• Novinky

          • Prezentácia Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK

             Veľkú radosť a úprimné zahriatie pri srdiečku sme pocítili, keď sme dnes dopoludnia vkročili na pôdu našej bývalej strednej školy. Víziou našej návštevy bolo priblížiť študentom, aké možnosti ponúka Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (na Univerzite Komenského), že na budúcnosť treba myslieť už počas strednej školy a že drina počas mladého života prináša ovocie v budúcnosti. Spoločne so žiakmi sme prišli na to, čo matematik, fyzik či informatik môže v praxi robiť (a že uplatniť sa na trhu práce nie je pre matfyzáka žiaden problém). Všetkým chceme z celého srdiečka poďakovať, že ste nás prijali s otvorenou náručou , počúvali napnutými ušami a kládli  zaujímavé otázky. Do Bratislavy sa vraciame povzbudené a nadšené vašimi „feedbackmi“.

        • V ocenenom internetovom literárnom magazíne aj príspevky našich žiakov
          • V ocenenom internetovom literárnom magazíne aj príspevky našich žiakov

            KNIHY NA DOSAH  je online projekt realizovaný  s podporou Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja. Každý rok si ho pozrie viac ako 40 tisíc milovníkov dobrého čítania. Tento  projekt bol ocenený aj výročnou cenou Slovenskej asociácie knižníc. Na portáli tohto projektu boli uverejnené aj príspevky žiakov 3. A, ktorí predstavili svoj pohľad na román Mila Urbana.  Postrehy Lívie Tabišovej  redakciu veľmi zaujali  a rozhodli sa našu študentku oceniť aj vecnou cenou.  

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

            Uverejnené príspevky  našich tretiakov  si môžete prečítať na

            https://knihynadosah.sk/ako-stredoskolaci-citaju-dielo-mila-urbana-zivy-bic/

        • Nezaháľame - tvoríme ...
          • Nezaháľame - tvoríme ...

            ​​​​​​​... k úspechu  eTwinning projektu kvarty veľkou mierou prispievajú viaceré organizácie.

            Naše projektové príbehy protestujú proti  vojne a násiliu na civilnom obyvateľstve, hlavne na deťoch. Protestujeme proti smrti nevinných lidických detí, ktoré zahynuli vo vyhladzovacom tábore Chelmno v Poľsku.  Nad projektom už prebralo záštitu Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy ČR, Slovanský ústav Akadémie vied ČR, starosta mesta  Poděbrady a riaditeľ Pamätníka LIDICE. V príbehoch rozprávame o Emílii, Jaruške, Eme, Aničke, Evičke, ktoré šli do plynu v koncentračnom tábore, ale my sme im v našich medzinárodných poviedkach dopriali žiť šťastný život tak, ako ho prežívame my.

            Česť ich pamiatke!


            Zastita-starosty-Podebrad.pdf

            Zastita-ZS-V.Havla_podepsana.pdf​​​​​​​

            Zastita-2022-ZS-Vaclava-Havla-Podebrany-1.pdf

            zastita-MSMT.pdf

          • Výsledky 23. ročníka súťaže Zemplínske pero

            Regionálna súťaž pre mladé talenty Zemplínske pero mala aj tento rok svoje špecifiká, a to najmä pri vyhodnotení súťaže. Nielen autori na víťazných priečkach by si iste so záujmom vypočuli rady odbornej poroty, aby ich dokázali pretaviť do nových umeleckých diel, v ktorých sa odrazia ich pocity, názory, nazeranie na svet. Porota skonštatovala, že oproti minulému školskému roku sa súťaž navrátila do zabehaných koľají, aspoň pokiaľ ide o počet súťažných príspevkov, ten sa opäť zvýšil. Spomedzi 105 príspevkov vyberala porota tie najlepšie práce a my môžeme byť právom hrdí na prvé miesta našich žiačok.

            Prvenstvá vo svojich kategóriách si vybojovali  Alžbeta Kavková z tercie (II. kategória – poézia) a Ema Hudáková zo IV. A ( III. kategória – próza).

            Dievčatám srdečne blahoželáme a želáme im veľa tvorivých nápadov v ich umeleckom rozlete!

             

            Vyhodnotenie 23. ročníka súťaže si môžete pozrieť aj v tomto príspevku.

          • Strom roka 2021

            V jeseni sme sa celá škola zapojili do hlasovania o Strom roka 2021, ktorý organizuje každoročne nadácia Ekopolis a konečne máme aj výsledky hlasovania. Určite ste zvedaví, či vyhral ten Váš strom. Tak tu ho máme. Víťazom sa stal Buk lesný v Starom Smokovci ktorý automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka.

            Buk lesný - previsnutý, Starý Smokovec (4833 hlasov)

            Vek stromu: 70 rokov, Obvod kmeňa: 250 cm, Výška stromu: 13 m

            Tatranský dáždnik Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50.rokoch vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu ,,Veľké upratovanie“. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

            Zdroj: https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka

            A aj keď sme v tejto súťaži nevyhrali nič hmotné, vôbec to nevadí, pretože nás môže hriať pri srdci aj takýto ďakovný mail, ktorý sme dostali z nadácie Ekopolis:

             

            Dobrý deň,

            v mene Nadácie Ekopolis sa Vám chcem poďakovať za zapojenie sa do súťaže pre školy v ankete Strom roka 2021.

            Práve hlasy vašich žiakov pomohli ku zviditeľneniu ankety aj tento rok a dopomohli k víťazstvu nádherných stromov.

            V neposlednom rade Vám patrí vďaka za to, že učíte deti, našu budúcnosť, ako prírodu chrániť, zveľaďovať a mať k nej blízky vzťah. Práve to je dôležitým momentom v tejto dobe, kedy čoraz viac pociťujeme dôsledky nášho konania v kontexte zmeny klímy.

            Pevne veríme, že sa do hlasovania v ankete zapojíte aj budúci rok. Prajeme Vám všetko dobré, kopu radosti pri realizovaní ďalších aktivít a veľa síl, ktoré každodenne vynakladáte vo vašej profesii.

            S pozdravom,

            Martina R. Hromadová

            interná a externá komunikácia

          • Darčeky odovzdané

            Darčeky pre seniorov, ktoré nachystali žiaci nášho gymnázia, už našli svojich adresátov. Členovia Žiackej školskej rady, pán riaditeľ a pán profesor Bodnár ich 9.12. odovzdali do rúk MUDr. Copáka, riaditeľa Regionálnej nemocnice v Sobranciach. Dúfame, že seniorom v Domove dôchodcov spríjemnia vianočné sviatky. 🎅

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje