• Novinky

          • Projektový deň 7

            Po časovo náročnom týždni si každý zaslúžil malú odmenu. Pre nás to bol oddych pri Morskom oku, kde sme si mohli dobiť baterky a zrelaxovať. Niektorým to ale nestačilo, takže ešte  vyliezli na Sninský kameň. Prežili sme nádherný týždeň so skvelými ľuďmi, splnili sme všetky projektové ciele a skúsili niečo nové a jedinečné. A to všetko vďaka programu Erasmus+, šikovnosti našich študentov a učiteľov. Nesmieme zabudnúť na rodičov, ktorí poskytli nový „domov“ zahraničným hosťom a ostatným nadšencom  nášho mesta. Ďakujeme!
            Lúčenie je vždy ťažké, najmä ak si ľudia rozumejú a vybudujú si pekný vzťah založený na spoločne strávených chvíľach, spoločných cieľoch a túžbach. Svojich projektových hostí sme vyprevadili v nedeľu večer a v pondelok ráno, ale nelúčime sa nadlho. Čoskoro nás čaká záverečné stretnutie v rámci tohto úžasného projektu v mestečku Leonforte na Sicílii.

          • Projektový deň 6

            Keď sme už začali so svetovými unikátmi, tak sme pokračovali aj počas víkendových projektových aktivít. Navštívili sme malinký, ale výnimočný kostolík Chrám Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša v Ruskej Bystrej. Tento unikát zapísaný v Zozname kultúrneho dedičstva  UNESCO výborne zapadol do našich projektových aktivít. Poskytol nám hlbší pohľad do tradícií našich predkov a ľudového umenia pri náboženských obradoch. Aby sme neboli len pasívnymi pozorovateľmi, trošku sme si „zamakali“ na úprave okolia kostolíka. Odmenou za túto prácu bola prechádzka a relax pri Beňatinskom lome.

            Týždeň sa schyľoval ku koncu a tak aj naše projektové stretnutie. Slávnostný multikultúrny večer začal odovzdávaním certifikátov za účasť v projekte a jeho zhodnotením a vyvrcholil azda najspontánnejšou  integráciou učiteľov a študentov troch krajín  na  diskotéke.

          • Projektový deň 5

            Spišský hrad nemohol chýbať medzi pamiatkami, ktoré sme svojim hosťom ukázali. Nielen kvôli svojej obrovskej rozlohe, ale aj kvôli bohatej histórii Spiša. Naši projektoví partneri videli a počuli o živote v stredoveku  a čo ich najviac zaujalo, bolo stredoveké mučenie, ktoré si s veľkou radosťou skúsili. Po rozplynutí hmly, ktorá sa vznášala nad hradom zrána, sa im naskytol krásny výhľad na Spišské Podhradie. Ešte krajší výhľad ich čakal pár hodín neskôr. Zvládli výstup v Bachledovej doline na Chodník v korunách stromov a z juhu si tak mohli užiť  výhľad na Belianske Tatry a zo severu na Pieniny. Nadchli sa krásou slovenskej prírody a riadne sa vyšantili na sieti a tobogane.

          • Projektový deň 4

            Po krásnom a náročnom predpoludní venovanom Európskemu dňu jazykov sme pokračovali v napĺňaní projektového programu a, samozrejme, aj jeho cieľov. Ako inak priblížiť krásy slovenského folklórneho umenia svojim partnerom ako ľudovými motívmi, krojmi a zvykmi viažucimi  sa k svadobným tradíciám. Nemohli sme natrafiť na lepšiu lektorku, akou bola p. Zoľaková, ktorá pripravila nádhernú výstavku svadobných krojov a vlastnej tvorby v maľovaní na textil. S jej pomocou  sa Dom kultúry premenil na obrovskú dielňu, kde sa pod jej skúseným vedením naši projektoví partneri učili zvládať základy ľudovej výšivky, ľudovej maľby a viazania svadobných pierok. Niektorí talianski zaľúbenci si pomýlili role a darovali pierka dievčatám (asi preto to neúčinkovalo na Mišku). Svoje výtvory si odniesli domov, kde, dúfame, budú šíriť krásu slovenského folklóru. 
            K Sobranciam neodmysliteľne patrí Gitarové múzeum. Aj keď sú jeho brány nateraz zatvorené, vďaka nadšeniu p. Ferka sme si zopár nádherných a cenných kúskov z jeho zbierky mohli obzrieť, dokonca aj vyskúšať v priestoroch Domu kultúry. Zapôsobili najmä na pána riaditeľa z poľskej školy, bývalého rockera a ešte stále veľkého nadšenca hudby.  

          • Projektový deň 3

            Streda sa niesla v očakávaní dvoch významných exkurzií – návštevy svetového unikátu Ochtinskej aragonitovej jaskyne a krajského mesta Košíc. Dlhá cesta do Ochtinej bola vyvážená jedinečným zážitkom z krásnej jaskynnej výzdoby. Ešte ani naši projektoví partneri nestihli predýchať dojmy z jaskyne, už na nich čakala prehliadka historickej časti kráľovského mesta. Mimoriadne populárny sprievodca Milan Kolcún nám priblížil najdôležitejšie časti mesta, ktoré spestril zaujímavými príbehmi. Poučili sme sa čo-to o význame a histórii Dómu sv. Alžbety a vyskúšali sme si pohľad zhora po vyšliapaní najstaršieho dvojitého gotického schodiska vo svete.

          • Projektový deň 2

            Ako privítať hostí na začiatku projektu? Azda najlepší nápad, aký sme mohli dostať, bola návšteva zrekonštruovaného Zemplínskeho múzea. Takto sme dokázali najlepšie začať napĺňať hlavný cieľ projektu, ktorým sú naša kultúra  a naše tradície. Projektových hostí najviac zaujali hovoriace figuríny oblečené v dobových kostýmoch, ktoré „spustili reč“, keď sme popri nich prešli. Hotová zábava!  Slnečné počasie, architektúra mesta Michalovce a zmrzlina na „Leninke“ urobili na našich hostí príjemný dojem a vychutnali si prechádzku ulicami centra i návštevu baziliky.

          • 27. september 2019 –  Deň s TOMOM, DICKOM a HARRYM

             

            Bol piatok, krásny  jesenný deň, ktorý sme sa rozhodli stráviť príjemnou dávkou dramatického umenia.  Využili sme ponuku  Štátneho divadla v Košiciach a bláznivá situačná komédia nás vtiahla do osudov troch podarených bratov - Toma, Dicka a Harryho, ktorí sa pretĺkajú životom, ako sa dá. Ich „skvelé" nápady vychádzajú v praxi presne naopak, ako boli myslené a vyvolávajú kolotoč tých najbláznivejších situácií.  Škoda len, že niektorí z nás mali smolu na miesta a časť divadelnej hry viac počuli,  ako videli. Skvelou bodkou za vtipným predstavením boli slnkom zaliate Košice, ktoré sme si  naplno užili.

          • Keď sa spojí Erasmus+ s Dňom jazykov...

            Dobrý deň,  Buongiorno, Vitam, Добрый день, Guten Tag, Good morning!

                     Aj keď sa oslava Európskeho dňa jazykov stala v našej škole tradíciou, tohtoročný Deň jazykov bol vzácny a jedinečný, pretože sme ho strávili spolu s našimi zahraničnými hosťami, profesormi a žiakmi partnerských škôl  ISTITUTO DI ISTRUZIONE SECONDARIA ”E. MEDI”  a LICEUM OGOLNOKSZALCACE IM. BISKUPA WEMANSKIEGO W SIERPCU. Tí sa u nás ocitli vďaka druhému projektovému stretnutiu v rámci programu Erasmus+ pod názvom „Preserve and share folk traditions“. A preto hlavnou témou  tohtoročného Dňa jazykov v našej škole boli  svadobné zvyky a tradície jednotlivých krajín a národov Európy.  Žiaci oktávy, 2.A a 4.A  predstavili obradové tradičné zvyky spojené so svadbou v Nemecku,  v Rusku a v Anglicku, svoje prezentácie okorenili aj zaujímavými interaktívnymi aktivitami, ktoré rozvášnili publikum (zvlášť talianskych hostí).

                    Hostia z partnerských škôl predstavili svoje národné  svadobné tradície, trošku sme si zaspievali, trošku sme si zatancovali ... a  ... potom to prišlo! Tradičné svadobné zvyky nášho regiónu, regiónu Zemplín, predstavili  v  typickom nárečí sextáni a tretiaci  v spolupráci s členmi folklórneho súboru Viničiar v sprievode ľudovej hudby Magočki. Rozospievali a roztancovali celú sálu Domu kultúry. A čo na to naši hostia? Za všetko hovorí dlhokánsky potlesk a výkriky z publika: „Bravó, bravó, bravó!“

                  Európsky deň jazykov 2019 na Gymnáziu v Sobranciach  patrí už minulosti, ale jeho odkaz vystihnutý v myšlienke   Na svete je jedna reč, ktorej všetci rozumejú. Je to jazyk nadšenia, vecí urobených s láskou a chuťou, túžbou dosiahnuť to, o čom snívame alebo čomu veríme.“  zostáva stále aktuálny.

          • Prvé projektové zážitky a dojmy (Erasmus+ v plnom nasadení)

            ,,Welcome to Slovakia!“, týmito slovami sme v nedeľu večer privítali našich hostí z Talianska a Poľska. Najprv sme si svojich  nových kamarátov, umorených dlhou cestou,   ,,uniesli“ do našich príbytkov a potom, v  pondelok ráno v škole, sa mohol začať oficiálny program projektu. Tu sa  s novými kamarátmi zoznámili  nielen  ostatní žiaci sexty a 3.A, ale aj ďalší žiaci našej školy. Pekne po slovansky sme ich privítali chlebom a soľou, slovenskými ľudovými piesňami z nášho regiónu (vďaka Lackovi z kvinty, Kristínke z kvarty a Emmke zo sekundy) a potom ich už pani zástupkyňa  privítala v našej škole a naši študenti im priblížili krásy a históriu Slovenska. Po prezentácii o našej škole sme sa presunuli do Russayovej vily spoznávať výtvarné umenie regionálnych umelcov i umelcov z Ukrajiny a Poľska, čo ulahodilo srdcu najmä našich poľských partnerov. Večerný program sa niesol v znamení vzájomného spoznávania sa. V utorok ráno sme navštívili  čerstvo otvorené Zemplínske múzeum v Michalovciach (asi čakali na túto skvelú príležitosť), kde  sme videli dobové kostýmy, portréty a majetok Starayovcov, sochy z lipového dreva,  očarujúci ikonostas.  Nechýbala prechádzka po slnkom zaliatom meste  Michalovce, ktoré urobilo dobrý dojem na našich hostí. Poobede nás privítal zástupca primátora mesta Sobrance a  riaditeľ nášho gymnázia. Potom sme sa všetci  rozutekali do ulíc Sobraniec. Už teraz sa tešíme na naše ďalšie zážitky s našimi novými kamarátmi. Čoskoro sa dočkáte dojmov z Ochtinskej aragonitovej jaskyne a Košíc.

            S pozdravom sexta a 3.A. :)

          • Projektové stretnutie v našom gymnáziu

            V dňoch 23. - 29. 9.2019 v našom gymnáziu privítame žiakov z partnerských škôl z Poľska a Talianska. Počas celého týždňa budeme  spolu s nimi pracovať na projektových aktivitách a pomáhať im spoznávať kultúru nášho regiónu a naučiť sa čosi o ich kultúre a zvykoch.  Pripravili sme pre nich pestrý program a dúfame, že sa im u nás bude páčiť.
            Odkaz najmä pre žiakov z tried sexta a 3.A - vyučovanie v tomto týždni sa prispôsobí projektovým aktivitám podľa priloženého programu. Zmeny v programe budú vopred ohlásené na stránke školy a facebookovej stránke školy. 

            Program_mobilita_Sobrance_info.pdf

          • Slávnostné otvorenie školského roku

                 Na bránu našej školy opäť zaklopal september a my všetci vieme, čo to  znamená: začiatok nového školského roka. Sme opäť o rok starší, ale určite aj skúsenejší a zrelší do ďalšieho života.
                    Školská brána sa po prázdninách otvára veľmi ťažko. Nie preto, žeby bola pokazená. Ľahučko sa zatvorí a drží. Pustí cez svoj prah len pekné spomienky na prázdninové časy a krásne zážitky. Počnúc dnešným dňom totiž ten pomalý a pokojný rytmus prázdnin  a dovoleniek končí a vystrieda ho dlhodobejšie pracovné tempo.
                     A aký tento školský rok bude? Určite úspešný, tvorivý a pohodový.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje