• Novinky

          • Exkurzia v hlavnom meste

            Večer 14.11. o 22:13 sa začala naša cesta nočným vlakom do Bratislavy, kde sme sa ako skupina 20 študentov vybrali spoznať svoje hlavné mesto. Navštívili sme Bratislavský hrad, o  ktorom sme si vypočuli výklad  od vedúceho oddelenia správy hradu PhDr. Petra Cochera, ktorý nám ukázal všetky jeho zákutia aj krásu barokovej záhrady. Spolu s ním nás po hrade sprevádzala absolventka nášho gymnázia Mgr. Dominika Nováková, vypočuli sme si aj prednášku v parlamentnom inštitúte o tom, ako prebieha legislatívny proces. Samozrejme, nesmela chýbať návšteva Starého mesta, kde sme sa boli pozrieť na  sochu ležiaceho Čumila, Schöne Náci-ho, historickú budovu SND, Slovenskú národnú galériu a tiež na kostol sv. Martina. Nasledujúci deň sme obdivovali  nádherný Modrý kostolík, ktorý je považovaný za klenot secesie. Krásny  pohľad nám poskytol most SNP,  z ktorého  sme mali Bratislavský hrad ako na dlani. Prezidentský palác sme si však  obzreli len z jeho exteriéru, ale prešli sme sa jeho záhradami. A čo by to bolo za exkurziu, keby sme nenavštívili  NR SR?  Vo vnútri nás opäť sprevádzala Dominika spolu so zamestnancom parlamentného inštitútu, ktorý nám urobil prehliadku hlavných častí parlamentu. Medzi zaujímavé momenty  patrilo stretnutie  s predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinym a poslankyňou strany OĽANO Máriou Šofranko, ktorí sa pri nás pristavili a s ktorými sme si, samozrejme, urobili foto. Exkurzia sa nám veľmi páčila a týmto sa chceme poďakovať obidvom pani profesorkám Mgr. Hanikovej a Mgr. Dedinovej za ich obetavosť a odvahu absolvovať ju spolu s nami.

            Miriam Cinkaničová 3.A 

          • Prednáška o dezinformáciách a hoaxoch

            Dňa 9. 11. 2022 sa zrealizovala prednáška o dezinformáciach a hoaxoch spojená s mini workshopom pod vedením dokumentačného pracovníka Zastúpenia Európskej komisie v SR pána Andreja Krchňavého v spolupráci s Mgr. Štefanom Zachariašom (Informačné centrum EUROPE DIRECT Košice).  Prednášky sa zúčastnili študenti sexty, septimy a 3. A.                                                                                       
            Mgr. Dedinová

             

        • Náš projekt v celoštátnom finále Festivalu vedy a techniky AMAVET ocenený špeciálnou cenou
          • Náš projekt v celoštátnom finále Festivalu vedy a techniky AMAVET ocenený špeciálnou cenou

             V Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave sa 7. – 8. 11. 2022 uskutočnilo celoštátne finále Festivalu vedy a techniky AMAVET 2022.  Náš projekt LIDICE 80, ktorý na Festivale prezentovali  Štefánia Merganičová a Tomáš Vaľko (kvinta),  bol ocenený špeciálnou cenou v kategórii Spoločenské vedy. Získané ocenenie je ocenením práce celej triedy kvinta, ktorá počas minulého roka aktívne plnila projektové úlohy, výsledkom ktorých bol vznik autorského protivojnového zborníka.

            Účasti na celoslovenskom finále predchádzalo 21. 10. 2022 krajské kolo Festivalu na pôde Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, na ktorom našu školu úspešne reprezentovali aj Lucia Berková a Vilma Oklamčáková (oktáva) s projektom Marangoniho efekt v kategórii Fyzika a astronómia.

            Doc. JUDr. M. Giba, PhD., predseda Asociácie pre mládež, vedu a techniku AMAVET, na slávnostnom odovzdávaní cien povedal: „Vyhlasujeme víťazov, no porazených nemáme. Len samotná skutočnosť, že ste tu, na celoslovenskom kole, znamená, že ste úspešne prešli predchádzajúcimi etapami súťaže a už to je dôvod na spokojnosť. Sme veľmi potešení, že sme po roku opäť videli motivovaných mladých ľudí, ktorí prišli prezentovať výsledky svojej práce s nadšením, znalosťou veci, a to je vždy radosť vidieť. Spoločnosť potrebuje vedu, potrebuje nadšených mladých ľudí, ochotných na sebe pracovať!“

            Srdečne blahoželáme všetkým žiakom gymnázia, ktorí nás úspešne reprezentovali na Festivale vedy a techniky AMAVET 2022. Ďakujeme za Vašu hodnotnú prácu. Zachovajte priazeň vede, poznaniu a tomu, čo robíte. Nevzdávajte sa a napredujte!

             Úspešné pokračovanie vo Vašich ďalších projektoch!

             

        •  SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE PUTOVNEJ VÝSTAVY
          •  SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE PUTOVNEJ VÝSTAVY

            „Podarí sa mi niekedy napísať niečo veľké? Bude zo mňa niekedy novinárka alebo spisovateľka? Keď píšem, dokážem zachytiť všetko, svoje myšlienky, svoje ideály, svoje predstavy. Nechajte ma byť takou, aká som!“ Toto sú slová Anny Frankovej, nemeckého dievčaťa židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou ukrývalo pred nacistickým prenasledovaním v tajných priestoroch domu v Amsterdame. Výstava, ktorú sme v pondelok 7. 11. 2022  slávnostne otvorili,  zasadzuje Annin príbeh do kontextu 2. svetovej vojny, upozorňuje aj na genocídu židovského obyvateľstva. No príbeh Anny Frankovej je veľmi aktuálny aj dnes. Prečo? Výstava pomáhať budovať povedomie o inakosti, o  diskriminácii, historicky spracúva príbeh Anny Frankovej a prepája ho s osudmi dnešnej mládeže, ktorá čelí rôznej forme diskriminácie.

            Na slávnostnom otvorení výstavy sa v Russayovej vile zúčastnili aj pozvaní hostia z Okresného  úradu  v Sobranciach, pani riaditeľka ZŠ Komenského 6, pani riaditeľka CVČ Zvonček a vedúca oddelenia kultúry Mesta Sobrance. Pán riaditeľ gymnázia pred slávnostným otvorením výstavy odovzdal žiakom našej školy certifikáty sprievodcu/sprievodkyne výstavou.

            Hostiteľmi a sprevádzajúcimi výstavy sme my, mladí ľudia, študenti Gymnázia v Sobranciach. Chceli by sme však poďakovať aj tým, ktorí stoja za spoluorganizáciou výstavy, a to Nadácii Milana Šimečku a Mestu Sobrance.

            Srdečne Vás všetkých pozývame na putovnú výstavu v našej réžii.

            Pracovný tím žiakov Gymnázia Sobrance

          • Fyzikálny Náboj

            Akademická pôda UPJŠ v Košiciach sa stala dejiskom medzinárodnej súťaže Fyzikálny Náboj. V športovom a fyzikálnom duchu bojoval náš tím v zložení Janka Fečíková zo sexty a Emil Dzvonik, Viktória Slaviková, Adam Kurdila a Pavol Fabišik z II. A. Skoro sme boli iba štyria, ale našťastie sa nášmu Adamovi podarilo doraziť do Košíc v tesnom závese za nami a nabitý adrenalinom napokon zabodoval a posunul nás v celoštátnom rebríčku vyššie. Škoda, že Vika si neverila a správny výsledok nedala porote. Boli by sme o pár priečok lepší. Janka zvládla zahrievanie českej vlajky a spoločne s Emilom a Paľom riešili úlohu o hľadaní meteoritu. Nakoniec po 120 minútach počítania sme sa zaradili medzi 14 súperiacich škôl v Košiciach a 50 zo Slovenska, ktoré mali v tejto naozaj náročnej súťaží svoje tímy a už to je úspech. Všetkým našim študentom ďakujeme aj za ich čas, ktorý venovali reprezentácii nášho gymnázia na krajskej, celoštátnej a medzinárodnej úrovni.

          • Príprava na zaujímavú výstavu „Nechajte ma byť takou, aká som“

            1.  workshop –  štvrtok 3. 11. 2022

            Všetci sme plní očakávania vstupovali do jednej z miestností Russayovej vily, v ktorej  bude celý november 2022 hosťovať zaujímavá a veľmi aktuálna medzinárodná putovná výstava. My, vybraný pracovný tím študentov Gymnázia Sobrance, budeme sprevádzať žiakov okolitých škôl, ale aj širokú verejnosť výstavou a približovať im život Anny Frankovej a jej rodiny. Po malom zoznámení sa s lektormi, nasledovali aktivity na lepšie spoznanie sa v skupine.  No v aktivitách sa skrývalo omnoho viac...  Vytvorili sme si priestor, v ktorom  sme nemali problém otvorene prezentovať svoj názor. Viac sme sa dozvedeli o slovách  ako diskriminácia, predsudky, holokaust a pogrom. Tieto slová vám neskôr vysvetlíme, keď vás budeme touto výstavou sprevádzať. Pozreli sme si aj krátky dokument, venovaný tejto problematike. Prvýkrát nás výstavou sprevádzali naše lektorky  z Nadácie Milana Šimečku,  Tina a Angelika. Plní očakávania, čo nám prinesie zajtrajší deň,  sme sa rozlúčili.  Zajtra si to už vyskúšame my ,,naostro"...

            2. Workshop – piatok 4. 11. 2022

            Ráno sme začali aktivitou v skupinách,  ktorá pozostávala z viacerých častí. Jej cieľom bolo poukázať na to, ako sa z predsudkov dokáže situácia vystupňovať až do genocídy. Išlo o pyramídu nenávisti, podľa ktorej sme si zoradili fotografie v závislosti od rastúceho napätia, ktoré bolo vyvíjané na židov. V skupine sme sa pokúsili vymedziť aj pojem holokaust. Po tejto aktivite sme si rozdelili výstavu a každej dvojici boli pridelené konkrétne vystavované panely. Počas generálky prezentácie výstavy sme sa zastavovali a spoločne zdieľali konštruktívnu kritiku.  Každý mal právo vyjadriť sa a povedať, čo sa mu páčilo, ale aj to,  čo by bolo potrebné vylepšiť. Všetci sme pod miernym stresom a máme obavami, ako to neskôr sami zvládneme.  Veríme však, že naše lektorky nás pripravili dostatočne dobre a prezradili  nám svoje  tipy a triky, ako zachovať pokoj, dobrú náladu, alebo ako pracovať s publikom.

            Tešíme sa na Vás!

            Za pracovný tím študentov gymnázia

            Lila (sexta)

          • Uchaľák v príme

            Po krátkej adaptácii sme my, sekundáni, patrične privítali a udomácnili na pôde gymnázia  našich najmladších spolužiakov, prímanov. Pripravili sme pre nich krásny uchaľák, na ktorý, veríme, že budú často a radi spomínať. Najprv sme ich skrášlili, aby v tento, pre nich výnimočný,  deň  boli nezabudnuteľne krásni. Potom nasledovalo slávnostné nasadenie ušiek, aby sme im pripomenuli, že sú na škole tie najmladšie a najmilšie ušká. Keď boli takto krásne doladení, tak sme si pre nich pripravili rôzne súťaže, ktoré dokonale zvládli.  Spoločne sme  si tento deň naozaj užili.  Ďakujeme pani profesorkám za spoluprácu, pohostenie a organizáciu.

                                                                                                                                          Sekundáni

          • Skrátené vyučovanie

            Dňa 4. novembra 2022 (piatok) bude skrátené vyučovanie, ktoré sa končí 7. vyučovacou hodinou.

            1. hodina:  8.00 -  8.30 hod.

            2. hodina:  8.35 - 9.05 hod.

            3. hodina:   9.10  - 9.40 hod.

            4. hodina:   9.50 - 10.20 hod.

            5. hodina: 10.25 - 10.55 hod.

            6. hodina: 11.00 - 11.30 hod.

            7. hodina: 11.35 - 12.05 hod.

        • #Europe Code Week
          • #Europe Code Week

             

            Aj tento rok sme sa zapojili do iniciatívy, ktorej cieľom je priblížiť programovanie zábavnou a pútavou formou, pod názvom Európsky týždeň programovania. Tohtoročný jubilejný 10. ročník prebiehal v dňoch 8.10. – 23.10.2022. Oslávili sme ho programovaním micro:bitov. Na hodine informatiky sme vytvárali animácie a projekty, v ktorých sme skúmali, ako fungujú senzory akcelerometer, snímač teploty a snímač intenzity svetla. Vytvorili sme tlčúce srdce, svietiace slnečné lúče, blikajúcich smajlíkov, senzor slnečného svetla (kde pri zapnutí svetla sa mikrobit rozsvietil), vytvorili sme nočné svetlo, (ktoré zareagovalo na tmu rozsvietením), teplomer a u starších žiakov sme vyskúšali aj rádiovú komunikáciu pri vytvorení svetelného alarmu. Ako doplnkovú aktivitu sme v kvinte vytvorili hudobné projekty v Scratchi, ktoré si môžete pozrieť v štúdiu https://scratch.mit.edu/studios/32202418.

            Priblížili sme si tak programovanie hravou formou a za našu aktívnu účasť sme získali certifikát.

                                    PaedDr. Zlatica Cibereová

             

          • Erasmus+ v Portugalsku

            V dňoch 22.10 – 29.10.2022 sa riaditeľ školy Marián Mižák zúčastnil kurzu s názvom „IKT vo vyučovaní a medzinárodných projektoch“ a učiteľ informatiky Martin Miňo kurzu s názvom „Nebojme sa programovania“ vďaka projektu Erasmus+. Miesto konania kurzu: Alcanede, Portugalsko, školiace stredisko MEIO.

            Kurzy boli zamerané na využitie moderných technológií vo vyučovaní a medzinárodných projektoch. Pracovalo sa v online textových dokumentoch, vytvárali sa videá, digitálne fotografie a komiksy, tvorba projektu a spracovanie poskytnutého digitálneho materiálu.

            Cieľom bolo získať kompetencie, ktoré budú využívane v edukačnom procese pre zlepšenie vyučovania prírodovedných predmetov z využívaním zahraničných zdrojov informácií pre žiakov a študentov. Kompetencie budú využité vo vyučovaní prírodovedných predmetov.

            Kurz viedli dvaja skúsení kolegovia z Českej republiky Václav Fišer a Zdenek Heteš. Profesionálny prístup, organizácia a dobre vypracovaný program kurzu, umožnili získať teoretické a praktické zručnosti v oblasti IKT, ale aj poznať krásu, históriu, zvyky a tradície novej krajiny. Tento kurz a hlavne to, že prebiehal v Portugalsku, umožnil zúčastneným zlepšiť komunikáciu v cudzom jazyku, vzájomne si vymieňať poznatky a skúsenosti ako aj nadviazať spoluprácu potrebnú na tvorbu ďalších medzinárodných projektov.

          • Olympiáda o EÚ

            Po predchádzajúcich úspešných ročníkoch sa Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave rozhodla v tejto tradícii pokračovať a opäť usporiadať Olympiádu o Európskej únii. V predchádzajúcich dvoch rokoch sa Olympiáda neuskutočnila v dôsledku pandemickej situácie spôsobenej vírusom COVID-19. Olympiáda je určená hlavne pre študentov 3. a 4. (resp. predmaturitného a maturitného) ročníka stredných škôl. Je to vedomostná súťaž a výchovno-vzdelávacia aktivita zameraná na prehlbovanie vedomostí študentov o Európskej únii, ktorá zároveň vytvára priestor pre aktívnu komunikáciu mládeže a budovanie pozitívnych vzorov a návykov. Záujem a pochopenie základných princípov fungovania a hodnôt Európskej únie zo strany mladých ľudí pokladáme za zásadnú potrebu, ktorá môže do budúcnosti ovplyvniť vývoj členstva SR v EÚ.

            Dňa 24.10.2022 sa uskutočnilo online elektronické kolo tejto súťaže, ktoré bude vyhodnotené do 30.10.2022.

            Našu školu reprezentovali študenti spoločenskovedného seminára 3.A a septimy v tomto zložení:

            FK Tibava: Matej Ivaniš, Samuel Kondík, Alex Pšak,

            Eurogirls: Kristína Janusiková, Natália Košičová, Daniela Mihalčová

            Vieme o EÚ:   František Baľo, Laura Minčáková, Laura Štefančíková,

            Žltomodrí: Daniela Andrusová, Alexander Papp, Liana Toščáková.

            Olympiáda sa koná pod patronátom predsedníčky EP a záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Partnerom tohto ročníka Olympiády sa stala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Zastúpenie Európskej Komisie na Slovensku, europoslanci  a Európsky dialóg. 

          • Cesta za informatikou 3

            Záverečné dva dni nášho projektu Erasmus+ v Chorvátsku boli opäť jedinečné a plné vzdelávania sa, zažívania nových vecí a zábavy. V predposledný deň našej cesty za informatikou a technológiami sme si vyskúšali opäť niečo úplne nové. Skladanie robotov z lega a následne programovanie, ktoré ich rozpohybovalo bolo pre nás pútavé aj napriek tomu, že s legom sa už dávno nehráme. Workshop LEGO Education SPIKE bol spojením kreativity a programovania a my sme si tento program naozaj obľúbili. Po tom, ako sme zložili množstvo robotov z lega, sme celý projekt ukončili spolu s pánom riaditeľom a učiteľkami v škole v Strahoninci. Nezabudli sme ani na našich nových chorvátskych kamarátov, s ktorými sa nám lúčilo naozaj ťažko, ale vďaka internetu ostávame v kontakte aj naďalej. Nasledujúci deň nás čakala opäť dlhá cesta domov, počas ktorej sme si v hlave prehrávali nezabudnuteľné momenty z našej cesty za informatikou. Okrem nových poznatkov zo sveta počítačov si však odnášame aj veľa zážitkov, spomienok, skúsenosti a nové priateľstvá.

            Terezka z kvarty

            #Erasmus+

        • Postupujeme na Celoslovenské finále súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2022
          • Postupujeme na Celoslovenské finále súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2022

            Tímový  vedátorský projekt kvinty s názvom LIDICE 80 veľmi úspešne prezentovali Števka Merganičová  a  Tomáš Vaľko  formou postera odbornej hodnotiacej komisii v krajskom kole pre Košický a Prešovský kraj dňa 21. 10. 2022 na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach.  Tí najúspešnejší z krajských kôl postupujú na Celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku v dňoch 7. a 8. novembra 2022 v Bratislave. A náš tímový  vedátorský projekt LIDICE 80 patrí medzi najúspešnejšie krajské projekty a vybojovali sme postup na Celoslovenské finále tejto prestížnej súťaže.  Samotný vedátorský projekt LIDICE 80 sa rodil postupne a je výsledkom výskumnej a tvorivej práce celej triedy KVINTA a našich zahraničných partnerov, a to žiakov ZŠ Václava Havla v Poděbradoch.

            Bezprostredné reakcie kvintánov po Festivale:  „Bola to určite skvelá skúsenosť, rád by som sa ešte zúčastnil niečoho podobného! Ďakujem za možnosť.“

            „Veľmi sa mi páčili priestory Prírodovedeckej fakulty, kde sme poster prezentovali. Určite je to  neoceniteľná skúsenosť.“

             

            Kvintáni, srdečne blahoželáme a držíme palce na Celoslovenskom finále súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2022 v Bratislave!

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje