• Novinky

          • Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo

            Galéria Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach dýchala 17. 04. 2024 umeleckým slovom. Organizátori 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína privítali víťazov okresných kôl (SO, MI) v regionálnom kole tejto prestížnej recitátorskej súťaže. Žiaci základných škôl súťažili v troch kategóriách. Gymnázium v Sobranciach malo svoje zastúpenie v II. kategórii v poézii i v próze. Obe naše žiačky prímy postúpili do krajskej prehliadky Hviezdoslavovho Kubína. V próze získala 1. miesto Soňa Kudláčová a z 2. miesta s postupom do KK sa mohla tešiť Nella Žoffčáková. 

            Dievčatám srdečne gratulujeme a želáme im úspech v krajskom kole!

            PaedDr. R. Beľanová

          • Jazykový kvet - krajské finále

            Dňa 16. 04. 2024 sa v priestoroch hotela Centrum v Košiciach konalo krajské finále súťaže v prednese vlastnej a prevzatej tvorby z cudzích jazykov Jazykový kvet. Naše gymnázium reprezentovali v III. kategórii prednesu poézie a prózy v nemeckom jazyku žiačky kvinty Alžbeta Kavková a Soňa Vaľková. Obe dievčatá sa po marcovom semifinálovom kole v online podobe posunuli do krajského finále. V prezenčnej súťaži získala prvenstvo Soňa Vaľková a postupuje tak do celoslovenského kola. Betka Kavková sa umiestnila na 2. mieste. Obom recitátorkám srdečne gratulujeme a ďakujeme im za reprezentáciu školy! 

            PaedDr. R. Beľanová

          • Pokračujeme v mobilite #erasmus+

            Po spoznávaní historických pamiatok v meste Córdoba nasledovala návšteva prvej školy, ktorú máme naplánovanú v rámci nášho programu v Španielsku. Dva dni sme strávili v Colegio La Inmaculada. Boli sme naozaj prekvapení z architektúry budovy školy postavenej  v 15 st., pretože táto škola na prvý pohľad vôbec nevyzerá ako škola. Dozvedeli sme sa, že školu navštevoval aj španielsky spisovateľ Miguel de Cervantes autor známeho románu Don Quijote de la Mancha. So španielskymi spolužiakmi sme sa následne pustili do rôznych aktivít, ktoré pre nás pripravili ich učitelia. Navzájom sme viedli konverzácie na dané témy, hrali rôzne didaktické hry a dokonca sme si s nimi aj zašportovali na  školskom dvore. Príjemným spestrením nášho programu bola  dejepisná exkurzia do archeologického múzea. Záver našej návštevy na tejto prvej škole bol stále o učení, ale tentoraz nie cudzieho jazyka, ale ich národného tanca, flamenga. Išlo nám to celkom dobre, dokonca aj pani profesorkám. Ďakujeme za pekné zážitky a tešíme sa na tie, ktoré prídu v nasledujúcich dňoch.

            Žiaci tercie a kvarty.

             

          • Inšpiratívna beseda s našou absolventkou Dominikou

            Deň pred veľkonočnými prázdninami sa žiaci septimy a sexty zúčastnili zaujímavej besedy spojenej s prezentáciou knihy. Hostkou a prezentujúcou autorkou bola naša absolventka Dominika Beňaková, ktorá v súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V  knihe Svetové osobnosti moderného tanca 1 nás Dominika prostredníctvom niekoľkých známych tanečníkov svojej epochy postupne voviedla do sveta moderného tanca, kde tanečníkov spoznáte podľa bosých nôh alebo množstva emócií, ktoré vyjadrujú svojím tancom. Dominika  sa s nami podelila aj o svoju ďalšiu životnú vášeň.  Tou sú preteky Spartan Race. Sú to extrémne vytrvalostné preteky spojené nielen s prekonávaním prekážok, ale aj so zdolávaním vlastných limitov. Možno sa niekto z poslucháčov inšpiroval a tiež sa rozhodne svetu alebo sebe samému dokázať, čo v ňom je.

            Dominika,  ďakujeme za prezentáciu knihy, ale hlavne za inšpiráciu.

          • Ďalšia skupina študentov na ceste za poznaním

            Vďaka projektu Erasmus+ sa 10 žiakov tercie a kvarty môže tešiť z toho, že im bolo umožnené cestovať do zahraničia, učiť sa nové veci, spoznávať krajinu či zlepšiť sa v komunikácii v cudzom jazyku.Tentoraz si to namierili pomerne ďaleko,  a to až do mesta Córdoba na juhu Španielska v provincii Andalúzia, čoby kameňom dohodil do Afriky. Veď napokon Andalúziu od Afriky oddeľuje len úzky, zopár kilometrov široký Gibraltársky prieliv. A čo sa dá robiť v prvý deň mobility? Najlepšie je spoznať nové mesto aj s jeho charakteristickými pamiatkami a  pamätihodnosťami. Vidieť najkrajšie miesta Córdoby na vlastné oči a na vlastných nohách bol určite zážitok, na ktorý sa nezabúda hlavne, keď na každom kroku je vidieť a cítiť silný vplyv arabskej kultúry v architektúre alebo aj v jedle.

          • Za poznaním histórie regiónu

            V rámci osvojovania si poznatkov z regionálnych dejín sme absolvovali exkurziu v Štátnom archíve   a v Zemplínskom múzeu. Dozvedeli sme sa množstvo poznatkov, ktoré sa týkali predovšetkým našej minulosti. Bolo zaujímavé zistiť, ako by sme si mohli vytvoriť rodokmeň našej rodiny, resp. spoznať zachované praveké pamiatky z nášho územia. Výbornou bodkou za našou exkurziou bola návšteva Laser Game Arény, kde sme si to naozaj užili a upevnili vzťahy v oboch  kolektívoch.

            Triedy príma a sekunda

          • Prednáška „PRAVDA O DROGÁCH“

            Dňa 21. 3. 2024 sa v priestoroch školy uskutočnila prednáška s názvom „Pravda o drogách“ ktorú viedol p. Remper, lektor občianskeho združenia Bez drog. Zúčastnili sa na nej triedy príma, sekunda, tercia, kvarta, kvinta, sexta, 1.A a 2.A. Prednášajúci sa snažil formou živej diskusie prítomným žiakom vysvetlil význam slova „droga“, prečo je droga pokladaná za jed, a ako drogy ovplyvňujú našu myseľ. Lektor rozprával o emóciách, ktoré najčastejšie vedú k tomu, že človek siahne po droge. Priblížil, ako drogy pôsobia na naše telo, otupujú naše zmysly a spomaľujú naše reakcie. Cieľom prednášky „Pravda o drogách“ bolo lepšie porozumieť tomu, že drogy nie sú skutočným riešením problémov, stavov a situácií, ktoré v živote prežívame a zároveň ukazuje cestu k tomu, ako môže byť každý človek v živote naozaj šťastný.

          • Krajská prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti 

               6. miesto a Diplom úspešného riešiteľa v odbore  02 -  matematika, fyzika

                           Takto bola ocenená  práca  Grätzelov solárny článok, ktorej autorkami sú naše študentky Šarlota Michalková a Karolína Kavková zo sexty. Súťaž sa konala 25. marca na Strednej priemyselnej škole dopravnej v Košiciach. V súťažnom odbore matematika a fyzika štartovali naše dievčatá ako posledné z 15 prihlásených prác. Do celoštátnej prehliadky postúpili iba prví dvaja. Všetci súťažiaci museli svoje vedecké práce obhájiť pred trojčlennou odbornou porotou – prezentovať výsledky svojho výskumu a odpovedať na otázky. Niekoľkomesačná náročná práca dievčat bola odmenená úspechom -  zostrojili solárne články na báze ovocných štiav a porotu zaujali.

            Šarlote a Kaji blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu nášho gymnázia.

                                                                                                                                                 Ľ. Mižáková

            Postrehy študentiek: Práca, na ktorej sme pracovali pekné tri mesiace, nám priniesla okrem nových skúsenosti v zlepšovaní prejavu a oficiálnej komunikácie aj spoznávanie ľudí, ktorí majú podobné ciele a priority v oblasti vzdelávania ako vy a to vám stále dáva nejakú motiváciu sa zlepšovať.

          • Šaliansky Maťko - krajské kolo

            V postupovej súťaži v prednese slovenských povestí s názvom Šaliansky Maťko sa v krajskom kole súťažnej prehliadky dňa 25. 03. 2024 umiestnila na krásnom 2. mieste žiačka prímy Soňa Kudláčová. V konkurencii 11 súťažiacich, výhercov okresných kôl  súťaže v rámci Košického kraja, Soňa potvrdila svoje recitátorské kvality. 

            Soničke srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v práci s umeleckým slovom!

          • Ponožková výzva

            Zapoj sa do Ponožkovej výzvy, ktorá sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu.

            Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom.

            Vďaka informovanosti a nášmu pozitívnemu príkladu môžeme búrať predsudky a pomôcť týmto ľuďom, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti, mali šancu na bežné vzdelávanie či dostali príležitosť na prácu, a tak žili plnohodnotný život.

            Stačí, ak si vo štvrtok 21. marca, obuješ 2 rozdielne ponožky.

            Aj takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

          • Dva tímy – dve pekné umiestnenia v kraji – Turnaj mladých fyzikov 2024 – krajské kolo

            Naši žiaci opäť potvrdili, že na našom gymnáziu vyrastajú študenti, ktorých zručnosti sú minimálne porovnateľné so žiakmi z ktorejkoľvek strednej školy v kraji. Opäť sme úspešne reprezentovali naše gymnázium na krajskom kole Turnaja mladých fyzikov, ktoré sa uskutočnilo 20. februára na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. 

            Naše tímy a ich umiestnenie v Košickom kraji:

            4. miesto – Hana Hamadejová (septima), Šarlota Michalková (sexta), Alžbeta Kavková (kvinta)

            6. miesto – Peter Gavula (2. A), Samuel Slivka (sexta), Adam Jaško (kvinta)

            Výsledné hodnotenie škôl:

             

            A čo hovoria samotní súťažiaci?

            Samo: „Súťaž nám priniesla nie len množstvo vedomostí z rôznych oblastí fyziky, ale aj príležitosť zlepšiť svoju oponentúru a argumenty, ako aj prejav pred publikom a porotou. “

            Betka: „Dostali sme možnosť odprezentovať úlohy, na ktorých sme tvrdo pracovali a do ktorých sme vložili množstvo času, práce a hlavne aj trpezlivosti, ktorú sme museli mať, keď nám naše pokusy nie vždy vychádzali.“

            Peter: „ Máme to za sebou! Makali sme a našu školu sme úctyhodne reprezentovali, tak nám zatlieskajte a doprajte šťastie v ďalšom kole. “

            Viac na https://www.tmfsr.sk/sk/aktuality/238

            Ľ. Mižáková

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje