• Novinky

          • Regionálna dejepisná súťaž STOPY 2019

             

            V piatok 22.11. 2019 sme sa my, žiačky tercie,  zúčastnili regionálnej dejepisnej súťaže STOPY v  CVČ Sobrance. Mottom súťaže bolo: „Kým zazneli zvony mieru..., 75 rokov od oslobodenia.“ Náš súťažný projekt bol venovaný oslobodzovaniu obcí Baškovce, Podhoroď, Veľké Revištia, Remetské Hámre, a to prostredníctvom príbehom pamätníkov z týchto obci.  Pripomenuli sme si, že na históriu netreba zabúdať. Diváci prežívali emotívne chvíle spolu s nami. Po prehliadke projektov sme sa všetci zúčastnili pietneho aktu pri pomníku padlým, ktorým sme si pripomenuli oslobodenie mesta Sobrance. Súčasťou pietneho aktu bolo aj sadenie pamätného stromu  (platan) Alexa Moskovica.  Uvedomili sme si, že SLOBODA NIE JE SAMOZREJMOSŤ! A za tú našu zahynuli tisíce nevinných ľudí. Tento deň v nás naozaj zanechal STOPY ...

                                                                                                    Lila, Hanka, Ninka a Kaja

             

          • Zaslúžená triednická hodina v LASER GAME ARÉNE


            Ako odmenu za výborne zvládnutý „uchaľák“  pre primánov sme my, sekundáni, spoločne s našou pani profesorkou triednou strávili piatkové popoludnie v LASER GAME ARÉNE v Michalovciach. Už cestou autobusom sme rozoberali našu „taktiku“ hry. Po príchode do arény  sme sa rozdelili do tímov a dohodli sa na podrobnostiach hry, ako sú hudobné motívy či farby jednotlivých tímov. Každý z nás si zahral dve tímové hry. A tie sme si riadne užili. Na tú tretiu v poradí zostali sily len niektorým  z nás. Medzitým nám z Janka s Martina vyrástli riadni chlapi a si vyskúšali aj „sumo – súboj“. Nebojte sa, neublížili si, len si pozrite fotografie a pochopíte. Výsledok tejto  hry bol nejasný, ale  to vôbec nie je dôležité. Triednická hodina sa nám veľmi páčila a dúfame, že nabudúce si zahrá s nami aj pani profesorka. P.S. Možno ako sumo bojovníčka. :)

                                                                                                 Šarlotka a Zuzka

          • OZNAM

            V utorok (19.11.2019) o 15.30 hod. sa uskutoční plenárne a triedne stretnutie rodičov jednotlivých tried.

          • STM Košice – exkurzia

            Dňa 14.novembra 2019 sa žiaci kvarty zúčastnil exkurzie v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach.

            Zúčastnili sa podujatia pod názvom „Magneticko - múzejná hodinka“. Interaktívna hodinka bola zameraná na magnetizmus, magnetické javy, jednosmerný prúd a elektromagnetickú indukciu. Predviedli nám ukážku Oerstedtovho pokusu z roku 1820, v ktorom vlastne dokázal, že magnetizmus a elektrický prúd spolu súvisia. Bol nám vysvetlený princíp elektromagnetickej brzdy. Videli sme jednosmerný motor z roku 1855, homopolárny motor, Jedlíkov motor, sériový motor a zároveň nám vysvetlili princíp fungovania týchto motorov. Mohli sme si vyskúšať magnetickú levitáciu a tiež rôzne pokusy s magnetmi. Nazreli sme trochu aj do budúcnosti ako využiť magnety v praxi aj pomocou mobilnej aplikácie.

            Ďalej sme navštívili expozíciu s názvom „Sieň elektrických výbojov“, kde sa žiaci mali možnosť zoznámiť s elektrostatikou a technikou vysokých napätí prostredníctvom dynamických ukážok a pokusov, v niektorých prípadoch aj s interaktívnym prístupom žiakov. Okrem informácií o vynálezcoch v oblasti silnoprúdovej elektrotechniky a elektroenergetiky, kde môžeme spomenúť Otta von Guericke, Augusta Toeplera, Jamesa Wimshursta, R. J. Van de Graaffa, N. Teslu, M. Faradaya či H. Cavendisha a iných sa tvorcovia expozície snažili žiakom umožniť priame stretnutie s fenoménom elektriny prostredníctvom funkčných dynamických exponátov. V chronologickom slede ide o elektrostatické generátory, rôzne typy Teslových transformátorov, Ruhmkorffov induktor, Marxov generátor, prístrojový transformátor napätia a iné. Okrem klasických demonštrácií účinkov statickej elektriny, mali možnosť uvidieť predvádzané až 80 cm iskrové výboje - umelé blesky z Teslovho transformátora smerované do Faradayovej klietky. Pozornosť priťahovali aj demonštrácie elektromagnetického vyfukovania elektrického oblúka (Jacobov rebrík) alebo efektné plazivé výboje na sklenenej bariére (Lichtenbergove obrazce).

          • Oznam

            Dňa 14. 11. 2019 (štvrtok) sa z organizačných dôvodov končí vyučovanie pre všetkých  žiakov školy o 13.30 hod.

          • Halloween-ský uchaľák

                        V piatok 8.11.2019 sme my, sekundáni, pripravili pre našich kamarátov primánov uchaľský večierok v halloweenskom duchu.

            Začalo to strašením v chodbách nášho gymnázia, nasledovalo dekorovanie primánov netradičnými uškami, pokračovalo sa zložením študentského sľubu a nakoniec si nielen  primáni pochutili na „elixíre múdrosti“ (mimochodom – chutil naozaj kúzelne). Po zvládnutí tejto procedúry sme primánom rozdali ID gymnazistu, čím sme ich oficiálne prijali do stavu študentského. Pripravili sme si pre nich aj tanec „chocolate“ a primáni nám na oplátku predviedli  svoje halloween-ské číslo.

            A potom ... potom sme sa už spoločne  zabávali na nachystaných aktivitách.  Musíme podotknúť, že sme pre primánov nachystali aj skvelé halloweenské maškrty, ktoré chutili úžasne. Uchaľák ubehol veľmi rýchlo a nikomu sa nechcelo ísť domov.

            P.S. : bolo nám čarovne, kúzelne, neopísateľne...

                             sekundánky Katka, Zuzka a Emmka

          • Halloween v príme

            V pondelok 28.10.2019 sme mali my, príma, Halloweensku hodinu angličtiny, ktorú nám pripravila naša triedna profesorka. Mali sme rôzne aktivity, napríklad: halloweensky quiz, doplňovačky anglických slov, tajničky a ďalšie hry. Po vyučovaní sme si urobili spolu s našou triednou aj halloweensku párty. Doniesli sme plno sladkostí a malinoviek, tancovali sme, spievali sme a súťažili sme. Najväčšou zábavou pre nás však bolo maľovanie na tvár našej triednej profesorke. Naozaj sme si to užili a dúfame, že takýchto aktivít budeme mať ešte veľmi veľa.

            Prímanka Soňa

             

          • "Uchaľák"

            Deň pred začiatkom jesenných prázdnin sme my, žiaci 1.A triedy, prijali pozvanie druhákov a zúčastnili sa tradičného „Uchaľáku“. Počas večierka druháci otestovali naše tanečné, spevácke a súťažné kvality. Vyvrcholením večierka bola slávnostná pasovačka a udeľovanie pamätných imatrikulačných listov. Už teraz sa tešíme na to, že o rok sa úlohy vymenia a my budeme zadávať úlohy (možno o niečo adrenalínovejšie) svojim mladším spolužiakom.

                                                                                                                                             Vaši prváci

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje