• Novinky

          • Toruń: Gotyk na dotyk

             

            Štvrtkové ráno bolo krásne, slnečné, no prosto ako z obrázku. Deň ako stvorený na exkurziu v jednom z najstarších a najkrajších miest v Poľsku - v meste Toruń. Naši šoféri nás vyzdvihli pri mestskom kultúrnom centre a vydali sme sa na cestu. Po necelých dvoch hodinách na kolesách sa po našej ľavej strane objavila mohutná rieka, špicaté vežičky gotických chrámov a pozostatky hradu rádu nemeckých rytierov. Boli sme na mieste.

            Naše kroky viedli priamo do centra, ktoré už dlhé roky z výšky sleduje socha Mikuláša Kopernika, rodáka z tohto mesta, jedného z najvzdelanejších ľudí novoveku. Zastavili sme sa dokonca aj pri jeho rodnom dome, ktorý nás očaril svojou výškou a architektúrou. 

            No toto mesto nie je známe iba Kopernikom, ale aj najchutnejšími perníkmi v celom Poľsku. V "Muzeu Toruńskiego Piernika" (perníkovom múzeu) sme mali možnosť vidieť a počuť, ako tieto populárne perníky uvideli svetlo sveta a ako sa postup ich výroby storočiami zdokonaľoval. 

            Našim hladným žalúdkom však lahodná vôňa perníčkov neprospievala, preto sme sa po prehliadke rýchlo presunuli do najbližších reštaurácií na námestí. Po obede sme si nakúpili suvenírov od výmyslu sveta a niektorí z nás sa dokonca zahrali na rytierov a princezné. 

            Dojmy z prvej ruky:

            Veronika: "Dnes sme navštívili krásne gotické mesto Toruń, ktorým preteká rieka Visla. Navštívili sme perníkové múzeum a spoznávali históriu tohto stredovekého mesta."

            Aďka: "Dnes sme boli v Toruńi. V priamom prenose sme mali svadbu Shreka a Fiony (my vieme) :)  Pokračovali sme prehliadkou miesta, kde sa vyrábajú najlepšie perníky. Všetci sme boli unesení z ich vône, keďže to bolo tesne pred obedom. Po prehliadke sme minuli všetky peniaze na oblečenie v neďalekom obchodnom centre. Posledný  super deň. Škoda ale, že zajtra ideme naspäť domov a do školy :(."

            Paľko: "V obchodoch so suvenírmi sme si dnes nakúpili samé "užitočné" veci. No a s Edom, bojovníkom, sme sa zahrali na princeznú a rytiera. Veď uvidíte vo fotoalbume!"

          • Už je za nami polovica!

            Streda sa niesla v znamení hudby. V kultúrnom centre sa nám predstavil netradičný muzikant T.ETNO s množstvom netradičných nástrojov. Na začiatku našich aktivít nás dokázal na 5 minút úplne utíšiť (čo sa často ani našim profesorom nedarí) a započúvali sme sa do tichých a ladných tónov, ktoré vyprodukoval na svojich nástrojoch. Neskôr sme sa k nemu pridali aj my - jeden po druhom a zahrali sme sa na taký malý etno orchester. Čím ďalej, tým viac sa naše vystúpenie podobalo na párty domorodého kmeňa niekde v divočine. Užili sme si to a domov sa vrátime aj s vlastnými svojpomocne vyrobenými nástrojmi. 

            To ale nebolo všetko. Popoludní sme sa rýchlo rozpŕchli z centra s našimi projektovými "súrodencami", aby sme prichystali všetko potrebné na prípravu našich typických jedál a opekačku. Čo dodať - dnešok bol ďalší zo super dní tu v Sierpci.

          • Projekt pokračuje...

            Monday to be continued... (pondelok na pokračovanie)

            Aj keď nám nik vopred nepovedal, že sa máme hodiť do „gala“, zažili sme super galavečer. Vo svadobnej sále to aj bez nevesty vyzeralo na obrovskú slávnosť – spojenie troch krajín, troch kultúr, troch rozličných temperamentov. Atmosféru zábavy sme rozvírili karaoke spevom – úspech sme zožali piesňou Hej, sokoly za výdatnej podpory poľského tímu. Najprv bolo ťažké dostať niekoho pred mikrofón, neskôr sme študentov nemohli odoň  odtrhnúť. Oldies - hity našej mladosti (nás, učiteľov) dostali do varu nielen vyššiu vekovú skupinu, ale dokonalo pohltili aj našu mládež.

            Návrat do minulosti (utorok 28.5.)

            Cestovanie v čase sa dá zažiť rôznymi spôsobmi. Dostať v sedemnástich do rúk vystrihovačky (wyklejanky) a lepidlo asi znie dosť detinsky, ale nás to naučilo, akým spôsobom si vyzdobovali obydlia obyvatelia tohto poľského regiónu pred mnohými rokmi. Svoje zručnosti sme riadne potrápili aj pri výrobe mini koberčekov, z ktorých sa v momente stali módne náramky.

            „Areál snov“ alebo inak povedané Múzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu – sme si najprv obišli na voze ťahanom koníkmi a potom – hybaj po vlastných! Sotva by sme sa po prvých krokoch prehliadky nazdali, že projektová myšlienka – spoznajme, čo nás spája – sa naplní hneď na začiatku. Od domčeka k domčeku sme sa prešli rôznymi obdobiami a zistili sme, že spôsob života poľských dedinčanov nebol takmer ničím odlišný od toho na Slovensku v dávnych rokoch.

            Celkom  zaslúžene sme si vychutnali obed v novej industriálnej  časti múzea nazvanej Tri živly.  Čo viac dodať, super deň so super ľuďmi v super prostredí umocnený super počasím.

            Chcete vedieť, ako sa nám bude dariť zajtra? Počkajte si na pokračovanie...

          • Erasmus+ projekt - prvé projektové stretnutie v Sierpci

            Zlý začiatok – dobrý koniec. Takto stručne a výstižne musíme opísať začiatok našej projektovej výpravy. Po tom, čo sa Maťko P. musel vrátiť po svoj ľudový kroj (zábudlivec!!!), nasledovala učiteľská časť zábavy – zabudnuté darčeky v chladničke (ešteže do Horne je tak blízko!). A potom sme už skutočne vyrazili, dúfajúc, že čo sme zabudli, si dokúpime (len nech to nebudú zabudnuté deti alebo kolegovia na benzínke).

            Ani sme sa nenazdali a vodiči zahlásili cieľ – Varšava! Vyhladnutí, ako sa patrí, sme zamierili do prvej kaviarne a bol to dobrý výber – skvelé raňajky v príjemnom prostredí ešte stále vyľudneného hlavného mesta. S plnými bruškami sa už lepšie kráčalo v ústrety našim poľským a talianskym partnerom, ktorí  si nás našli pred dominikánskym kostolom. Do ticha rannej Varšavy zaznel smiech a výkriky radosti, študenti  sa radostne zvítali s tými, s ktorými sa už stihli zoznámiť online pred vycestovaním. Nadšený sprievodca nám ukázal každučký kút starého mesta, ani sme sami neverili, koľko vie o každom kúsočku tejto krásavice na Visle. Naša púť skončila vo výšinách Paláca kultúry a vedy vo vyhliadkovej veži na 30. poschodí. Kým sme sa stihli „opáčiť“ po príchode do cieľa – mestečka Sierpc – videli sme len vzďaľujúce sa siluety našich študentov, po ktorých si prišli ich kamaráti z hostiteľských rodín.

            Prvý deň, teraz už ozajstnej projektovej práce, nastal hneď v pondelkové  ráno v partnerskej škole, Liceum Ogolnoksztalcace im Biskupa Leona Wetmanskiego w Sierpcu, prezentáciou domácich študentov a následne sme sa presunuli do moderného miestneho Centra kultúry a mládeže. Pri pohľade na vynovené centrum padla sánka nielen  nám, ale aj talianskym kolegom. Druhýkrát nám padla sánka, keď sme sa započúvali do slovenskej ľudovej piesne – Načo pôjdem domov – v podaní poľských žiakov so sprievodom ich riaditeľa (multiskilled osobnosti). Zazneli tóny ďalších poľských, talianskych a slovenských ľudových či iných obľúbených piesní a nasledoval  tanec. Naši žiaci zožali potlesk pri vystúpení s tradičnou karičkou, čapášmi a ostrovským tancom. Dúfame, že naši tanečníci, Viktorka a Martin P., nedostanú „z očú“ po tom, čo ich v krojoch odetých  obdivovali všetci navôkol a fotili sa s nimi ako s nejakými ozajstnými celebritami. Vyskúšali sme si aj tradičný poľský  tanec a  taliansky tím prezentoval svoj južanský temperament rezkým tancom (meno ktorého vám zistíme)... To be continued :) 

            Zatiaľ si môžeme pochvaľovať atmosféru projektového stretnutia refrénom nami prezentovanej  pesničky ... Šicki zme tu jedna banda, z nami je ľem veľka  sranda.

             

          • Súťaž mladých záchranárov civilnej ochrany

            Piaty ročník súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany bol organizovaný sekciou krízového riadenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a odborom krízového riadenia okresného úradu v Sobranciach. Cieľom tejto súťaže je súťažnou formou overiť vedomosti a schopnosti žiakov so zameraním na ochranu života, zdravia a majetku v mimoriadnych situáciách. Našu školu v tejto súťaži zastupovali dve družstvá z kvarty a tercie. Družstvo v zložení Martin Mirda, Ladislav Maxim, Laura Slivková a Kristína Kováčová získali 1. miesto. Druhé družstvo v zložení Žofia Ďačková, Michaela Gombošová, Ján Ďačok a Christopher Schmidt  získali 3. miesto. Obidve družstvá zároveň postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 22. mája 2019 v Košiciach. Všetkým gratulujeme a držíme im prsty, aby boli úspešní aj v krajskom kole.

          • Obvodné kolo Družstiev prvej pomoci mladých

            Dňa 14. mája 2019 sa uskutočnilo obvodné kolo zdravotníckej súťaže DPP. Súťaž tradične organizuje Slovenský Červený kríž v Michalovciach pre stredné školy michalovského a sobranského okresu. Tak ako každý rok, aj tentoraz sme tam mali svoje zastúpenie.  Družstvo dievčat z 2.A v zložení Alexandra Molnárová, Veronika Targošová, Ivana Lupjanová, Jana Hajnusová a kapitánka družstva Valika Rošková ukázali, že sú skutočne veľmi dobré záchranárky a oprávnene získali 1. miesto.  Srdečne blahoželáme.       

          • Oznam o priebehu vyučovania počas MS

            V súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150, odst. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje riaditeľ žiakom školy z dôvodu zabezpečenia nerušeného priebehu ÚFIČ MS riaditeľské voľno takto:

            20. 5. 2019 majú riaditeľské voľno všetky triedy

            21. 5. 2019 majú účelové cvičenie triedy: príma, sekunda, tercia, kvarta.

            21. 5. 2019 majú riaditeľské voľno triedy: kvinta, sexta, septima, I.A, II.A, III.A.

            22. 5. 2019 majú riaditeľské voľno všetky triedy

            Žiaci, ktorí majú riaditeľské voľno sú odhlásení z obedov v ŠJ.

          • Slávnostný príhovor zástupkyne riaditeľa školy

            Vážení kolegovia, milí študenti a najmä Vy,  budúci maturanti,

            presne pred dvoma týždňami sme si slávnostnou akadémiou pripomenuli 70. výročie založenia nášho gymnázia. Znamená to, že aj dnešný slávnostný  deň je tu už sedemdesiatykrát. Menila sa doba, názvy školy, menili sa predmety, ale myslím si, že pocity, ktoré dnes máte, myšlienky, ktoré Vám víria v hlave sa nemenia, a boli rovnaké vtedy a sú aj teraz.

            Každý z Vás prežil v našej škole svoj vlastný príbeh, svoje radosti, starosti,  stresy i úsmevné chvíle, a  táto škola  sa stala súčasťou Vášho života.

            Pri slávnostných príležitostiach, akou je i táto, sa rečníci často  inšpirujú múdrymi  výrokmi slávnych ľudí. Medzi moje obľúbené patrí tento: „Hoci sme len malou kvapkou v mori, buďme takou, ktorá sfarbí oceán.“ Patríte teda aj Vy k zástupu mladých ľudí, súčasťou ktorého ste sa za posledné štyri či osem rokov stali,  a oceánu s názvom Gymnázium v Sobranciach ste neraz sfarbili vodu.

            Na poslednej hodnotiacej porade sme mohli skonštatovať, že všetci študenti ukončili posledný ročník a  môžu pristúpiť k maturitnej skúške.  Dostali ste sa pred prah maturitných miestností a neskrývate nadšenie nad tým, že dvere, ktoré po maturite zatvoríte, Vás  posunú  ďalej. V živote Vás čaká  veľa nových dverí. Želám Vám, milí štvrtáci, oktaváni,  aby každé dvere, do ktorých vstúpite, boli tie pravé.

            Už len 12 dní Vás delí od posledných stredoškolských prázdnin a potom už budete tvoriť nie súčasnosť, ale históriu tejto školy a možno pri ďalšom výročí budete sedieť na stoličkách pre absolventov a budete hrdí, že časť Vášho života ste prežili  práve v laviciach Gymnázia v Sobranciach.

            Na záver len veta, ktorú ste v uplynulých dňoch počuli určite veľa ráz: „Blíži sa maturita.“ Prajem Vám, aby ste zúročili všetky získané vedomosti, mali šťastnú ruku pri ťahaní otázok a úspešne zakončili svoje pôsobenie v našej škole.

                                                                                                                                                        PhDr. Mária Hvižďáková

          • Rozlúčka s maturantmi 2019

            Dnes sa s nami lúčili  dve triedy s odlišným začiatkom, ale so spoločným koncom, a to oktáva a 4.A. Tí odvážnejší, oktaváni,  v roku 2011 prešli bránami Gymnázia v Sobranciach a v roku 2015 k nim pribudli žiaci terajšej 4.A triedy .

            Fotky  vyblednú, no spomienky ostanú navždy. Maturanti sa poďakovali celému učiteľskému zboru, že ich  naučili čo najviac a zároveň z nich vychovali odvážnych mladých ľudí. Či budú rovnako  úspešní sa ukáže o dva týždne. 

            Milí maturanti, prajeme Vám  veľa šťastia,  aby sa vám splnilo všetko, na čom budete pracovať.

            Ako to býva zvykom, tých, ktorí počas svojho štúdia obohatili svoje vedomosti nad mieru určenú osnovami a šírili dobré meno Gymnázia v Sobranciach aj za hranice okresu či kraja, ocenilo vedenie školy odmenami.

            Veronika Kaťuchová - študentka 4.A, úspešne reprezentovala našu školu vo vedomostných súťažiach z dejepisu. Bola dvojnásobnou víťazkou krajského kola Dejepisnej olympiády a dvakrát nás reprezentovala v celoslovenskom kole tejto súťaže, kde okrem historických vedomosti prezentovala vlastné výskumné projekty z našich regionálnych dejín. V rámci predmetu občianska náuka  bola členkou družstva, ktoré získalo 2. miesto v regionálnom kole súťaže Mladý Európan. Zapájala sa aj do internetových súťaží, kde obsadila  popredné miesta v rámci celého Slovenska. Bola súčasťou tímu na matematických súťažiach MATBOJ, NÁBOJ, Gymnaziálny  päťboj prírodovedcov.

            Za tieto úspechy jej riaditeľstvo školy udelilo  knižnú odmenu  a finančnú odmenu vo výške 50 eur.

            Roland Kica  - študent IV.A,  reprezentoval našu školu vo vedomostných súťažiach anglického jazyka. V tomto školskom roku bol úspešným riešiteľom v  krajskom kole  Olympiády v anglickom jazyku.

            Za tento úspech mu riaditeľstvo školy udelilo   knižnú odmenu.

            Dominika Ďačkováštudentka IV.A, reprezentovala našu školu vo vedomostných súťažiach. V rámci predmetu občianska náuka  bola členkou družstva, ktoré získalo 2. mesto   v regionálnom kole súťaže Mladý Európan. Zapájala sa aj do riešenia matematickej olympiády  a bola  súčasťou tímu na matematických súťažiach MATBOJ a Gymnaziálny  päťboj prírodovedcov.

            Za tento úspech jej riaditeľstvo školy udelilo   knižnú odmenu.

            Barbara Podoľaková  - študentka oktávy, úspešne reprezentovala  školu vo vedomostných súťažiach v krajskom kole  Olympiády v anglickom jazyku. Zároveň sa aktívne podieľala na akciách organizovaných školou.

            Za tento úspech jej riaditeľstvo školy udelilo   knižnú odmenu.

            Michaela Kotorová  - študentka oktávy, úspešne reprezentovala  školu v recitačných súťažiach  z ruského jazyka  v krajskom kole súťaže Ruské slovo. Zároveň sa aktívne podieľala na akciách organizovaných školou.

            Za tento úspech jej riaditeľstvo školy udelilo   knižnú odmenu.

            Liana Pastiriková a Jana Janusiková - študentky IV.A, úspešne reprezentovali  školu v speváckych súťažiach z ruského jazyka  v celoštátnom  kole súťaže Ruské slovo v kategórii skupinový spev. Zároveň sa aktívne podieľali na akciách organizovaných školou.

            Za tento úspech im riaditeľstvo školy udelilo  knižnú odmenu.

            Dominika Balombíniová, Alexandra Hrubaničová, Monika Janíková, Michaela Kotorová, Barbara Podoľáková, Patrícia Ondová – študentky oktávy, dlhoročné členky tímu Družstva prvej pomoci mladých.

            Za tieto  úspechy im riaditeľstvo školy udelilo   propagačné materiály našej školy.

            Študentom IV.A  a OKTÁVY za výborný prospech a  vzorné správanie počas celého štvorročného štúdia udelilo   riaditeľstvo školy knižné odmeny:

            IV.A          Daniela Berešová, Marianna Cinkaničová, Dominika Ďačková, Veronika Kaťuchová,   

                             Roland Kica,  Bianka Kovačová, Lívia Mišová, Liana Pastiriková, Zuzana Sabolčíková.

            Oktáva    Dominika Balombíniová, Veronika Heveryová, Alexandra Hrubaničová, Monika Janíková,

                            Michaela  Kotorová, Barbara   Podoľáková, Patrícia Ondová.

            Aj v tomto školskom roku triedni učitelia udelili vo svojich triedach Cenu triedneho učiteľa, a to  tričko s logom školy.

            Za triedu IV.A toto ocenenie získali: Daniela Berešová a  za oktávu: Barbara   Podoľáková.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Kpt. Nálepku 6, Sobrance
        • kancelária: 056/652 10 20, riaditeľňa: 056/652 24 64, školská jedáleň: 0917 912 675
        • Kpt. Nálepku 6, 073 01 Sobrance, Slovakia
        • IČO: 00161187
        • DIČ: 2020740623
        • www.gsobrance.edupage.org
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje