • Nový eTwinningový projekt Reklamná kampaň našich regiónov

            Po veľkom úspechu v eTwinningovom projekte v minulom školskom roku majú žiaci oktávy chuť zapájať sa kreatívne a zaujímavejším spôsobom aj naďalej do aktivít na hodinách nemeckého jazyka. Začala spolupráca opäť s poľskou školou. Úlohou nášho projektu je urobiť  reklamnú kampaň svojho regiónu. Každá dobrá spolupráca začína s predstavovaním. Urobili sme tak aj my na videokonferencii, kde žiaci bližšie spoznali svojich poľských partnerov, rozprávali o škole, o svojich záľubách, o rodine.

            Fotky si pozrite  v albume.

          • KOMENSKÝ A VZDELANIE DNES

            Obec Pozdišovce usporiadala 14. októbra 2015 pri  príležitostí 700. výročia prvej písomnej zmienky vedomostnú súťaž pre tri štvorčlenné družstvá vybraných gymnázií s názvom: Komenský a vzdelanie dnes. Učiteľ národov navštívil azda najznámejšiu obec na Zemplíne okolo roku 1650.  

            Písaným i nepísaným cieľom kvízu bolo  vzbudiť u účastníkoch záujem o dielo Učiteľa národov a latinčinu  ako „kráľovnú jazykov“. Študenti nášho gymnázia úspešne zabojovali a z kvízu si odniesli 2. miesto.  

            Náš úspešný tím tvorili: Richard Fučko, Kristína Habuštová, Kristína Kaťuchová, Nikolas Sabo.  

            Srdečne blahoželáme!

          • LITERÁRNY ZVOLEN 2015

            Dňa 16.-17.10. 2015 sa vo  Zvolene konalo slávnostné vyhodnotenie celoštátnej súťaže autorov v literárnej tvorbe LITERÁRNY ZVOLEN 2015.  Príspevkami zo svojej poetickej i prozaickej tvorby sa prezentoval aj náš žiak, SAMUEL SEPEŠI (2.B), ktorý bol najmladším z účastníkov. Odbornou porotou boli ocenené jeho prozaické práce a Samo získal Cenu Literárneho informačného centra. Organizátori súťaže celkovo zhodnotili, že kvalitou tento ročník súťaže nedosahuje až takú úroveň ako ročníky minulé. O to viac nás teší hodnotenie poroty, keď o Samových poviedkach Gróf Slanina a Kasiopea hovorí, že: „V prvej z nich mladý autor dokazuje svoj zmysel pre inteligentnú paródiu literárnych žánrov i súčasnej situácie, druhý, vážnejší text sa vyznačuje veľkou mierou neštylizovanej empatie voči protagonistom príbehu – trpiacim deťom.“ Obe poviedky nášho žiaka sú uverejnené aj v zborníku prác z tejto súťaže. Samovi k úspechu blahoželáme a prajeme mu veľa nápadov v ďalšej tvorbe.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            The limits of my language are the limits of my universe. /Hranice môjho jazyka sú hranicami môjho vesmíru.” Ludwig Wittgenstein

            My v sobranskom gymnáziu chceme svoj vesmír rozšíriť, preto už po tretíkrát sme zorganizovali celoškolský festival  pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Žiaci jednotlivých tried pod vedením svojich učitelov pripravili program, v ktorom predstavili zvyky a tradície jednotlivých krajín. Tak sme sa mohli zoznámiť s tradíciou dožinkových slávností, francúzskym karnevalom Mardi Gras, írskym Dňom Svätého Patrika, anglickým Poppy Day a nemeckým Oktoberfestom a Walpurgisnacht - Walpurginou nocou, fašiangami a  Dňom nemeckej jednoty. Mládenci si vyskúšali, aké šance by mali u dievčat na deň Sv. Ondreja na Ukrajine a zaujali nás dramatizáciou Eugena Onegina.

            Všetkým, ktorí sa pričinili o úspešný priebeh jazykového dopoludnia, ďakujeme a tešíme sa na novú a zaujímavú tému o rok.

        • Exkurzia Osvienčim - Krakov
          • Exkurzia Osvienčim - Krakov

            Osvienčim nie je miestom, kam sa počas exkurzií chodíme kochať krásou prírody alebo pamiatok. Je to miesto, kam si chodíme uvedomiť, akým šťastím je pre človeka narodiť sa  a žiť v čase mieru.

            „Stojíte na najväčšom cintoríne v Európe,“ privítala nás pani sprievodkyňa a v očiach našich žiakov  ste mohli vyčítať znaky úcty a pokory. Tieto pocity ich sprevádzali počas celej prehliadky  pamätníka obetiam vojnových zločinov. Mlčky precházali jednotlivými barakmi a cestami, ktoré aj po toľkých rokov pripomínajú utrpenie väzňov. Dúfame, že výzva našej sprievodkyne, aby si vážili všetko, čo dnes majú – jedlo, teplo, slobodu -  lebo pre väzňov v tábore to také samozrejme nebolo, im zostane v pamäti nadlho.

            Krátku prestávku v meste Krakov s prehliadkou hradu a námestia sme si užili aj napriek daždivému počasiu a podarilo sa nám utratiť pár zlotých na darčeky pre najbližších.

            Privítanie sprievodkyne Martušky v soľnej bani Wielička bolo veľmi milé a pohostinné: „ Oblizovať môžete steny, podlahy, ...., neoblizujú sa elektrické káble a sprievodkyňa.“  Aj keď niektorých chlapcov jej slová  sklamali (tie káble teraz nemám na mysli). Nohy nás poriadne boleli od množstva schodov a všetci až pri ceste k výťahom pochopili matematické nekonečno(vydrž, už len desať minút).  Napriek tomu nás jedinečné prírodné úkazy a množstvo  práce, ktorú za sebou tvorcovia tejto bane zanechali, ohromili.

            Slniečko nás  v Poľsku vítalo, dážď nás vyprevádzal .... a plní zážitkov a ponaučení sme sa VRÁTILI DOMOV. 

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje