• Novinky

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            The limits of my language are the limits of my universe. /Hranice môjho jazyka sú hranicami môjho vesmíru.” Ludwig Wittgenstein

            My v sobranskom gymnáziu chceme svoj vesmír rozšíriť, preto už po tretíkrát sme zorganizovali celoškolský festival  pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Žiaci jednotlivých tried pod vedením svojich učitelov pripravili program, v ktorom predstavili zvyky a tradície jednotlivých krajín. Tak sme sa mohli zoznámiť s tradíciou dožinkových slávností, francúzskym karnevalom Mardi Gras, írskym Dňom Svätého Patrika, anglickým Poppy Day a nemeckým Oktoberfestom a Walpurgisnacht - Walpurginou nocou, fašiangami a  Dňom nemeckej jednoty. Mládenci si vyskúšali, aké šance by mali u dievčat na deň Sv. Ondreja na Ukrajine a zaujali nás dramatizáciou Eugena Onegina.

            Všetkým, ktorí sa pričinili o úspešný priebeh jazykového dopoludnia, ďakujeme a tešíme sa na novú a zaujímavú tému o rok.

        • Exkurzia Osvienčim - Krakov
          • Exkurzia Osvienčim - Krakov

            Osvienčim nie je miestom, kam sa počas exkurzií chodíme kochať krásou prírody alebo pamiatok. Je to miesto, kam si chodíme uvedomiť, akým šťastím je pre človeka narodiť sa  a žiť v čase mieru.

            „Stojíte na najväčšom cintoríne v Európe,“ privítala nás pani sprievodkyňa a v očiach našich žiakov  ste mohli vyčítať znaky úcty a pokory. Tieto pocity ich sprevádzali počas celej prehliadky  pamätníka obetiam vojnových zločinov. Mlčky precházali jednotlivými barakmi a cestami, ktoré aj po toľkých rokov pripomínajú utrpenie väzňov. Dúfame, že výzva našej sprievodkyne, aby si vážili všetko, čo dnes majú – jedlo, teplo, slobodu -  lebo pre väzňov v tábore to také samozrejme nebolo, im zostane v pamäti nadlho.

            Krátku prestávku v meste Krakov s prehliadkou hradu a námestia sme si užili aj napriek daždivému počasiu a podarilo sa nám utratiť pár zlotých na darčeky pre najbližších.

            Privítanie sprievodkyne Martušky v soľnej bani Wielička bolo veľmi milé a pohostinné: „ Oblizovať môžete steny, podlahy, ...., neoblizujú sa elektrické káble a sprievodkyňa.“  Aj keď niektorých chlapcov jej slová  sklamali (tie káble teraz nemám na mysli). Nohy nás poriadne boleli od množstva schodov a všetci až pri ceste k výťahom pochopili matematické nekonečno(vydrž, už len desať minút).  Napriek tomu nás jedinečné prírodné úkazy a množstvo  práce, ktorú za sebou tvorcovia tejto bane zanechali, ohromili.

            Slniečko nás  v Poľsku vítalo, dážď nás vyprevádzal .... a plní zážitkov a ponaučení sme sa VRÁTILI DOMOV. 

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

            Teplo, slnko, kúpalisko, more, diskotéky, vylihovanie do obeda ..... takto si všetci predstavujeme očarujúcu krásu prázdnin pred koncom školského roka. A potom príde TEPLO, SLNKO .... 8.00, školský dvor a ..... slová pána riaditeľa: „Dovoľte, aby som Vás privítal  v novom školskom roku......“  A my všetci pochopíme, že čas tepla, slnka, kúpaliska, mora, diskoték i vylihovania sa skončil. 

            Ale pekne po poriadku. Nový školský rok  2015/2016 sme začali tradične na školskom dvore, s úsmevom sme sa zvítali so známymi spolužiakmi, pokukávali sme „novoprišelcov“ z 1. ročníka a primánov.  Pán riaditeľ vo svojom príhovore  hneď na úvod pozdravil všetkých žiakov, učiteľov  i prítomných rodičov od ministra školstva, predsedu Košického samosprávneho kraja a vedúceho odboru školstva.  Po privítaní  nových žiakov prímy  a prvákov klasického  štúdia venoval pár povzbudivých slov najmä žiakom 4. ročníka a oktávy. Pochválil nášho  absolventa Patrika Baka za výnimočný úspech  - bronzovú medailu z medzinárodnej olympiády  z matematiky - a poďakoval sa mu za úspešnú reprezentáciu školy a Slovenska.  Ako každý rok, aj teraz sme  si okrem slov riaditeľa vypočuli báseň, príhovory  žiakov sekundy a 2.ročníka , pesničky v podaní Tímey  Burčíkovej ako aj peckovej kapely The Overtime.  A to všetko s úsmevom moderovala Miloslava Dzvoníková, žiačky sexty.

            Hovorí sa, že: „Každý koniec je novým začiatkom!“  a preto netreba smútiť.  Čaká nás veľa práce, učenia, skúšania a písomiek, ale aj noví kamaráti, nové výzvy, školské výlety. A ... po tom všetkom zas príde júl ... teplo, slnko, kúpalisko.....  

          • OZNAM

            Od piatku (26.6.2015) nebude možné elektronické odhlasovanie z obeda. V nutných prípadoch sa môžete odhlásiť osobne, alebo telefonicky (056/6521020).

        • Exkurzia na VD Starina a do planetária v Kolonici
          • Exkurzia na VD Starina a do planetária v Kolonici

            V rámci exkurzie sme si prezreli Vodárenskú nádrž  Starina, ktorá je v súčasnosti hlavným zdrojom pitnej vody pre Prešovský a aj Košický kraj. Najzaujímavejší bol asi vstup priamo pod vodnú nádrž a následný výstup nad hladinu vody k tzv. lieviku. Absolvovali sme tiež prehliadku planetária v areáli astronomického observatória na Kolonickom sedle, kde sme okrem zaujímavej prednášky mohli vidieť aj slnečný ďalekohľad pre verejnosť, slnečné hodiny, klimatologickú stanicu či Park tmavej oblohy Poloniny. Počasie nám prialo a nádherná, takmer nedotknutá príroda NP Poloniny prispela tiež k dobrej nálade počas celej exkurzie. Exkurzie sa zúčastnili triedy septima a 3.A

            Do galérie Exkurzia Starina (Sp, 3.A) boli pridané fotografie.

        • Nemčinári zo septimy A – víťazi eTwinningového projektu v národnej súťaži.
          • Nemčinári zo septimy A – víťazi eTwinningového projektu v národnej súťaži.

            Je veľmi príjemné pozerať, ako  študentom žiaria oči od radosti a nadšenia za vysoké ocenenie ich práce. Prečo? Lebo tím z nášho malého gymnázia zvíťazil v národnej súťaži  eTwinningových projektov v konkurencii so všetkými školami na Slovensku. Získali sme 1. miesto v celoslovenskej súťaži v kategórii stredných škôl. Máme už iba krôčik k získaniu Európskeho certifikátu kvality.

            V našom projekte s názvom Helfen, ohne zu fragen wem – Pomáhať, bez toho aby sme sa pýtali komu, sme sa  zamerali na šírenie myšlienky pomoci ľuďom, ktorí to  najviac potrebujú, ale aj všetkým okolo nás. Túto tému sme rozpracovali v mnohých aktivitách na hodinách nemeckého jazyka, ale aj mimo vyučovania. Spolupracovali sme so školou z poľského Olsztynu, rozvíjali sme svoje znalosti v nemeckom jazyku, svoje IKT zručnosti, našli sme si nových kamarátov.

            Bolo nám cťou preberať cenu od prorektora Žilinskej univerzity, od zástupcu Ministerstva školstva a od manažerky eTwinningových projektov Ing. Ľubice Sokolikovej. Tešíme sa zo svojho úspechu.

            Mgr. Anna Tomašurová

            Do galérie Ocenenie eTwinningového projektu z NEJ boli pridané fotografie.

        • Exkurzia do Botanickej a ZOO záhrady v Košiciach
          • Exkurzia do Botanickej a ZOO záhrady v Košiciach

            Napriek úmornému teplu a momentálne naozaj nekonečnému cestovaniu do Košíc sme sa odvážili ísť na exkurziu do Botanickej záhrady a do ZOO v Košiciach. V Botanickej záhrade sme mali dve veľmi milé študentky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, ktoré nám robili sprievodkyne a veľmi pútavo nám porozprávali o zaujímavých rastlinách ako napr. Magnólia veľkokvetá, ktorá je na Slovensku najväčšou svojho druhu, alebo o Wolémii vznešenej, ktorá je tak vzácna, že ju majú pre jej ochranu  zamknutú v klietke. Avšak najkrajšie na celej exkurzii bola tzv. motýlia show. V tropickom skleníku Viktória sa v priamo prenose liahnu pestrofarebné motýle exotických trópov z Ameriky, Ázie, Austrálii a Afriky. Najkratšie boli asi motýle druhu Morpho s typickými žiarivými modrými krídlami s kovovým odleskom, ktoré si bez obáv na nás sadali. V ZOO nás zase najviac zaujali tučniaky, ktoré nám s ochotou pózovali pred fotoaparátom. Triedy 1.A a tercia.

            Do galérie Exkurzia do Botanickej a ZOO záhrady v Košiciach boli pridané fotografie.

        • Šk. výlet 1.A
          • Šk. výlet 1.A

            Prišiel deň kedy sa aj naša trieda 1.A zúčastnila prvého školského výletu. Život je ako kniha, treba sa učiť a objavovať. My sme sa vydali za dobrodružstvom. Čaro prírody sme objavili len pár kilometrov od našej školy a to na Morskom oku. 
             

            Do galérie Šk. výlet 1.A boli pridané fotografie.

          • Školský výlet 1.B

            Poprad, botanická záhrada a bobová dráha v Tatranskej Lomnici, Stará Ľubovňa – hrad i skanzen. To všetko stihli študenti 1.B počas dvojdňového výletu. A nielen to. Horor a San Andreas v MAXe, nezabudnuteľné cestovanie vlakom (tie nové vlaky sú fakt super!). A najdôležitejšie... utužilo to kolektív. Musím pochváliť svojich žiakov, boli na jednotku a perfektný tím. Viac vo FOTOALBUME ...

            Mgr. Jacková

        • Zážitky zo školského výletu v Prahe
          • Zážitky zo školského výletu v Prahe

            Pri spomínaní na školské časy sa málokto chváli tým, ako často si písal úlohy, hlásil sa na hodinách a cez prestávky sa vzorne správal. Spomíname na zážitky, ktoré nám školské dni spríjemnili a medzi ne určite bude patriť aj náš výlet do Prahy. Boľavé nohy a prázdne peňaženky sú len kvapkou oproti všetkým tým krásnym miestam, ktoré sme navštívili, prvej jazdy metrom alebo stretnutí s celebritami. Ponúkame Vám pár záberov z bombastického výletu a začíname šetriť na ďalší..... Kvartička

    • Kontakty

      • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
      • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
      • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
      • IČO: 00161187
      • DIČ: 2020740623
      • www.gsobrance.edupage.org
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje